Slovenija

Poudarki

 • Oddaja Resnica o Patrii na TVS
 • Janša: V nakup se nisem vpletal
 • Če se bo potrdila korupcija ali sum korupcije, Janša napoveduje preklic pogodbe
 • Finski novinar ščiti vire
 • Obtožbe na račun Janeza Janše
 • Kabinet odločno zavrača obtožbe
 • Bavčar zahteva tudi preklic izjave in opravičilo
 • V Patrii brez komentarja
 • YLE: Za podkupnine skupaj 21 milijonov evrov
 • Mate: Vse navedbe v oddaji izrečene le pogojno
 • Predsednik Türk: Primer spremlja, komentiral bo po potrebi
Afera Patria
J kot Janša? Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Premier je v Odmevih navedel, da jih je gledalec s Finskega prav danes opozoril, da spletna stran finske televizije vsebuje 3 milijone 400 tisoč strani, edina prevedena v angleščino pa je prepis oddaje Resnica o Patrii. Foto: MMC RTV SLO
Kot navajajo na finski televiziji, naj bi šlo za podkupnine 7,5 odstotka vrednosti posla ali 21 milijonov evrov. Foto: EPA
       Zelo nam je žal, da se je to zgodilo tri tedne pred volitvami, a se na to nismo ozirali. Mislili smo na finsko javnost.       
 Magnus Berglund
V oddaji so precej jasno pokazali, kakšna naj bi bila podkupovalna shema. Foto: MMC RTV SLO
Finska televizija je zapis oddaje objavila na svoji spletni strani. Foto: MMC RTV SLO
       To, kar je bilo objavljeno, postavlja Slovenijo v čudno luč. Ne samo Slovenijo, tudi Finsko.       
 Janez Janša
Dragutin Mate
Notranji minister je opozoril, da tožilstvo in policija dejavno sodelujeta pri preiskavi podkupovanja. Foto: EPA
       Z ljudmi, omenjenimi v oddaji, nimam nič in nisem v stikih.       
 Janez Janša
VIDEO
Finska TV obtožuje Janšo
VIDEO
Pogovor z novinarjem Deja...

Dodaj v

"Poglejte oddajo, prisluhnite drugi strani, presodite"

Bavčar že napovedal tožbo zoper finsko TV
1. september 2008 ob 21:47,
zadnji poseg: 2. september 2008 ob 22:47
Ljubljana - MMC RTV SLO

Tudi za Odmeve je premier Janez Janša dejal, da so navedbe v oddaji finskega YLE Resnica o Patrii konstrukt, za katerega pričakuje opravičilo, v nasprotnem primeru pa bo zadoščenje iskal na sodišču.

Predsednik vlade je dejal, da ni čudno, da se je to zgodilo ravno v tem času. Oddaje ni videl, temveč je le prebral angleški prepis, vseeno pa je že zahteval opravičilo, pojasnilo in dokaz za navedbe. Ob tem je še poudaril, da se v oddaji pojavlja le črka "J", in ne njegovo celo ime.


"Obtožbe prihajajo iz Slovenije"
Janša je prepričan, da obtožbe prihajajo iz Slovenije, in, kot je dejal, so položene v usta finskim novinarjem. Za obtožbe naj bi bili po Janševem mnenju odgovorni poslanec SD-ja Milan M. Cvikl in ljudje iz Patrii konkurenčnega podjetja, ki je izpadlo iz izbora. Predsednik vlade je poudaril, da bi morala biti oddaja dostopna tudi slovenskim gledalcem, saj se iz nje vidi, kdo novinarjem polaga besede v usta, in je jasno, da velik del konstrukta prihaja iz Slovenije.

Na tiskovni konferenci je Janša še spomnil, da je odločitev o nakupu oklepnikov padla že v prejšnjem vladnem mandatu, obrambno ministrstvo pa je v tem mandatu le izvajalo postopke, s katerimi sam ni bil natančno seznanjen niti se v zadevo ni vpletal.

YLE je finska javna televizija, torej je v državni lasti, financira pa se iz TV-naročnin. Imajo štiri programe. Včerajšnjo oddajo, ki je bila predvajana na TV 1, naj bi si v najbolj gledanem terminu ogledalo 479 tisoč gledalcev. Gledanost programa je po navadi 20-odstotna. Direktorja televizije izbirajo politične stranke, novinarji pa so neodvisni. Direktor Jungner je član socialnih demokratov, včasih pa je delal pri nekdanjem predsedniku vlade.


"Preiskave niso moja stvar"

Tudi s preiskavami naj ne bi bil točno seznanjen, ker kot je sam povedal, to ni njegova stvar. Kljub temu pa je trdno odločen, da bo, če se bo izkazalo, da je šlo za korupcijo ali le poskus korupcije, pogodba nemudoma preklicana.

Glede današnjih Kosovih navedb, da so v zadevo vpleteni ljudje z vrha, pa je dejal, da naj Kos najprej ta imena našteje.

Mate: Nisem se vmešaval v preiskavo
Oglasil se je tudi notranji minister Dragutin Mate, ki je povedal, da se ni vmešaval v kriminalistične preiskave podkupovanja ali da bi jih celo zaviral. Dodal je, da se slovenska policija in tožilstvo s primerom intenzivno ukvarjata.

Mate je še komentiral oddajo, katere scenarij je prebral le z magnetogramom, in opozoril, da so vse zadeve izrečene le pogojno, navedbe pa so špekulacije.

