Slovenija

Poudarki

  • Za varnost bo poskrbljeno, zagotavljajo
Stavka traja že od februarja letos. Dejavnosti so bile sicer nekaj časa zamrznjene. Fotografija je z enega od vmesnih protestnih shodov. Foto: BoBo
       Zame je to samo znak, da je treba začeti vzpostavljati socialni dialog. Verjamem, da bomo znotraj socialnega dialoga našli konstruktivne rešitve.       
 Boštjan Poklukar, notranji minister
       Da se pogajamo posebej s stavkovnim odborom, ustanovljenim na strani vlade. Ob skupnih zadevah je pa normalno, da jih lahko uredimo samo v skupnem pogovoru z vsemi sindikati.       
 Radivoj Uroševič, PSS
VIDEO
Policisti nadaljujejo mar...
VIDEO
Poziv k hitremu reševanju...
VIDEO
Policisti spet stavkajo
VIDEO
Policisti nadaljujejo stavko

Dodaj v

Policisti odmrznili stavko. Šarec: Vlada zahtev policistov ne ignorira.

Opravljajo le najnujnejše naloge
1. oktober 2018 ob 07:23,
zadnji poseg: 1. oktober 2018 ob 14:32
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Policisti so odmrznili stavko, ki se je začela 12. februarja, a so jo zaradi odstopa prejšnjega premierja skrčili na minimum do oblikovanja nove vlade.

Vlada nikakor ne ignorira zahtev policistov, je zagotovil premier Marjan Šarec. Policisti namreč znova stavkajo. Za nadaljevanje marca zamrznjene stavke pa so se odločili, ker Šarčeva vlada, na katero so se obrnili po njenem imenovanju, doslej še ni pristopila k razreševanju njihovih stavkovnih zahtev.

Naloga obeh policijskih sindikatov je, da izposlujeta čim več za policijo, je ugotovil Šarec in napovedal, da se bodo z njihovimi zahtevami resno ukvarjali.

Res pa je, da sta sindikata poslala vladi zahteve prvi dan, ko se je formirala, in kot vsaka vlada vendarle potrebujejo nekaj dni, da vse postavijo, kot je treba, je pojasnil Šarec. Pri tem je spomnil, da so na seji vlade že oblikovali pogajalsko skupino. Zanjo "potrebuješ kompetentne ljudi in to tudi nekaj čas traja, da oblikuješ ekipo", je dejal.

Generalni direktor policije Simon Velički je direktorja Policijske uprave Celje Jožeta Senico imenoval za svojega namestnika. Vodenje celjske policijske uprave pa začasno prevzema Niko Kolar, dosedanji vodja službe direktorja na Policijski upravi Celje.

A kot je poudaril, je pogajalska skupina zdaj formirana in glede na to, da imamo enotni plačni sektor, se bo treba pogajati enotno. Ni pa po njegovih besedah "nobenega razloga za paniko", ker so se začeli s tem resno ukvarjati in bo pogajalska skupina začela opravljati svoje delo.

Zahteve skoraj celotnega javnega sektorja
Poleg policistov sicer na rešitev svojih stavkovnih zahtev čaka še kar nekaj drugih skupin v javnem sektorju. "Verjamem, da bi kdo izstopil iz tega sistema, vsak ima svoje zahteve, vsak ima svoje videnje, zato pa bodo tudi sledila pogajanja, kjer bomo pač vsi videli, kje stojimo in do kam lahko gremo na eni strani v zahtevah sindikatov, na drugi strani v popuščanju, kar bo morala storiti vlada," je dejal predsednik vlade.

Verjame, da bodo v dialogu na koncu uspešni. "Ne bo pa lahko, zagotovo ne," je še ocenil v izjavi, ki jo je podal ob robu letošnjega Festivala za tretje življenjsko obdobje.

Erjavec: Stavka je preuranjena
Obrambni minister Karl Erjavec je ob robu istega dogodka dejal, da je policijska stavka preuranjena, saj je vlada komaj začela svoje delo. "Imamo pa dobro voljo in dober namen, da uredimo položaj, tudi kar zadeva policiste," je zagotovil. Ob tem je izrazil mnenje, da je treba pregledati vse uniformirane poklice, ki tvegajo marsikaj, in da je treba najti ustrezno rešitev, da bodo ti poklici zanimivi in tudi ustrezno plačani.

Erjavec pričakuje, da bo načelnik Generalštaba Slovenske vojske svoj ukaz o povišanju vojaških plač iz junija uskladil z mnenjem revizije, kar pomeni, da bo usklajen tudi z zakonom.

"Res pa je, da je ena od mojih prvih nalog intervencijski zakon, in sicer popravek zakona o službi v Slovenski vojski," je dodal, pri čemer je pojasnil, da če želimo imeti Slovensko vojsko, je treba bistveno bolj nagraditi vojake, tiste, ki dejansko branijo našo domovino in so tudi – poleg policije in pripadnikov civilne zaščite – prvi na terenu, ko se zgodi naravna nesreča ali se pojavi kakšna druga težava.

"To bo kar velik izziv za novo vlado, a prepričan sem, da vsi razumemo, da je situacija takšna, da je treba, kar zadeva uniformirane poklice, izboljšati njihov materialni položaj," je še dejal Erjavec in napovedal, da se bo sam za to zavzel in da bodo na obrambnem ministrstvu storili vse, kar je potrebno, da bistveno izboljšajo materialni položaj zlasti vojakov, podčastnikov, tistih, ki dejansko pomenijo odzivne sile Slovenske vojske.

