Od sobote dalje bo v veljavi novi Pravilnik, ki ureja duhovno oskrbo znotraj policije. Foto: EPA
Od sobote dalje bo v veljavi novi Pravilnik, ki ureja duhovno oskrbo znotraj policije. Foto: EPA
Duhovna oskrba policije

Po Pravilniku, ki je bil februarja sprejet na podlagi 23. člena zakona o verski svobodi, bodo duhovne oskrbe upravičeni zaposleni v policiji, ki svoje delo opravljajo na mirovnih misijah na tujem ali so doma pod večjim psihofizičnim pritiskom, poroča TV Slovenija.

Ker Pravilnik določa, da bo vojaški duhovnik uslužbenec generalne policijske uprave in da bodo lahko verske oskrbe deležni tudi družinski člani policistov, med opozicijo sproža ostre odzive.

Potrč: Pravilnik presegel okvir verskega zakona
Miran Potrč (SD) npr. meni, da je Pravilnik presegel meje verskega zakona in da mora minister za notranje zadeve Dragutin Mate pojasniti, na podlagi česa je takšen Pravilnik sprejel. Potrč v pismu Mateja sprašuje tudi, zakaj je prelomil svojo obljubo poslancem, da bo duhovna oskrba v policiji uveljavljena šele, ko bo o skladnosti ureditve odločilo ustavno sodišče. Poleg tega vodja poslancev SD-ja poudarja, da zakon o verski svobodi omogoča pravico dostopa do duhovne oskrbe le policistom, ne pa tudi njihovim družinskim članom.

Na notranjem ministrstvu, ki je Pravilnik pripravilo, očitke zavračajo. Jože Tanko (SDS) pa pravi, da Pravilnik državi ne prinaša nobenih obremenitev. Svoje predstavnike naj bi za policiste imenovale cerkve, ki želijo zagotoviti versko oskrbo svojih vernikov. Zdravko Mele z ministrstva ob tem dodaja, da lahko za izvrševanje Pravilnika skrbi tudi uslužbenec GPU-ja - torej ni nujno, da gre za duhovnika.

GPU kmalu zaposlil vojaškega duhovnika
Kot poroča Radio Slovenija, na Generalni policijski upravi že pripravljajo podroben opis nalog in obveznosti policijskega vojaškega duhovnika, nato pa ga bodo zaposlili. Versko oskrbo bo izvajal na osebno željo policista ali skupine policistov, in sicer v obliki razgovora ali obreda z duhovnikom izbrane veroizpovedi (v prostorih policije ali v cerkvah).

Duhovna oskrba policije