Usklajene stavkovne zahteve se vrtijo okoli primernega ovrednotenja plač oziroma izenačitve plač s plačami v primerljivih evropskih državah, zagotovitve primerne opreme policistom in kadrovske popolnitve policijskih vrst. Foto: BoBo
Usklajene stavkovne zahteve se vrtijo okoli primernega ovrednotenja plač oziroma izenačitve plač s plačami v primerljivih evropskih državah, zagotovitve primerne opreme policistom in kadrovske popolnitve policijskih vrst. Foto: BoBo
Zoran Petrovič
"Vse posledice, ki bodo sledile stavki, bodo izključno odgovornost vlade in naj si ne drznejo kazati na policijo ali pa na sindikat, da sta kriva za to stanje," je oster predsednik SPS-ja Zoran Petrovič. Foto: MMC RTV SLO

Zaposleni v policiji in na notranjem ministrstvu so namreč nezadovoljni s trenutnim statusom in ignoranco vlade ob neizpolnitvi zapadlih obveznosti, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Policijski sindikat Slovenije (PSS) in Sindikat policistov Slovenije (SPS) sta se tako dogovorila za skupen in enoten nastop pri izvedbi napovedane stavke. "Čas je, da vladi pokažemo, da lahko enotno, odločno in učinkovito izborimo svoje pravice," so navedli v sporočilu sindikata policistov.

Najprej PSS ...
PSS je konec oktobra napovedal stavko, če vlada ne bo predstavila rešitev za podane zaveze. Gre za neizpolnjene obveznosti iz stavkovnih sporazumov in dogovorov iz preteklih let, tudi o izenačitvi njihovih plač s plačami v primerljivih evropskih državah. Kot je takrat pojasnil predsednik PSS-ja Radivoj Uroševič, vlada vse mirne pozive sindikata ignorira z nejasnimi odgovori ali pa prelaga izključno odgovornost na notranje ministrstvo, ki da nima potrebnih pristojnosti odločanja.

Vladi so takrat v sindikatu dali na voljo 20 dni, da predstavi svoje rešitve, sicer bodo 18. novembra začeli stavkati.

... nato še SPS
Možnosti stavke že takrat niso izključili tudi v drugem sindikatu, SPS. Ob tem je predsednik SPS-ja Zoran Petrovič pojasnil, da so vladni strani poslali tudi svoje zahteve, med katerimi je navedel ureditev statusa policistov, ustrezno zaščito in opremo, pa tudi pravično ureditev potnih stroškov. Sklep o napovedi splošne stavke zaposlenih v policiji je svet SPS-ja nato sprejel v petek, in sicer so prav tako stavko napovedali za 18. novembra.

Petrovič je danes pojasnil, da se usklajene stavkovne zahteve vrtijo okoli primernega ovrednotenja plač oziroma izenačitve plač s plačami v primerljivih evropskih državah, zagotovitve primerne opreme policistom in kadrovske popolnitve policijskih vrst.

"Posledice bodo odgovornost vlade"
Samo izpolnitev vseh teh zahtev bo po njegovih besedah prinesla izboljšanje statusa policistov in preprečevala njihovo ogroženost ter obolevanje. V petih letih se je število policistov zmanjšalo za več kot tisoč, je spomnil Petrovič in dodal, da ob zadnjem dogajanju ne bodo mogli graditi varnostne slike "na plečih policistov in njihovem zdravju".

Vlada se na njihove zahteve doslej ni odzvala, sami pa so si dolgo prizadevali, da bi se zapadle obveznosti vlade rešile v razumnem roku, pravi Petrovič. Glede na vladno neodzivnost in glede na to, kaj ta trenutek država pričakuje od policistov in kaj je od njih že dobila, je edini logični odziv, da gredo v najostrejši konflikt, meni.

"Vse posledice, ki bodo sledile stavki, bodo izključno odgovornost vlade in naj si ne drznejo kazati na policijo ali pa na sindikat, da sta kriva za to stanje," je bil oster.