ZZB NOB vsako leto priredi slovesnost ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta 27. januarja. Prav na ta dan leta 1945 je sovjetska Rdeča armada osvobodila največje koncentracijsko taborišče Auschwitz. Foto: BoBo
ZZB NOB vsako leto priredi slovesnost ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta 27. januarja. Prav na ta dan leta 1945 je sovjetska Rdeča armada osvobodila največje koncentracijsko taborišče Auschwitz. Foto: BoBo
false
Ko se spominjamo žrtev holokavsta, bi bilo prav, da se iz tega množičnega zločina kaj naučimo, je dejal Jani Alič. Foto: BoBo
false
V taboriščih je iz Slovenije trpelo najmanj 60 tisoč ljudi, je dejala Vlasta Nussdorfer. Foto: BoBo
Dan spomina na žrtve holokavsta

Holokavst kot vrhunec genocida med drugo svetovno vojno ni iztrebljal samo Judov, temveč tudi Slovane, Rome, politične nasprotnike nacistov, vojne ujetnike, telesno slabotne in prizadete ter druge, je v nagovoru spomnil predsednik odbora žrtev vojnega nasilja pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB-ja Slovenija Jani Alič.

"Ob tej priložnosti se spominjamo tudi nečloveškega trpljenja in smrtnih žrtev Slovencev. Samo v koncentracijskem taborišču Auschwitz jih je bilo 2.346, 1.351 se jih ni nikoli vrnilo," je še dejal Alič in dodal, da so današnjo slovesnost posvetili tudi 75. obletnici ustanovitve Osvobodilne fronte (OF).

"Bili so nedolžni, odpeljali so jih brez sojenja, mnogokrat tudi po zaslugi domačih izdajalcev in sodelavcev okupatorja, ki jim danes postavljamo spomenike in zaradi njih nekateri hočejo spreminjati zgodovino," je izpostavil Alič. "Ko se spominjamo žrtev holokavsta, bi bilo prav, da se iz tega množičnega zločina kaj naučimo. Te grozljive številke mrtvih in ponižanih morajo biti opomin, da se kaj podobnega ne sme nikoli več zgoditi".

"Upora proti razčlovečenju ne smemo pozabiti"
Slavnostna govornica na slovesnosti Vlasta Nussdorfer je opozorila na visoko število Slovencev, ki so bili zaprti, izgnani, ki so umrli, prisilno delali, bili v vojnem ujetništvu ali so bili ustreljeni kot talci. V italijanskih taboriščih je bilo po njenih besedah 36.200 Slovencev, v nemških 21.234, v madžarskem 688, v hrvaškem Jasenovcu 400. Od vseh jih je v taboriščih umrlo 12.380, 19.000 jih je bilo na prisilnem delu in v vojnem ujetništvu. 2.949 jih je bilo ustreljenih kot talcev.

"Iz naše majhne Slovenije je tako trpelo najmanj 60.000 ljudi. Če samo pomislimo na vse naštete, na njihove dneve brez sonca, polne brezupa, žalosti in trpljenja, hudega dela in preganjanja, nas groza kar ohromi," je dejala.

"Le nekateri ste preživeli in ste živ spomin na najhujše grozote druge svetovne vojne. Prav je, da vam izkažemo vse spoštovanje in vam sledimo v vaši neizmerni želji biti in ostati človek v najtežji preizkušnji. Vaše preživeto gorje mora opominjati nas in tudi prihodnje rodove, da ne izgubimo zgodovinskega spomina, da nam ga ne zameglijo drugačne zgodbe, ki poskušajo zmanjšati pomembnost upora evropskih narodov zoper razčlovečenje brez primere v zgodovini človeštva," je govor sklenila Nussdorferjeva.

ZZB NOB vsako leto priredi slovesnost ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta 27. januarja. Prav na ta dan leta 1945 je sovjetska Rdeča armada osvobodila največje koncentracijsko taborišče Auschwitz. Slovesnosti sta se udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar.

Dan spomina na žrtve holokavsta