Policisti do začetka prihodnjega tedna od vladne strani pričakujejo obljubljene simulacije in izračune glede odprave plačnih anomalij. Foto: BoBo
Policisti do začetka prihodnjega tedna od vladne strani pričakujejo obljubljene simulacije in izračune glede odprave plačnih anomalij. Foto: BoBo
Policisti za zdaj ne bodo zaostrili stavke

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič je po seji stavkovnega odbora policijskih sindikatov povedal, da stavka poteka po pričakovanjih, zaposleni v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve pa opravljajo vse naloge, ki jih v skladu z zakonom morajo.

Policisti do začetka prihodnjega tedna od vladne strani pričakujejo obljubljene simulacije in izračune glede odprave plačnih anomalij. Do takrat bodo obdržali raven stavkovnih dejavnosti, je še povedal Uroševič, ki ne izključuje zaostritve stavke. O njej bodo odločali na podlagi omenjenih vladnih izračunov.

Najprej zahtevajo dogovor o plačah
Predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič je pojasnil, da bi zaostritev stavke lahko vključevala ponovno izvedbo že izvedenih stavkovnih aktivnosti in izvedbo novih ukrepov. Na seznamu jih je 17, je dodal.

Na podlagi omenjenih vladnih izračunov bi po besedah Petroviča simulirali, kaj bi se zgodilo z izvajanjem dogovora.

Kot je poudaril, se morajo v pogajanjih z vlado najprej dogovoriti o dvigu osnovnih plač. "O nobeni drugi točki ne bodo potekala pogajanja, dokler se ta prva in bistvena ne zaključi," je dejal. Po njegovih besedah zagovarjajo celostno prenovo plačnega in kariernega sistema in niso privolili v ponudbe vlade, s katero bi se ločeno dvigovali dohodkih posameznim skupinam.

V okviru pogajalskega procesa z vlado se po Petrovičevih napovedih ta teden zanesljivo ne bo nič premaknilo, se bodo pa nadaljevali pogovori o vsebini pogajanj. O vsebini sicer Petrovič ni želel govoriti. Opozoril pa je, da se bo število zaposlenih v policiji zmanjšalo za skoraj 200, in sicer zaradi upokojitev in odpovedi.

Ocenjeni izpad: več kot tri milijone
Petrovič je dodal, da natančnih izračunov o tem, kolikšen je zaradi stavke izpad sredstev iz proračuna, ker opravljajo samo z zakonom opredeljene naloge v okviru stavke, nimajo, po ocenah pa je ta okoli 3,5 milijona evrov.

To je po njegovih besedah zanesljivo povezano z neodzivnostjo policistov, saj v okviru zakonite stavke izvajajo minimum obsega del. Kot je dejal, jih to ne skrbi toliko, saj se ta sredstva namenijo večjemu trošenju v gospodarstvu in se zaradi tega lahko za kak promil dvigne gospodarska rast.

Uroševič je napovedal, da so tovrstne podatke o izpadu sredstev iz proračuna zahtevali tudi sami in jih bodo javnosti predvidoma predstavili po novem letu.

Vlada analizira policijske zahteve
Vladna pogajalska skupina si je vzela čas za analizo o tem, kakšen vpliv imajo posamezni predlogi na individualno delovno mesto v policiji, opravila pa bo tudi simulacijo v vseh plačnih skupinah in na vseh ravneh zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu, predvsem zaradi zavedanja, da pri uresničevanju sporazumov ne bi nastale nove anomalije.

Kdaj se bodo nadaljevala pogajanja med vlado in policisti, se bo notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar dogovorila s predsednikoma policijskih sindikatov, a kot je slišati, se bodo pogajalci za skupno mizo spet usedli po novem letu.

Policisti za zdaj ne bodo zaostrili stavke