Predsednik Danilo Türk, ki je na uradnem obisku v Črni čori, je ob tej priložnosti dejal, da bi "težko komentiral te zadeve,", da pa situacijo spremlja in se bo "ob priložnosti po potrebi tudi oglasil".

Bavčar zahteva opravičilo

Poleg Janše so v oddaji omenili še brigadirja in vodjo pogajalske skupine ministrstva za obrambo za izbor ponudnika oklepnikov Dragana Bavčarja, češ da je tudi on prejel podkupnino. Na današnji tiskovni konferenci je že napovedal, da bo finsko televizijo YLE, ki je dokumentarec predvajala, tožil. Dejal je, da ni prejel nobene podkupnine in da so navedbe na televiziji laž. Od televizije bo zato zahteval tudi preklic izjave in opravičilo. Dodal je še, da je bil ves postopek izbora ponudnika za oklepnike izveden v skladu z zakoni in predpisi.

Naj spomnimo, da je novinar finske televizije oddajo, ki je bila predvajana v ponedeljek, začel z opisom sestanka pri avstrijskem podjetniku, Patrijinem sodelavcu Wolfgangu Riedlu na Dunaju. Na sestanku januarja 2007 naj bi bila tudi poslovnež Walter Wolf in slikar Jure Cekuta.

Februarja naj bi nato Patria nakazala denar Riedlu (skupaj naj bi prejel 14 milijonov evrov), ta pa naj bi nato nakazal skoraj tri milijone evrov Walterju Wolfu. Wolf naj bi poskušal denar nakazati na liechtensteinski račun, na Daljni vzhod in v Avstralijo, 300.000 evrov gotovine pa naj bi dvignil. Banka naj bi nato o tem obvestila urad za pranje denarja in finsko ter slovensko policijo. Takrat se je preiskava na Finskem tudi dejansko začela.


Izvirni dokumenti v oddaji niso bili pokazani
Finski novinar se pri navajanju konkretnih številk in imen sklicuje na dokumente Patrie, torej notranje gradivo in gradivo, ki ga je pridobil na tujem. Izvirnih dokumentov v oddaji ni pokazal, ker, kot pravi, ščiti vire.

Za podkupnine 21 milijonov evrov
Po njegovih podatkih naj bi bilo tako za podkupnine pri 278 milijonov evrov vrednem poslu Patrie s Slovenijo odštetih 21 milijonov evrov ali 7,5 odstotka vrednosti posla. Patrijino hčerinsko podjetje Patria Vozila je za sklenitev posla s Slovensko vojsko najelo dunajskega poslovneža Riedla, Walter Wolf naj bi poskrbel za slovenske politike, Jure Cekuta pa za uslužbence na obrambnem ministrstvu. Med njimi naj bi bil po poročanju finske televizije tudi Dragan Bavčar. Jure Cekuta naj bi za podkupovanje uslužbencev na obrambnem ministrstvu prejel skoraj tri milijone evrov.

Finska TV: Patria podkupila slovenskega premierja
Walter Wolf, ki Riedlovega nakazila ni zanikal, šlo pa naj bi za neki drugi posel, naj bi skupaj prejel 8,3 milijona evrov. V Patrijinih dokumetih, na katere se sklicuje finski novinar, naj bi bila v Sloveniji za sklenitev posla odločilna oseba s črko J. Tej osebi bi moral Walter Wolf dostaviti denar. Finski novinar končuje, da je ta oseba slovenski premier Janez Janša, koristi od posla pa naj bi imela tudi premierjeva stranka. Sklene: finska Patria, v lasti države, je podkupila predsednika slovenske vlade.

Scenarij finske oddaje "Resnica o Patrii" (v angleščini) je objavljen
tukaj.


V Patrii redkobesedni
Na oddajo so se odzvali tudi v podjetju Patria, a so na svoji spletni strani zapisali le, da navedb ne komentirajo in da finski preiskovalci nadaljujejo svoje delo.

Kabinet predsednika vlade: Gre za neresnične in absurdne obtožbe
Kabinet predsednika vlade je za finsko televizijo sporočil, da premier ne more komentirati dokumentov, ki jih ni videl. Za TV Slovenija pa so sporočili: "Obtožbe, ki jih na račun predsednika vlade v svojem današnjem prispevku navaja finska nacionalna televizija YLE, so popolnoma neresnične in absurdne. Predsednik vlade Janez Janša se ni nikoli srečal s komer koli iz finskega podjetja Patria. Vlada RS niti posredno niti neposredno ni sodelovala pri izbiri ponudnikov po objavljenem mednarodnem razpisu. Obtožbe povezujemo s predvolilnim časom v Sloveniji."

O tem poteka vroča debata tudi na forumu.

Prijavi napako
Komentarji
davedr
# 09.09.2008 ob 20:15
@ 761 buuu

Igrego je očitno zapustil deželo na sončni strani alp in se raje preselil na Zahod, kjer bo namesto za par sto € delal na šihtu za dva jurja....
Mike_SLO
# 04.09.2008 ob 12:47
Res zanimivo, meni tudi ne gre v račun, če smo članica NATO-a, zakaj potem kupujemo orožje od nečlanice?
Mislim, da ta zadeva ni res tako enostavna, kot hoče izgledati na prvi pogled in tudi presega zmožnosti naših kekcev (Cvikl, Kos, Švajger,...). Namreč dobivam občutek da za Avstrijskim Krpanom stoji sama Amerika (sodeč po izjavah iz Patrie), le ti pa imajo neomejene informacijsko/obveščevalne/podtikovaln
e zmožnosti in so hudo zamerljivi in maščevalni...

