Novi merilnik ima precej razširjeno funkcionalnost. Foto: Policija
Novi merilnik ima precej razširjeno funkcionalnost. Foto: Policija
laserski merilnik
200 evrov kazni vas čaka, če boste vozniku pred sabo sledili na prekratki razdalji. Foto: Policija
Nov laserski radar
Nov policijski radar

Po besedah policije premajhna varnostna razdalja namreč sodi med najpogostejše vzroke prometnih nesreč. Samo letos je bilo tovrstnih nesreč več kot 1.500. Največ tovrstnih kršitev je na avtocestah in hitrih cestah, kjer so hitrosti večje, zato so lahko v primeru prometnih nesreč tudi posledice hujše, opozarjajo.
Med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč so še vedno napačni premiki z vozilom, neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje, odvzem prednosti in neustrezna varnostna razdalja. Z novim laserskim merilnikom pa lahko policisti merijo tako hitrosti kot tudi razdaljo med vozili. Novi merilnik pa lahko vozilo tudi posname, kar omogoča identifikacijo registrskih tablic.
"Poseben segment predstavljajo vozniki tovornih vozil, ki prav na avtocestah velikokrat vozijo na nerazumljivo kratkih razdaljah. Tovorna vozila se v primeru naglega zaviranja vozila pred njimi tudi veliko težje ustavijo. Če se v takem primeru zgodi prometna nesreča, v kateri so udeležena tovorna in osebna vozila, so lahko posledice zelo hude," izpostavljajo na policiji.

Tisti vozniki, ki bodo v prihodnje vozili na zelo kratkih varnostnih razdaljah lahko pričakujejo, da bodo za takšen način vožnje kaznovani. Globa za tak prekršek znaša 200 evrov.

Boljša letošnja statistika
Policija je do konca septembra sicer obravnavala za 19 odstotkov manj prometnih nesreč (13.989 v primerjavi s 17.241) kot v istem obdobju lani, v katerih je manj ljudi umrlo in se telesno poškodovalo. Število lažje telesno poškodovanih je bilo v tem obdobju manjše za pet odstotkov (število je upadlo s 6.451 na 6.118), huje telesno poškodovanih pa je bilo za 24 odstotkov manj (lani 688, letos 526).

Letos je do današnjega dne na slovenskih cestah umrlo tudi manj udeležencev kot v istem obdobju lani (letos je bilo 97 smrtnih žrtev, v istem obdobju lani pa 109).

Nov laserski radar
Nov policijski radar