Pravnica Vesna Györkös Žnidar bo nova ministrica za notranje zadeve. Foto: BoBo
Pravnica Vesna Györkös Žnidar bo nova ministrica za notranje zadeve. Foto: BoBo
Kandidatka za ministrico za notranje zadeve meni, da bi bilo treba izvzeti policiste iz statusa javnih uslužbencev in pristopiti k stimulativni celostni ureditvi statusa policista na podlagi urejenega kariernega sistema napredovanja. Foto: BoBo
Györkös Žnidarjeva želi depolitizirano policijo

povedala kandidatka za notranjo ministrico Vesna Györkös Žnidar. Odbor DZ-ja za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ji je prižgal zeleno luč za ministrovanje.

Györkös Žnidarjeva je mariborska odvetnica, ki se ukvarja s kazenskim pravom, znana je tudi kot zagovornica enega izmed obsojenih protestnikov z mariborskih vstaj in članica izvršnega odbora SMC-ja.

Odnos policije in tožilstva mora po njenih besedah temeljiti na veliki vzajemnosti in mora biti izrazito dvosmeren, tožilec pa mora imeti dejavno vlogo pri usmerjanju predkazenskega postopka. Policija mora biti povsem depolitizirana, minister ne sme posegati v avtonomijo policije.Policija je po njenih navedbah najvidnejša roka države, uspešnost dela policije pa se meri po stopnji varnosti v družbi. "Te pa ne smemo dosegati na račun človekovih pravic in temeljnih svoboščin," je poudarila kandidatka za notranjo ministrico.Po njenem mnenju mora biti prednostna naloga dela policije tudi v prihodnje pregon gospodarskega kriminala in korupcije ter kaznivih dejanj s področij bančnega sektorja, zdravstva, farmacije, energetike in pri izrabljanju evropskih sredstev. O viziji svojega dela je povedala, da bo temeljila na delu policije, vendar se bo posvečala tudi drugim področjem, ki jih pokriva notranji resor.

Györkös Žnidarjeva je tudi razložila, da se mora država boriti proti vsem anomalijam, ki se pojavljajo pri delu državnih organov, in s tem preprečiti možnost nastanka korupcije.

Opozorila je tudi na zanemarljivo število obsodb glede pranja denarja, kar po njenem mnenju zmanjšuje ugled Slovenije. Za to pa obstaja več vzrokov. Vseeno je bil dosežen velik napredek z zakonom o odvzemu premoženja nezakonitega izvora.

Država mora po njenem mnenju zagotoviti minimalne standarde za delo policije, saj se v javnosti večkrat pojavijo informacije o slabem stanju osnovne opreme policistov. Pripadnike policije bi lahko izvzeli iz statusa javnih uslužbencev in prevetrili njihov plačni sistem.

Spremenili bi lahko tudi delovanje glede pritožb nad delom policistov, o čemer bi morala presojati povsem neodvisna komisija. Nadzor nad delom naj bi bil prestrog, saj se večkrat pojavijo absurdne situacije, ko se morajo policisti celo po večkrat na teden zagovarjati glede svojega dela.

Györkös Žnidarjeva želi depolitizirano policijo