Politika je kur.., in v njej ni mesta za naivnost in poštenje (slovenski značilnosti).
Gospodarna odločitev je sicer zaželjena, vendar ne sme iti na račun "velikih bratov", sicer so problemi... ;-)

Lp
kalopteriks
# 04.09.2008 ob 01:13
PRIMORC....

NO, jaz sem odkril, da je VEC strani finske televizije v anglescini:

http://yle.fi/news/

http://lotta.yle.fi/srwebanar.nsf/sivut/
frontpage

http://yle.fi/tvfinland/english.htm

http://atuubi.yle.fi/ajankohtaisohjelmat
_tvssa/ajankohtainen_kakkonen/informatio
n_in_english

http://www.yle.fi/fbc/index.shtml

Primorec ti si to odkril a nisi bil pozoren kaj je Janša dejansko rekel: On ni rekel da ni nobene internetne strani te telvizije v angleščini- ne. On je rekel, da je bila CELOTNA ODDAJA ( ne pa novičke) edina, ki je bila prevedena v angleščino- TO JE PA VELIKA RAZLIKA!
kalopteriks
# 04.09.2008 ob 00:31
http://www.patria.fi/index2.htm
kalopteriks
# 04.09.2008 ob 00:18
Odločili se bomo za SLOVENIJO in ne za nadalevanje komunističnega rušenja naše države !!
lovra
# 03.09.2008 ob 16:33
Upajmo na korekten prevod in brez rezov
Pjer
# 03.09.2008 ob 16:29
V vojaški industriji bodo vir našli prej ali slej, tako da ga finski novinar ne potrebuje skrivati. Poskušal je oprati Patrio ter Finsko in zanetil mednaroden škandal. Vir pa bo tako ali drugače usahnil.
iz eu
# 03.09.2008 ob 13:24
Zakaj pa nikljer ne piše v spremstvu koga je bil ta finski novinar , ko je bil v Sloveniji?
iz eu
# 03.09.2008 ob 13:22
769. Mike_SLO , ne sodi po tem kar vidiš po slovenskih medijih.
Na Finskem se o Patrii povsem drugačno poroča, kot je tu prikazano, ampak novinarji so novinarji, po navadi vedno delujejo za nekoga (razen določenih anglo-saksonskih, ki pa imajo za seboj denar in dolgo tradicijo).
Mike_SLO
# 03.09.2008 ob 13:06
Meni pa ne gre v račun, kaj so res Finci še hujši od naših butalcev (Cvikl in podobni), da si pljuvajo v lastno skledo?
Domnevno so zapravili že na milijone evrov, da so posel dobili, sedaj pa, v kolikor ima ta finska televizija prav, bodo tudi ob posel (milijoni in ugled pa vrženi stran). Vse skupaj močno smrdi, tudi ko gledam predstavnike Patrie, mi ne delujejo taki idioti, da bi šli reskirat take denarje in ugled države na tako banalen način. Kaj takega so sposobni kvečjemu naši kekci. Tudi finančno gledano , v kolikor je res, da so preko 20 milijonov znašale samo podkupnine, koliko pa so potem sploh vredni ti oklepniki in koliko so hoteli potem šele pobasati v žepe na Sistemski tehniki, ko so hoteli še več milijonov €???
Mi pa vseeno ni jasno kako lahko novinar kleveta in škoduje ljudem in državam, pa ne potrebuje predložiti nobenega dokaza za to? Torej so novinarji nedotakljivi (razen v Rusiji)?
Bojim se le to, da je namen dosežen, našim kameleonom (komunisti, socialisti, združenolistaši, socialdemokrati, pridruženi LDS-ovci,...) je uspelo ustvariti še eno afero, po volitvah će zmagajo bo pa itak vseeno, če so narod naplahtali in prišli z lažjo a oblast, čez 4 leta bo že pozabljeno ali pa bo kameleon spet obrnil barvo in zgodovina se v butalah ponavlja že predolgo...
Odgovarjal pa itak nihče ne bo, saj bodo že našli na sodišču/tožilsvu kakšnega bivšega tovariša udbovca da po zvesto zaklenil ovadbe da bodo zastarale, če pa bo slučajno ob službo, mu bodo pa zrihtali še boljšo...
To je KORUPCIJA ki bi jo morali preizkovati neodvisni (lahko tudi tuji strokovnjaki), ne pa otroci komunizma in diplomanti partijsko usmerjanih šol!
Lp

