Ker aneks ni sprejet, je 7.212 policistov še vedno brez sklepov za letošnji dopust, opozarjajo v SPS-u. Foto: BoBo
Ker aneks ni sprejet, je 7.212 policistov še vedno brez sklepov za letošnji dopust, opozarjajo v SPS-u. Foto: BoBo

Stavkali bomo proti vladi, ne proti ljudem.

Zoran Petrovič
Zoran Petrović
Petrovič meni, da so postavili razumne roke za rešitev nerešenih vprašanj, zato pričakuje, da bo na strani vlade zmagal razum in bodo resno pristopili k rešitvi težave. "Stavkali bomo proti vladi, ne proti ljudem," je opozoril. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik SPS-a Zoran Petrovič je namreč na današnji novinarski konferenci povedal, da vlada v dogovorjenem roku ni sprejela aneksa dve h kolektivni pogodbi, ki določa dodatno število dni letnega dopusta za policiste za delo v zahtevnih pogojih - ker aneks ni sprejet, je 7.212 policistov še vedno brez sklepov za letošnji dopust, ki so bili do zdaj sicer izdani v drugi polovici marca, je opozoril.

Ocenil je, da vlada ne spoštuje zakonskih obveznosti, čeprav imajo v policiji kopico nerešenih vprašanj, zaradi česar je kršen delovnopravni status zaposlenih. V sindikatu so opozorili tudi, da vlada ni sprejela uredbe o določitvi višine dodatnega plačila policistom.
Sam je menil, da so postavili razumne roke za rešitev nerešenih vprašanj, zato pričakuje, da bo na strani vlade zmagal razum in bodo resno pristopili k rešitvi težave.

"Stavkali bomo proti vladi, ne proti ljudem," je opozoril in dodal, da se bo stavka začela 9. junija ob 6.00 in bo trajala do sklenitve sporazuma med sindikatom in vlado ali sprejetja sklepa stavkovnega odbora o prenehanju stavke, če vlada na naslednji seji ne bo izpolnila stavkovne zahteve SPS-a.

Ministrstvo pravi, da je obveščalo tudi sindikata
V odzivu na napoved stavke pa je ministrstvo za notranje zadeve nato zapisalo, da je aneks številka dve h kolektivni pogodbi za policiste, ki je eden izmed razlogov za napoved stavke policistov, v postopku vladnega sprejema - če bo potrjen na pristojnem vladnem odboru za državno ureditev in javne zadeve, ga bo vlada predvidoma obravnavala že na četrtkovi seji. "O postopku in predhodnih usklajevanjih sta bila obveščena oba policijska sindikata, torej tudi predstavniki SPS-a," pa so poudarili.

Glede uredbe o določitvi višine dodatnega plačila policistom so na ministrstvu pojasnili, da je ta trenutno v medresorskem usklajevanju, prihodnji teden pa bo predvidoma uvrščena na dnevni red omenjenega odbora in po potrditvi posredovana na obravnavo na sejo vlade.

Na ministrstvu so se odzvali tudi na trditev SPS-a, da še niso začeli usposabljanj za pridobitev znanja na delovnih mestih, kjer policija posluje v dvojezičnem območju. Zapisali so, da ima policija za izvedbo tečaja italijanskega jezika lastne uslužbence, zato tečaj že poteka od decembra lani. Za tečaj madžarskega jezika pa so morali najprej izvesti postopek izbora najugodnejšega ponudnika za tečaj, zato se je poučevanje začelo februarja letos.

Stavkali bomo proti vladi, ne proti ljudem.

Zoran Petrovič