Rapalska meja na zemljevidu. Foto: Wikipedija
Rapalska meja na zemljevidu. Foto: Wikipedija
Pohod ob rapalski meji, rapalska meja
Pohodniki. Foto: Vončina Anka

Pohod organizirajo združeni člani turističnih društev Žiri in Sovodenj, planinskih društev Žiri, Idrija, Sovodenj in Cerkno ter Zgodovinskega društva Rapalska meja.

Pohodniki se bodo na pot podali iz Žirov, Idrije, Spodnje Idrije, Sovodnja in Ledin, vsi z istim ciljem, da se srečajo na nekdanji italijansko-jugoslovanski rapalski meji pred planinsko kočo Planinskega društva Žiri na Mrzlik na Mrzlem vrhu, v bližini glavnega mejnika številka 38.

Tam so ob 12. uri pripravili slovesnost s kulturnim programom, ki ga bodo oblikovali Moški pevski zbor Alpina, Pihalni orkester Alpina ter dramski igralci in pevke Grabljice. Slavnostni govornik je bil Uroš Lipušček. Sledilo je družabno srečanje vseh pohodnikov in obiskovalcev prireditve.

Uroš Lipušček:
Spomini na rapalsko mejo

Na letošnji slovesnosti se bodo spomnili pomembnih obletnic - 70. obletnice od izbrisa rapalske meje. V spomin na ta dan zaznamuje Slovenija 15. september z državnim praznikom - dnem priključitve Primorske k matični domovini. Obenem se bodo spomnili tudi na 70. rojstni dan Nove Gorice.
Na prireditev na Mrzlem vrhu je mogoče priti tudi z avtomobilom. Na Mrzlem vrhu potekajo srečanja že od leta 2004. Pohodov se vsako leto udeleži od 120 do 300 pohodnikov in poteka ob vsakem vremenu, je v imenu organizatorjev povedal Rok Klemenčič.
Razdelila slovenski narod
Rapalska meja je bila meja med Kraljevino Italijo in Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev (pozneje Kraljevino Jugoslavijo), določena leta 1920 v italijanskem mestu Rapallo. Meja, ki je ni več, je tudi pomnik samovoljnega kupčevanja velikih svetovnih sil in njihovega kosanja malih narodov. Zasekala je med Slovence in jih razdelila ravno v času, ko so postajale ideje o naši samostojnosti skorajda uresničljive.

S tem je Italiji pripadla tretjina slovenskega etničnega ozemlja z več kot 300.000 Slovenci. V zameno pa sta Kraljevina Italija in svet priznali Kraljevino SHS. Na priključenem ozemlju so takoj začela narodno prevzgojo v "višjo" italijansko kulturo, kar se je še stopnjevalo s prevzemom oblasti fašistov leta 1922.

Nov zemljevid Evrope, po drugi svetovni vojni se je urejeval na pariški mirovni konferenci z začetkom 29. avgusta 1946, na kateri je sodelovalo 21 držav. V noči med 9. in 10. oktobrom so izglasovali za novo državno mejo med Jugoslavijo in Italijo, vendar sta tako Jugoslavija kot Italija grozili, da ne bosta sprejeli "krivične mirovne pogodbe". A 10. februarja 1947 sta jo podpisali, veljati pa je začela 15. septembra 1947.

Pohod organizirajo združeni člani turističnih društev Žiri in Sovodenj, planinskih društev Žiri, Idrija, Sovodenj in Cerkno ter Zgodovinskega društva Rapalska meja.