P.S.Vsaka država ima svojo mafijo, pri nas ima mafija svojo državo...
P.P.S. Vsi izdajalci/kolaboranti, ki ste sodelovali pri blatenju naše države, upam da ste ponosni nase. ;-)
zop
# 03.09.2008 ob 13:01
mikoš Ja ampak najprej bomno zaprli tistega, ki je prejel toliko podkupnine, na račun nas, davkoplačevalcev.
mikoš
# 03.09.2008 ob 12:54
Žal poti nazaj ni, lopovska levica, ki uničuje Slovenijo in ji ni za drugo kot za oblast od kar jih poznam.
Verjetno misli, da je cela Evropa balkan, in to igrica, ki se lako zaključi kot gnilo jajce.
Naror Slovenije pozna vaše laži in zločine, ravno zaradi tega, niste vredni zaupanja, ker se je do danes use,
kar ste trdili in lagali narodu v Evropskem merilu sesulo, v našem ožjem pa da ne govorimo.
Narod Slovenije bo odločal sam, BREZ TUJIH KVANT IN POMOČI LEVIH TUJIH SIL !!!!!!
Upam, da imamo toliko ponosa in zavesti, da te volitve jemljemo po vsem kar se dogaja, kot novi plebiscit.
Odločili se bomo za SLOVENIJO in ne za nadalevanje komunističnega rušenja naše države !!
jani_mb1
# 03.09.2008 ob 11:54
765. maqurity (03.09.2008 || 11:49:02)
Depala vas (državni udar?!)
- Vič Holmec (vojni zločini TO ?!?)
- major Troha (ugrabitev ?!)
- Patrija (podkupnine?!?)
Kdo, katera imena se pojavijo vedno in povsod, ko je treba 'mobilizirati vse zdrave sile' za rušenje, onemogočanje in diskvalifikacijo Janez Janše?
Ko si odgovorite na to vprašanje, ste blizu viru 'nesporno avtentičnih' dokumentov za finsko televizijo

To tudi mene zanima - zakaj pa ni dal koga na sodišče? Zakaj pa ne pove imen - zahteva pa, da drugi povedo imena!!!Janša mene zanimajo imena!!! poz
maqurity
# 03.09.2008 ob 11:49
Depala vas (državni udar?!)
- Vič Holmec (vojni zločini TO ?!?)
- major Troha (ugrabitev ?!)
.
.
- Patrija (podkupnine?!?)

Kdo, katera imena se pojavijo vedno in povsod, ko je treba 'mobilizirati vse zdrave sile' za rušenje, onemogočanje in diskvalifikacijo Janez Janše?

Ko si odgovorite na to vprašanje, ste blizu viru 'nesporno avtentičnih' dokumentov za finsko televizijo
maqurity
# 03.09.2008 ob 11:34
mednarodni škandal
nihilist
# 03.09.2008 ob 10:44
Zdi se mi, da je Jelinčić kar malo ljubosumen, ker ga nihče ne omenja v zvezi s tem... Saj J je lahko tudi on. Pa ni. Vem, da ni nobene možnosti, a če bi bil on v poziciji, da bi lahko prejel podkupnino, sploh ne dvomim, kako bi se stvari odvijale.
nihilist
# 03.09.2008 ob 10:40
Ne sodite Fincev z našimi kriteriji. Niso balkanci.
buuu
# 03.09.2008 ob 10:39
Vsi govorijo samo o Patriah, pa podkupninah, nihče si pa ne zastavlja pomembnih vprašanj, kot na primer...

Kje za vraga je igrego?

Odgovor: verjetno ga je kap od žalosti, ker se sesuva njegov kvazi svet s stabilno predvsem pa odgovorno vlado razumnika modernega Robina Hooda Janeza Janše.
pajon
# 03.09.2008 ob 10:31
Jelinčič izpostavil povezavo med finskimi in slovenskimi socialdemokrati

Glede na to, da je bil direktor finske nacionalne televizije YLE Mikael Jungner svetovalec nekdanjega finskega premiera iz vrst finske socialdemokratske stranke (SDP), sestrske stranke Pahorjevega SD - pri finski oddaji o domnevnem podkupovanju Janše s strani Patrie "zdi povezava med finsko SDP in Pahorjevo SD zelo verjetna in zelo razumljiva", je dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič.

Po mnenju predsednika SNS gre za močno povezavo, ki je verjetno potekala na evropski ravni, mogoče celo preko Bruslja. Prepričan je tudi, da trditve o podkupovanju niso resnične in da gre za konstrukt. "Zdaj je pomembno, da se kogarkoli umaže, opljuva, ne glede na to, kaj je res," je poudaril in pojasnil, da po volitvah, "če zmagajo, bo ta zadeva šla mimo in samo to bo pomembno, kdo je zmagal na volitvah".

"In za to so pripravljeni taki konstrukti," je dejal. Dodal je, da se je njemu "tak konstrukt zgodil pred prejšnjimi volitvami, ko so me gospodje iz Združene liste hoteli obdolžiti, da sem v bistvu okradel nacionalni material oz. bankovce, a so jih volitve prehitele".
jurij ajdovec
# 03.09.2008 ob 10:29
PSI lajajo karavane gre dalje...no saj enkrat je treba psom nabavit nagobčnike. En pes me je ugriznil samo zato, ker sem ga motil pri obiranju kosti...tistega psa smo potem evtanazirali, ker pes, ki domače grize ni več vreden, da laja na domačem dvorišču...
PONOS
# 03.09.2008 ob 10:21
Mi smo še daleč od Evrope to nam kažejo prav Finci ,za nas je samoumevno da tisti ki želi prodati mora podmazat koritnike ne ponuditi najcenejše in najboljše ampak podmazat vse ki imajo opravka z poslom, za Fince je pa to kriminal.
nihilist
# 03.09.2008 ob 10:12
Častilci JJ-ja ste po svojih reakcijah podobni muslimanom. In JJ tudi. Namesto, da bi kritično gledali na stvar, padajo izjave o slovenstvu, obrambi domovine, boju proti "nevernikom" itd...

