Slovenija
Maraton nadzora hitrosti bo izvajalo okoli 200 policistov, v okviru svojega rednega dela pa se bodo v nadzor nad prehitrimi vozniki vključevali tudi drugi policisti. Foto: Policija

Policisti bodo jutri hitrost merili na 617 lokacijah

Ob dnevih merjenja manj prehitrih voznikov
17. april 2018 ob 14:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Policija bo v sredo četrto leto zapored izvedla maraton nadzora hitrosti. Okoli 200 policistov, ki se jim bodo v okviru rednega dela pridružili še drugi policisti, bo med 6. in 18. uro hitrost merilo na 617 lokacijah po vsej državi.

Kot so sporočili s policije, na dan nadzora ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Ob tovrstnih akcijah nadzora hitrosti prehitro vozi okrog 3,5 odstotka voznikov, ob izvajanju rednih kontrol pa okoli osem odstotkov. Na policiji ob tem poudarjajo, da je osnovni namen nadzora spreminjanje vozniških navad in ne njihovo kaznovanje.

Ob tem na policiji znova poudarjajo, da moramo za varnost na cestah poskrbeti predvsem vozniki sami, s spoštovanjem cestnoprometnih predpisov in primerno hitrostjo vožnje.

Poostren nadzor hitrosti po vsej državi sicer poteka cel teden v okviru preventivne akcije Hitrost ubija – vozimo pametno!, s sredno akcijo pa se bodo policisti pridružili številnim kolegom v drugih evropskih državah.

Hitrost kot dejavnik tveganja ostaja eden izmed glavnih vzrokov prometnih nesreč in pomembno prispeva k teži posledic prometnih nesreč, številu hudo in smrtno poškodovanih.

VIDEO
Stacionarni radarji in izogibanje plačilu kazni

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
webman
# 17.04.2018 ob 14:39
Čisto počasi zaradi radarjev, samo da ne spustite telefona iz rok med vožnjo! Na cesti je katastrofa, ki se imenuje mobilni telefon. Na Ljubljanski obvoznici sem med LJ Bežigrad in Nove Jarše videl vozečega pisca SMS, naslonjeno glavo, s katero je gledal pod kotom 45, voznika, ki je držal telefon v desni in šaltal z levo (imel sem čas opazovati desni pas kot sovoznik)... Po mojem mnenju je to celo največji problem v tem trenutku, mogoče večji kot sama hitrost.
prasecpolitik
# 17.04.2018 ob 14:49
Nimam nič proti radarjem vendar pri nas je vse skupaj vic ker je to samo nabiranje denarja za plače in še kaj. Ker če gledate naprimer Avstrija imajo občutno manjše kazni pa zaradi tega ni večjega kaosa oz. več prometnih nesreč kot pri nas.
pozitiva
# 17.04.2018 ob 15:08
A bodo hitrost merili tudi v parlamentu? Tam sprejemajo 7 zakonov na dan ... En slabši kot ta drugi. Imajo pa določeni koristi od njih. Je mal za pokontrolirat... Ampak to verjetno ne, a n?
m72
# 17.04.2018 ob 14:57
"Vozniki, pozor: jutri bodo policisti hitrost merili na 617 lokacijah"

Vsak mora nekaj prispevati h "gospodarski rasti". Tudi policaji :-)
Bivši uporabnik
# 17.04.2018 ob 15:14
To je, izgleda, slika naše policije in cele države!
Ko gre za kriminal, skrbno varujejo banke pred roparji s ceste, mnogo manj pred tistimi, največjimi s kravatami iz notranjosti stavb. Vlomilce, drobne tatove ter ostale kriminalce, sodeč po primerjavi statistik z milico, odkrivajo bolj naključno. Iz priloženega bi človek lahko sklepal, da delujejo namesto po ustavi, po telefonskih navodilih. Njihove zadolžitve vse bolj prevzemajo (po mojem mnenju povsem neustavno) mestni šerifi z redarstvi, ki so celo oboroženi, na podlagi hitrih tečajev.
Zelo radi pa naši policaji izvajajo akciji: ali alkohol, ali pa hitrost. Tu se najlažje in najhitreje pokasira, pa še vtis se da, da delajo. Itak so razlogi za prometno nevarnost alkohol (če udeleženec napihne), ali pa hitrost. Druge menda ni. Večina ostalih prekrškov je brezpredmetnih - osebno sem videl, ko se je na Celovški pred časom policaj z radarjem - ja, bil je v "akciji" - ponoči umaknil kolesarju brez luči, ki se je vozil v nasprotno smer. Ljudi s povsem lastnimi prometnimi pravili je posledično več in več, kaos v prometu pa absurden.
Če se modri ne gredo kake akcije, pa za plače štrajkajo, ki pa so nizke, ker niso pravočasno lovili največjih lopovov, ki so, oz. debelo kradejo državo in ljudi.
Hvala, jaz take policije ne rabim.
Upam, da bo jutri prvi, kar se da vroč dan!

Se opravičujem vsem prizadetim izjemam, ki svoj poklic opravljajo vestno in tako, kot bi naj ga!

