Policijska sindikata sta prepričana, da pravica policistov do regresa velja in da zakon o uravnoteženju javnih financ nanjo ne more vplivati. Foto: BoBo
Policijska sindikata sta prepričana, da pravica policistov do regresa velja in da zakon o uravnoteženju javnih financ nanjo ne more vplivati. Foto: BoBo

Dopolnitve zakona, ki bo začel veljati še ta mesec, urejajo tudi izplačilo regresa v javnem sektorju. Ta bo izplačan z zamikom enega meseca. Poleg tega višina regresa v družbah, v katerih je država več kot četrtinski lastnik, ne sme presegati 584 evrov neto (763 bruto), dokler gospodarska rast v tekočem letu ne preseže 2,5 odstotka.

Policijski sindikati so zadovoljni, saj pravijo, da so cilj dosegli. Zakon namreč ni začel veljati pred izplačili aprilske plače v maju, ko bi morala država skladno z veljavnim dogovorom regres za letošnje leto že izplačati. Zato so prepričani, da je njihova pravica do regresa v celoti veljavna in da na njegovo izplačilo varčevalni zakon, ki je sredstva, namenjena izplačilu regresa, prepolovil, ne more vplivati, je dejal tajnik Sindikata policistov Slovenije Borut Jakopin.

Če bo prenizek, bodo tožili
Policijski sindikati so zato že pripravili tožbo, ki jo bodo vložili, če bo regres nižji od 692 evrov. Zahtevali bodo "razliko plus obresti", je dodal Jakopin. Policisti izplačilo regresa pričakujejo 15. junija. Medtem ko policisti tožbo šele napovedujejo, pa so jih že vložili v Sindikatu vojakov Slovenije in Sindikatu državnih organov Slovenije. O tožbah razmišljajo tudi drugi sindikati.

Policijska sindikata sta z vložitvijo pobude za začetek referendumskega postopka o spremembah zakona o intervencijskih ukrepih "prestavila" začetek njegove veljave. Pobudo so v DZ vložili 20. aprila. Zahtevo za razpis referenduma pa lahko vloži najmanj 40 tisoč volivk in volivcev, in sicer najpozneje sedem dni po preteku roka za zbiranje podpisov. Če podpisi niso vloženi, se zakon objavi v Uradnem listu in začne veljati dan pozneje.