Fince boli k..c za Slovenijo in njene volitve. Brez osnove ne bi pisali, govorili in celo potrdili, kar so napisali. Dokaze pa bodo pokazali na sodišču. Ali pa bodo krepko plačali za blatenje. To je edini normalen postopek.
Undercover
# 03.09.2008 ob 10:05
S tole črko "J" je pa prava komedija kot da nas imajo za bebce! če že imajo kaj za povedat naj povedo s priimki in imeni ne pa z nekimi črkami ker je očitno da hočejo osrat Slovenijo sajvelja za vsakega Slovenca sinonim JANEZ! zato je ta črka J postavljena namenoma da se preko izvedbe očrnitve politikov na položajih očrni tudi Slovenijo.če je Patria talala keš fizičnim osebam ali pa podjetnikom je to njena stvar, tala ga lahko na lastno odgovornost komurkoli. za nas je bistveno da je bil postopek izbire naročila zakonit iz naše strani! če pa imajo finci toliko keša da ga podarjajo komurkoli je pa jihova stvar, ravno tako ga lahko talajo tisočim osebam, ki jih poimenujejo s črko "J"!
PONOS
# 03.09.2008 ob 09:57
Pa dej koga farbamo vsi vemo da je to res,vsak ki pozna koga ki posluje z državo ve da je ta moral podmazat ,da je prišel zraven ,zakaj bi bilo v primeru Patria drugače?Pač so se nategnili ker so naletili na poštene Fince,pa jih strašijo zdaj z protikorupcijsko klavzulo da bo propadel posel,meni osebno se zdi pa odlično da se končno naredi red in da začne država poslovati ne po tistemu kdo bolj podmaže dobi posel tem več ta najboljši ponudnik naj plača..
enimen
# 03.09.2008 ob 09:53
Če ne bi bilo Kučana , bi Janša že strohnel v zaporih , ...
enimen
# 03.09.2008 ob 09:49
/modload.php?&c_mod=rnews&op=sec
tions&func=read&c_menu=1&c_i
d=181809#12

a na levici se je to dogajalo pred 40 leti , kaj se danes pod Janšo ?
autumn
# 03.09.2008 ob 09:48
745. Rokk (03.09.2008 || 09:30:58)
Motiš se: http://ohjelmat.yle.fi/mot/viikon_ohjelm
a/manuscript_english

Še enkrat: "Premier je v Odmevih navedel, da jih je gledalec s Finskega prav danes opozoril, da spletna stran finske televizije vsebuje 3 milijone 400 tisoč strani, edina prevedena v angleščino pa je prepis oddaje Resnica o Patrii."

Na spletni strani finske televizije je tudi: http://www.yle.fi/news/, ki prispevke objavlja v angleščini.
Zgolj za natančno navajanje podatkov gre. Nič drugega. Evidentno je, da oddja Resnica o Patrii ni edina spletna stran v angleščini. Če je želel premier povedati karkoli drugega, bi moral to drugače ubesediti.
odpadnik-1
# 03.09.2008 ob 09:44
@749. enimen
-Točno tako-
nihilist
# 03.09.2008 ob 09:43
Upam, da bo po treznem razmisleku odstopil. Finci se ne bi šli igric brez dokazov v roki.
jennyh
# 03.09.2008 ob 09:43
dzosua .....motiš se!!! Tle se ne gre za razkirvanje vira...ampak samih dokumentov!!! Ti pa so bli canter v Watergatu!!
Tukej pa nočejo dokumentov predložit...k bi jih, če bi jih mel...sploh pa če bi na njih pisal Janez Janša,....ampak takih dokumentov ni!! On ščiti svojo rit, ....ker zdej ve,da so ga tuki uni zavedli in je izpadel kot lutka...v rokah SDja...ki je očtino tko obupana....da se je polotila takih nizkih.... poden...in to se jim bo vrnilo se 100xxx
pajon
# 03.09.2008 ob 09:42
Dejstvo je, da je FINSKA (oziroma dotični novinar)skupaj s pomočniki PAHORJEVIMI frontmani tipa CVIKL napadel SAMOSTOJNO, NEODVISNO, DEMOKRATIČNO SLOVENIJO.

V takih primerih, ko bo SLOVENIJA NAPADENA (pa naj bo to vojno, verbalno ali pa medijsko) bomo SLOVENCI vedno znali stopiti skupaj in podpirali tako slovenskega predsednika TURKA,kot tudi predsdnika vlade JANŠO.

Jaz SLOVENEC že ne bom dovolil, da nam bodo tuje države krojile usodo!!!!!!!!!! NIKOLI!!!!!!!!!!!!!!
odpadnik-1
# 03.09.2008 ob 09:40
513. Rokky (02.09.2008 || 21:38:50)
519. odpadnik-1 (02.09.2008 || 21:36:54)
Lani, konec decembra se je JJ vrnil z obiska na Kitajskem in takoj zahteval glasovanje o zaupnici zase. Dobesedno prosil je, da bi ga odstavili. Imel bi več časa za obračanje keša. Pa naj kdo reče, da je naš prvi človek vlade neumen.

s tem je samo dokazal, da pezdetje iz ZLSD-ja nimajo jajc ga odstavit in vodt vlado do konca mandata in predsedovat EU =)

Tisti, ki jih ti imenuješ "pezdetje" (verjetno tvoj privzeti družinski izraz), so iz JUGOsistema pripeljali slovensko gospodarstvo do evropskih institucij in evra. Sedanja vlada je dobila pladenjček z dobrotami, ki jih pridno troši za lumparije. No, nekaj drobtinic pa le razpihne med ljudstvo zaradi pridobivanja simpatij.