Novinarji pa vodeni, ko kak izstrelek, vedno poiščejo komentatorje, ki take stvari odobravajo. Tega še v enoumnem režimu nismo imeli!
alkum
# 17.04.2018 ob 14:31
To napovedovanje nima smisla....prehitre in objestne je treba na vsak način spravit s ceste!!!
pobrisan
# 17.04.2018 ob 15:25
Bolj kot hitrost in alkohol so nevarni mobilni telefoni.
bilzerian
# 17.04.2018 ob 16:30
fajn bi bilo, če bi nekdo pridobil podatke, koliko nezgod se povprečno na dan zgodi, ko policisti normalno delajo in koliko jih je bilo, ko so stavkali.
jaz mislim, da se varnost takrat, ko so stavkali in niso vsak dan stali za vsakim grmom z radarjem, ni nič zmanjšala.
arogantnež
# 17.04.2018 ob 15:50
Skratka, za zgledne voznike bo jutri samo še en navaden dan.
2px_orbitala
# 17.04.2018 ob 14:53
In, koga to briga? Vozi po predpisih, pa bo.
Lluka
# 17.04.2018 ob 14:38
Vozniki POZOR, jutri bodo RADARJI.

Dva dni nazaj pa ste pisali o tem kako vozniki furajo po cestah...... itd.... danes pa jih opozarjate.
BepaJoseph
# 17.04.2018 ob 17:19
Demagoška inkasantska akcija in vozniki bodo vozili še bolj neumno,kot ponavadi!
Nihče se ne ukvarja z načinom vožnje in preventivnimi opozorili (npr. kako se vozi v krožnem, čemu služi prehitevalni pas, kolesarji naj bi se ne vozili čez prehode za pešce in po nasprotnih smereh po kolesarskih stezah in pločnikih, med vožnjo se ne telefonira in se nima slušalk v ušesih, da pogosto preslišijo celo vozila na nujni vožnji, ogledalo ni za šminkanje-temveč za spremljanje prometa za teboj, razvrščaj se pravočasno....) in ob povečanem prometu se vozi vse slabše. Stalno ponavljanje, da je problem samo v hitrosti (če zanemarimo alkohol), ustvarja vtis, da bi bilo bolje, če bi se vsi vozili cca 20km/h pod omejitvami, kar ni res!
kaimera
# 17.04.2018 ob 17:13
Bolano. Policisti delajo zgolj še za njihove šefe, katerih je mimogrede več kot policistov na terenu, kar je absurd brez primere. Tu se gre zgolj za statistiko, število kaznovanih. Da nebo kdo naivno mislil, da je razlog varnost ali zmanjšanje števila mrtvih... - to je pesek v oči. Policijsko vodstvo se širi kot rakave celice, ki dušijo policista na terenu, da ta (tudi če želi) ne more opravljati svojega poslanstva. Šteje le položnica in nič drugega. Same cifre! Da ne bo kdo mislil, da je kaj vreden policist, ki razišče kaznivo dejanje, ki pomaga ljudem in se jm posveti. V očeh šefov je biser le tisti, ki “štrafa”. Ta napreduje, ni napoten na stražo, v razne izpomoči ipd. Kot bubrek v loju je zaščiten in sistem, ki trenutno vlada v policiji je podn od podna. Več kot gnil. Pozabili so na državljane in državljanje ... ampak ne policisti, ampak njihovi šefi. Ena sama žalost, ki je padla v veliko brezno brez izhoda!
pietetnik
# 17.04.2018 ob 14:56
Ali bo torej redarska služba na dopustu?
boro007
# 17.04.2018 ob 23:14
Na policiji ob tem poudarjajo, da je osnovni namen nadzora spreminjanje vozniških navad in ne njihovo kaznovanje.

Nekako tako kot vsak konec meseca ko je treba normo izpolnit, kakšne bučke prodajate... V času Jugoslavije ti je okrutni totalitaristični miličnik še kakšno opozorilo izrekel, danes pa samo direkt položnica, ali še slabše slika z avtomatskega radarja + položnica.
xerces8
# 17.04.2018 ob 15:15
Tajkuni imajo prosto...
galoper
# 17.04.2018 ob 15:14
Tudi vozila, ki vozijo hitreje kot 10km/h po površini za pešce?
MZ
# 18.04.2018 ob 07:16
Fino....čimveč omejitev, čimveč kazni, narod pa vedno bolj zbegan in zafrustriran. Glede na logiko nekaterih je čudno, da se v Avstriji in Nemčiji še niso vsi pobili, ko pa imajo prvi odseke AC z neomejeno hitrostjo, drugi pa desetkrat nižje kazni od naših.
cairns
# 17.04.2018 ob 21:48
Kot so sporočili s policije, na dan nadzora ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije.

Očitno je namen te akcije dokazovanje da so slovenski policijski šefi popolnoma nesposobni za delo na katerega so postavljeni. Večina itak po upogljivosti hrbtenice in lezenju v nekatere dela telesa.

Sreda bo minila, divjaki pa sebodo vrnili na ceste.

