V četrtek bo hitrost poostreno nadzirana po vsej državi. Foto: BoBo
V četrtek bo hitrost poostreno nadzirana po vsej državi. Foto: BoBo
Policisti in redarji nad prehitre voznike

Kot je na današnji novinarski konferenci Javne agencije za varnost prometa (AVP) povedal Robert Vehovec iz sektorja prometne policije Generalne policijske uprave, bo četrtkov nadzor potekal med 6. in 18. uro.

Seznam lokacij, na katerih bo potekal nadzor, bodo skupaj z urami isti dan objavili na spletni strani policije.

Po besedah Vehovca želijo s takšnim nadzorom "vplivati na ljudi, da se tisti dan zavejo, kako pomembno je umirjanje hitrosti, in takšne navade ohranijo tudi za naprej".

Takšna akcija bo isti dan potekala še v najmanj 20 drugih državah Evropske unije.

V akcijo tudi občinski redarji
Policistom se bodo pri meritvah hitrosti in poostrenem nadzoru v času akcije pridružila tudi občinska redarstva. Pri meritvah bo tako letos sodelovalo najmanj 25 občinskih redarstev na območju 58 občin.

AVP je med 14. marcem in 7. aprilom izvedel anketo, ki je pokazala, da se vozniki za prekoračitev hitrosti najpogosteje odločijo zato, da se prilagodijo hitrosti drugih voznikov na cesti. Pogost razlog je tudi to, da se jim mudi. Direktor AVP-ja Igor Velov je sicer dejal, da težava hitrosti ni samo slovenska, temveč se pojavlja v vseh državah.

Na novinarski konferenci so predstavili raziskovalno nalogo mariborske fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, ki je obdelala kazalnike hitrosti na državnih cestah v letih 2014 in 2015. Po besedah Matjaža Šramla s fakultete je bila v preteklem letu za 38 odstotkov prometnih nesreč s smrtnim izidom kriva neprilagojena hitrost.

Raziskava o odnosu slovenske javnosti do prehitre vožnje
Akcija Hitrost poteka v okviru nacionalnega programa varnosti cestnega prometa. Izvajala se bo v več delih, poleg aprila tudi v poletnih mesecih.

AVP bo v okviru akcije Hitrost izdelal tudi raziskavo o odnosu slovenske javnosti do prehitre vožnje, študijo o povprečnih hitrostih voznikov v Sloveniji, poleg tega bo izvajal preventivne dogodke na temo nevarnosti neprilagojene hitrosti. Izpitni centri bodo mlade kandidate ozaveščali o vožnji po omejitvah hitrosti in varni vožnji.

Agencija je pripravila tudi poseben video, ki nagovarja splošno javnost, s posebno komunikacijsko platformo pa se bo poskušala približati mladim. Ti so namreč še vedno najpogostejši povzročitelji in žrtve prometnih nesreč, ki jih povzroči neprilagojena hitrost. Raper Zlatko, eden izmed ambasadorjev akcije, je z namenom ozaveščanja mladih posnel pesem Paše mi, ko vozim se.

Policisti in redarji nad prehitre voznike