3% inflacija je letos "Evropska"

6% inflacija je "slovenska"

3% inflacije je razlika.

Koliko to pomeni v denarju vedo ekonomisti izračunat, pa se v naši državici trenutno o tem ne sme govoriti ne pisati.
Po mojem je to kaka miliarda evrov, ki odteka še vedno po umazanih kanalih.

Ta nova afera dokazuje, da nekaj v resnici smrdi in gnije in tudi če je pol zlagano je druga polovica dovolj za sramoto apokaliptičnih razsežnosti.

Nekoč smo pred televizorji s solznimi očmi pričakovali, da se naš junak vrne iz jugozapora, danes pa nam je žal, da ni tam v kehi tudi ostal.
nihilist
# 03.09.2008 ob 09:40
Niti krast ne zna... ne da bi ga odkrili.
Thiver.
# 03.09.2008 ob 09:38
SDS ima več desettisoč članov, glede na zgornje komentarje je tukaj pristonih kar nekaj le-teh in po komentarjih sodeč se jim je čisto skisalo in stemnilo pred očmi ob spoznanju, da je Janša vpleten v mednarodni škandal neslutenih razsežnosti, ter da lahko posledično ti poltični priskledniki iz periferije pozabijo na še 4 leta privilegijev.
enimen
# 03.09.2008 ob 09:38
A ni presenetljivo ?

Črnuhi zaničujejo poštenega in klenega komunista Kučana ,

z zlatom bi pa zasuli proslulega komunista Janšo , ki niti toliko ni vreden , da bi postal , ničvreden , komunist .
liliput
# 03.09.2008 ob 09:35
Kaj je Kučan dejal v Gorici 15 let nazaj? Najprej diskreditacija, potem pa likvidacija! Nekam poznane metode, mar ne?
lipa
# 03.09.2008 ob 09:32
Na bo drzalo!!!
Pravi domoljubni Slovenci bomo Janeza ubranili tako kot smo ga 1988 resili s Povsetove. Takrat so ga "ta rdeci" po krivici zaprli in tudi sedaj ga obtozujejo brez dokazov. On je pravi simbol borbe sloveskega naroda proti totalitarzmu, ki se vedno poganja svoje lovke po slovenski zemlji !!!
Kerlc1
# 03.09.2008 ob 09:31
Še to: poznam mentaliteto Fincev. To niso Izraelci ali Slovenci, ki za kradljivca pri koritu običajno rečejo: "se je pač znašel". Za Fince je tak človek lopov!
Rokk
# 03.09.2008 ob 09:30
729. autumn (03.09.2008 || 09:04:49)
"Premier je v Odmevih navedel, da jih je gledalec s Finskega prav danes opozoril, da spletna stran finske televizije vsebuje 3 milijone 400 tisoč strani, edina prevedena v angleščino pa je prepis oddaje Resnica o Patriji."

No ja, zgoraj povedano pač ne bo držalo:
http://www.yle.fi/news/


Motiš se: http://ohjelmat.yle.fi/mot/viikon_ohjelm
a/manuscript_english
Kerlc1
# 03.09.2008 ob 09:28
Vrag je očitno odnesel šalo, saj so začeli volilni štabi desnih strank tudi internetne forume uporabljati kot svoje brezplačnike. Ker jim zmanjkuje resnih argumentov glede zadeve, o kateri naj bi tukaj tekla beseda, poskušajo preusmeriti pozornost na zadevo, ki s tem nima nič skupnega. Gre pač za klasičen manever tistih, ki jih zalotijo z roko v vreči, potem pa hitijo razlagati, kako jih zebe v roke. Sicer pa so ti ljudje sposobni neverjetnega sklepanja, tako da bi tudi ptičjo gripo verjetno znali povezati s komunistično zaroto . . .
dzosua
# 03.09.2008 ob 09:27
Za tiste, ki govorite o tem, da se morajo nujno dokazi finskega novinarja predočiti: saj tud v aferi Watergate nista novinarja washington posta razkrila, kdo je Globoko Grlo se je izkazalo desetletja za tem (šele predlani). Po kodeksu in zakonu novinar ni dolžen razkriti vira.