Te divjake pa se lahko s cest odstrani samo s striktno kontrolo. Tudi s civilnimi vozili in patruljiranjem. Pa ne samo po mestih, ampak tudi po cestah drugega reda kjer je še vedno veliko neregistriranih vozil in pijancev za volanom.
cairns
# 17.04.2018 ob 21:41
Policisti bodo jutri hitrost merili na 617 lokacijah

POlicisti bi morali delati to vsak dan v letu na nekaj tisoč lokacijah.Pa ne samo meriti hitrost. Kaznovati bi morali tudi druge kršitve ki jih sedaj ne, razen ko je že prepozno. Tu mislim prometne nesreče. Prehitevanje v škarje, stran vožnje, predrzna vožnja..... Tega je ogromno a policija tega ne preganja ker ne patruljirajo več, ampak jim šefi določijo mesto iz katerega se ne smejo premakniti. Vozniki se o kontroli na nekem mestu obveščajo z blendanjem in obveščanjem radijskih postaj., tako da je kontrola brez efekta.
Policijski šefi so popolnoma zgrešili bistvo policijskega dela. To pa je preventiva. S takšnimi bruseljskimi akcija ne bodo popravili stvari na boljše.
Epafrodit
# 17.04.2018 ob 19:24
Policisti bodo jutri hitrost merili na 617 lokacijah

To bi morali početi vsak dan ne pa da počivajo v senčnih lokacijah ob cestah.
LjudjeSoOvce
# 17.04.2018 ob 18:16
617 lokacij...veliko, ampak še vedno pljunek v morje. Kdor bo videl tega in podobna opozorila, bo jutri pazljivejši (ja - tudi vi, ki tu tako pametujete kot da ste nezmotljivi prvaki F1). Ker lokacije niso znane, se bo posledica preslikala na večino Slovenije - torej je namen opozoril dosežen, saj bo vožnja prilagojena "potencialnim pastem".

Ampak...pojutrijšnjem bo vse po starem. Vse skupaj je torej kvečjemu obliž, definitivno pa ne rešitev problema.

Kar se tiče SMS in telefonarjenja med vožnjo - en zelo preprost ukrep bi dosegel veliko...kazen + obvezni odvzem telefona - najbolje tako, da ga policaj na mestu samem razbije z macolo (telefon seveda, ne voznika). Ko si bodo tipkajoči manijaki primorani vsakič kupiti nov telefon, bodo 2x premislili preden ga uporabijo v avtu. Tam ni nobenih "polovičk".
Srečko Kranjski
# 17.04.2018 ob 16:12
To napovedovanje lokacij je ena največjih neumnosti. Največji problem pa je zagotovo ta, da je nadzora premalo (mislim čez celo leto, jutri ga bo dovolj) ali pa je nadzor nesmiseln. Na gorenjski avtocesti npr. merijo hitrost ob počivališču Voklo. Zakaj? Večinoma na avtocesti res ni problem prehitra vožnja. Sploh pa če na ravnini že od daleč vidiš policijski avtomobil, pa še po radiu nas obvestijo po 10 minutah, ko se pripelje tja. Ja, nekaj divjakov se najde, ampak veliko bolj razširjeni so problemi kot so prehitevanje po desni, "blendanje" in vožnja na nekaj metrih varnostne razdalje, in seveda telefoniranje - kaj telefoniranje (!) - pisanje sporočil, slikanje, brskanje po družbenih omrežjih! Raje naj se vozijo v civilu po avtocesti in kaznujejo take primerke. V eni vožnji od Kranja do Ljubljane zjutraj ob 7.30 garantiram, da dobijo vsaj 5 takšnih "falotov".
Muza
# 17.04.2018 ob 15:52
A ve kdo koliko bo pokradla država s tako akcijo navadnim državljanom?
Epafrodit
# 17.04.2018 ob 19:30
Nikoli nisem razumel zakaj bi moral biti n.pr. stacionarni radar označen z opozorilnim znakom. Če je z ustreznim prometnim znakom določeno kolikšna je najvišja dovoljena hitrost na neki relaciji, je to jasno in konkretno sporočilo voznikom in ni nobenega razloga za dodatno opozarjanje na obveznost spoštovanja prometnih predpisov.
Jacky
# 17.04.2018 ob 14:54
Res ne razumem tega napovedovanja meritev hitrosti za en dan. Kakšno korist bojo s tem dosegli, večje varnosti na cesti sigurno ne, ker je potrebno spremeniti samo mentaliteto določenih ljudi (pogosto povzročiteljev nesreč). Včasih so za nesrečo krivi tudi drugi vzroki (počasnost, neupoštevanje prometnih znakov in predpisov, alkohol, uporaba telefona), ki potem posredno prisilijo druge voznike v povzročitev nesreč.
Pa na tem seznamu krajev so pozabili napisat še ime, priimek in davčno številko policistov :) Tako bi bile zadeve v sredo poštimane, od četrtka naprej pa spet po starem.
Hope
# 17.04.2018 ob 14:43
Glede na običajno prakso večine voznikov, da je ok, če voziš +20, se čudim, da si v policiji ne nabavijo 10x več radarjev in okrepijo ekipe, četudi samo za ta namen.
Kazalo