Bi pa napisal le to, da me resno skrbi za ugled naše države. Pa ne glede na to, ali so bile podkupnine ali ne, ampak tašno blatenje Slovenije v tujini z eksplicitnimi in resnimi grožnjami, to ne gre nikamor. Jaz Janše nisem volil in ga nikoli ne bom, ampak je pa premier Slovenije in pričakujem, da se bo začel tako tudi obnašati. Ne morejo nas pljuvati vsepovprek, njegov edini argument konkreten pa je, da so samo to novico prevedli v angleščino. Namesto da bi iskal rešitve, sklical vse možno (predvsem policijo - kriminaliste), uporablja enako politično govorico kot na domačih tleh. To ne gre. Sram me je, da imamo tako vlado, ki se ni sposobna ubranit ene finske. Tukaj se kaže nesposobnost doline Šentflorjanske.
mikoš
# 03.09.2008 ob 09:27
Janša res si car, tu si je levica skopala sama grob, in sami bodo padli vajn, ker so se tudi sami likvidirali.
Zasluženo dobiš še en mandat, to je sigurno, ker toliko najivnega-norega naroda ni v Sloveniji, ki bi verjel
tako nemogočim kvantam, ki so zdaJ v etru.
MAX B.
# 03.09.2008 ob 09:24
Za take obtožbe bi morali TAKOJ predložit nesporne dokaze.
Sicer smo pa že navajeni podtikanj naših komunajzerjev, da bi skenslali J.J. Samo, da se pa Finska TV spusti na tak nivo, zaradi enega "zblojenega" (le zakaj) novinarja...
enimen
# 03.09.2008 ob 09:23
Urska ,

od poroke nebo zaenkra nič ,

Janez mora najprej službeno v Sapporo ,

na Povšetovi .
MAX B.
# 03.09.2008 ob 09:19
Da vam bo bolj jasno, kaj med drugim mori levičarske podgane...

Nekdanji predsednik Milan Kučan se na vse pretege trudi, da slovenska javnost ne bi izvedela za vsebino zanj sramotnih dokumentov, ki ležijo v arhivih srbske tajne službe v Beogradu – Ga je pred časom res obiskal visoki funkcionar srbske tajne službe in mu zagrozil z objavo spornih dokumentov v medijih? – Ne glede na dokumente iz srbskih arhivov so se pojavili dokazi, da je Prekmurec že leta 1969, pri svojih 28 letih, preko komunistične partije (sodeloval je tudi današnji vodja Pahorjevih poslancev Miran Potrč) povsem obvladoval slovenske medije

Nekdanji predsednik Milan Kučan je zadnje tedne nenavadno nervozen. Tudi doslej se je vedno vmešaval v (pred)volilne kampanje in podpiral svoje favorite, vendar je ohranjal osnovno mero verodostojnosti, zato je bil med Slovenci spoštovan in cenjen. Tokrat pa je šel vendarle predaleč. Medtem ko najvplivnejši voditelji Evropske unije hvalijo Slovenijo in njeno vlado, Milan Kučan ne za prvo ne za drugo ne najde dobre besede. Po njegovem je vse v slovenski državi slabo, vlado razglaša celo za totalitarno. Le spomnimo lahko, da je bil prav on dolga leta vrhovni šef edine dovoljene partije, šef Udbe in vrhovni urednik vseh medijev v Sloveniji. Vprašanje je, zakaj je mali zagrenjeni mož tako nemiren in zakaj vleče poteze, ki ne koristijo ne njemu in ne tistim, ki jih podpira. Zadnje dni so iz Beograda pricurljale novice, ki bi znale razložiti Prekmurčevo nenavadno obnašanje. Za boljše razumevanje naj spomnimo, da je bil Milan Kučan edini vidnejši politik v Sloveniji, ki je letos javno nasprotoval odločitvi Evropske unije in Slovenije, da priznata samostojnost Kosova. Naši viri trdijo, da je bila ta nenavadna poteza posledica obiska visokega funkcionarja srbske tajne službe (sicer njegovega znanca iz let, ko je Kučan služboval v Beogradu kot član predsedstva Zveze komunistov Jugoslavije). Prinesel naj bi mu bil sporočilo iz krogov prejšnje srbske vlade, da bodo srbski mediji objavili podrobnosti iz Kučanovega delovanja v Beogradu, če ne bo javno ostro nasprotoval priznanju Kosova. Grožnje naj bi bile usmerjene k razkritju njegovih nastopov na zaprtih sejah jugoslovanskega komunističnega vodstva, na katerih je poimensko blatil posamezne intelektualce iz kroga Nove revije v času izida 57. številke spomladi 1987 in njegove izjave tik pred aretacijo četverice leto dni kasneje. Kučan naj bi bil postal po obisku izjemno zaskrbljen, nemudoma je poslušno nastopil proti priznanju Kosova. Obenem so njegovi ljudje v policiji in Sovi menda takoj skušali na vsak način priti do podrobnejših informacij o namerah srbske tajne službe. Pri tem naj bi bil ključno vlogo odigral uslužbenec slovenske policije Gorazd Plaper. Ta je deloval na slovenski ambasadi v Beogradu, a so ga zaradi dvomljivega obnašanja ob vdoru srbskih protestnikov zamenjali. Burni odzivi nekaterih medijev (časopisov in zasebnih televizijskih hiš) na zamenjavo Plaperja so bili svojevrstno presenečenje, a potrjujejo njegovo vpletenost v poskuse, kako nevtralizirati kompromitirane vsebine arhivov srbske tajne službe. Pravi vzrok za Kučanovo nervozo so torej beograjski arhivi in možnost, da slovenske oblasti slej ko prej uradno prevzamejo tudi gradiva nekdanjih skupnih tajnih služb rajnke Jugoslavije. Gradiva še danes hrani Srbija. Toda pogovori o izročitvi arhivskega gradiva bodo zagotovo končani v naslednjih štirih letih (diskretni stiki z novo srbsko vlado naj bi bili že vzpostavljeni), arhivi bodo odprli vrata, dokumentacija pa bo dostopna javnosti. Milan Kučan menda vidi edino možnost, da prepreči dostop do zanj silno neprijetne resnice. Čim prej želi zamenjati zdajšnjo vlado, ustoličiti Boruta Pahorja in zavlačevati s pogajanji o predaji in dostopnosti arhivov. Če Slovenija dobi arhive tajnih služb nekdanje SFRJ, mu verjetno tudi njegova zmeraj zvesta podanica in zdajšnja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar ne bo v zadostno pomoč. Tudi brez dokumentov iz arhiva srbske tajne službe pa obstajajo dokazi, da je nekdanji slovenski predsednik že davnega leta 1969 povsem obvladoval slovenske medije. Iz dokumentov iz arhiva Centralnega komiteja Zveze komunistov je razbrati, da je takrat 28-letni Kučan sklical sestanek z novinarji, ki so bili včlanjeni v komunistično partijo, in se z njimi dogovoril, da so ustanovili propagandni štab. Kmalu zatem se je začel zavzemati še za večji vpliv na novinarje. Tako je predlagal, da bi člani centralnega komiteja in sekretarji občinskih komitejev od časa do časa povabili novinarje in dopisnike ter jim poskušali s svojega zornega kota odpreti pogled na določene probleme. Nadzor nad mediji se je pod komunističnim jarmom iz leta v leto povečeval. O tem priča zapisnik iz leta 1974, pri katerem je sodeloval tudi današnji vodja Pahorjevih poslancev Miran Potrč. Na skupnem sestanku so sprejeli stališča, da je treba intenzivirati idejno politično delo, ne le med časnikarji, ampak s celotnim časnikarskim aktivom. Med drugim so zapisali, da kadrovska politika ni zgolj zadeva uredništev, temveč tudi vodstev, torej same Zveze komunistov. Prav to pa meče črno luč na zdajšnje izjave nekdanjega predsednika Milana Kučana o položaju slovenskih medijev. Še pred mesecem dni je namreč Kučan skupaj s Potrčem obiskal Mladi forum Socialnih demokratov in kot zgledno novinarstvo navedel jugoslovansko novinarstvo. Torej tisto pred letom 1990. Kako tudi ne, ko pa je bilo obarvano povsem po njegovem okusu. Beri rdeče.
kmetozar
# 03.09.2008 ob 09:18
@pini: Pa to je poanta. Če bi imel neke klinčeve dokaze, bi ga izpostavl, tko kot so ostale ljudi v oddaji. Ne pa da uvedejo najbolj neverjetno tajno ime in nato zaključijo v slogu prvošolčka.
knjiga5
# 03.09.2008 ob 09:18
Doslej neopredeljen.
Sedaj vem,da bom volil Janšo.
Toliko svinjarije nadenj?!!!
Gotovo je najboljši kandidat.
Torej: S D S:
pini
# 03.09.2008 ob 09:17
Kaj me v tej zgodbi moti:
najprej so finski novinarji zelo jasni, navajajo natančne zneske in natančne poti denarja do konkretnih oseb, potem pa kar naenkrat stvar razvodeni, pojavi se neka oseba J, nato zaključijo, da je to Janez Janša. Zgodba bi bila veliko verodostojnejša, v kolikor ne bi bilo tistega J, ampak bi preprosto rekli, da imajo dokaze, de denar vodi do Janše.
lipa
# 03.09.2008 ob 09:13
Zakaj bi pa morali Slovenci misliti, da so Finci mnogo bolj posteni, kot katerikoli drugi narod. Prav tako so krvavi pod kozo. Mislim, da je finski novinar, ki je naredil to oddajo dobil najvec informacij od slovenske opozicije in se je grozno zafrknil, ker je mislil, da je vse kar so mu Cvikl in SD natvezli cista resnica(clovek sigurno ne obvlada slovenscine). Toda ubogi revcek bo kmalu spoznal, da so ga posteno nategnili, saj mogoce misli da politiki pri nas govorijo resnico. A se je posteno zmotil, ker je racunal, da so nasi politiki vsaj tako posteni kot finski.
Kot smo lahko slisali na nasi TV, se nekateri subjekti, ki so v finski oddaji najbolj obtozevali Janso, ze vlecejo nazaj, ker jim je zacela prpa delat. Sedaj bomo prica tisti zgodbi: Rekla - kazala, in potem bo vse potihnilo, ker ne bo nobenih dokazov!!!
Opozicija pa seveda upa, da bodo te lazi zadostovale, da bodo zmagali na volitvah. Upam da ste Slovenci toliko pametni, da teh komunisticnih laznivcev ne boste podprli na volitvah brez verodostojnih dokazov. Zadeva je seveda povsem identicna tisti z Ropom in Sovo, ki so jo privlekli na dan pred prejsnjimi volitvami.
iz eu
# 03.09.2008 ob 09:12
Finski novinar misli, da zato ker je Slovenija v Eu, da ima iste standarde kot ostala Zahodna EVropa (nima pojma kaj je Balkan, kakšne spletkarije se tu dogajajo).
Že dejstvo recimo, da je Slovenija izvolila do sedaj samo "nekoč" prepričane komuniste za predsednike republike in , da še ni pretrgala s staro Udbaško Rdečo Gardo, pove marsikaj (mislim, da so korenne tega kar se dogaja tudi v tokratni slovenski volilni kampaniji, prav v tej nikoli "očiščeni" preteklosti).
Kazalo