Stavka zamrznjena sredi marca
Policisti z današnjim dnem nadaljujejo stavko, ki so jo začeli 12. februarja, nato pa sredi marca zaradi odstopa prejšnje vlade zamrznili. Poudarjajo pa, da so stavko – znova so jo začeli ob 7. uri – napovedali vladi in da z njo nikakor ne želijo kakor koli ogroziti varnosti državljank in državljanov ter države.

Na vprašanje, ali se bo stavka odražala v manjšem številu izrečenih glob za prometne prekrške, pa je ob najavi nadaljevanja stavke predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič odgovoril, da se bodo o tem odločali na podlagi dinamike morebitnih pogajanj z vladno pogajalsko skupino.

S stavko, ki je po njihovih navedbah že četrta v zadnjih šestih letih, zahtevajo vzpostavitev razmerij med plačami, kot so bila dogovorjena s stavkovnim sporazumom sredi leta 2016. Takrat sta sindikata z vlado dosegla sporazum, ki je policistom prinesel višje plače. A so bila nato v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri drugih pooblaščenih uradnih osebah.

Med njihovimi stavkovnimi zahtevami pa so tudi izplačilo posebne nagrade policistom za vsako leto opravljenega dela, izplačilo nadomestila za dolžnost ukrepanja ob vsakem času, ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah in odprava anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju policistov.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
kritik101
# 01.10.2018 ob 08:48
Cel hudič!
SOVA štrajka že par let? A pravzaprav sploh kdaj niso?
Ajmo, še ostali. Šolniki so že šli v akcijo. 950 zdravnikov z lestvice najbolje plačanih javnih uslužbencev, bi tudi lahko začelo. Pa delavke na socialni tudi trpijo kot živali. Pa...

Edino snažilke naj ne bi šle. Nekdo mora pucati drek za njimi.
Springbok
# 01.10.2018 ob 08:34
Če ne bodo pisali glob za prometne prekrške naj kar dolgo stavkajo.
DiscoViking
# 01.10.2018 ob 08:27
Lahko bi tako stavkali, da bi svoje delo opravljali bolje in bolj učinkovito. Veliko je še neizkoriščenih potencialov ala. bančni kriminal in luknje, gospodarski kriminal, korupcija v parlamentu, malo bi lahko prerešetali slovenske župane itd.
Fleaa
# 01.10.2018 ob 07:57
zadnjič sploh nisem vedu, da kdorkoli stavka...
kaimera
# 01.10.2018 ob 09:16
Tudi sam sem kar pogledal naslov - spet štrajk! Pa kar soseda policista zahaklam. Pa mi je lepo povedal, da je pred skoraj 30 leti šel na kadetsko šolo (takrat za miličnike). Sprejeli so jih 150, na sprejemnih izpitih jih je bilo pa 1200. Potem pa doda, da je tudi letos bil razpis za 150 policistov, a so jih dobili le 30. Zaključil pa je v stilu - zakaj jih ni več če je pa tako lepo.

Pol pa je seveda povedal, kako je sam razočaran nad Policijo. Da sploh ne šteje več, če hočeš res narediti kaj za ljudi. Samo promet, promet in še 1x promet. Šefi rastejo kot gobe na dežju in zahtevajo položnice (nikoli dovolj in samo promet). Na terenu jih je pol manj kot pred 10 do 20 leti. Itd.
V glavnem ni tak rožnato kot zgleda.
kritik101
# 01.10.2018 ob 09:06
Jaz imam probleme z njimi. Torej jih podpiram pri stavki.
Kot piše zgoraj, od zdaj pa do večnosti. Dvojna korist, za plače ne bo šlo več kot zdaj, oni pa bodo manj j... rajo. Zgornjih pa se že zdaj ne dotikajo.
pohorjezeleno
# 01.10.2018 ob 08:27
To je dobro. Manj inkasantov na cesti.
levidevžej
# 01.10.2018 ob 07:49
To pomeni, da se bo ponovno zmanjšalo število mrtvih na cestah, kot ob zadnji stavki?
Zadnji čas, saj so septembra postavili nečasten rekord.
presenečen
# 01.10.2018 ob 09:34
Nemško gospodarstvo se ohlaja, to bomo kmalu občutili tudi v Sloveniji. Analitiki za konec drugega leta napovedujejo novo krizo.

Policisti, če bi malo pogledali na plače v gospodarstvu, bi hitro ugotovili, da imate solidne plače že sedaj.

S srednješolsko izobrazbo 1200€ z vsemi dodatki res ne more biti slabo!! To je 30% več kot ga ima nek strojni tehnih v fabriki!?

To kar počnete je zame izsiljevanje..
qayxc
# 01.10.2018 ob 08:22
Evo, poglejte si te karakterje, samo, da sem jaz nad drugimi, sramota!
presenečen
# 01.10.2018 ob 09:51
Zakaj danes nihče ne stavka, da bi v službah imeli boljše odnose. Tu se prične vse nezadovoljstvo, nobena plača ne more odtehtati tega.

Odnosi, delovno okolje, urejenost, organizacija, enakomerno porazdeljeno delo, stik z občani, pomoč ljudem..

Problem ni plača, dajmo si priznati.
JozaTuzni
# 01.10.2018 ob 09:03
Fantje, deklete, policaji in policistke kar pogumno s stavko naprej. Če se le da v neskončnost s stavko!
presenečen
# 01.10.2018 ob 10:18
Slovenski davkoplačevalci od stavkajočih v javnem sektorju, zahtevamo razkritje višine mesečne plače policistov z vsemi dodatki.

Torej želimo vedeti, kakšna je povprečna mesečna neto plača policista z vsemi dodatki.

Tudi tovarniški in gradbeni delavci imajo težko in nevarno delo. Kje je tu kakšna hvaležnost, ko pa imate že sedaj 30% večjo plačo s primerljivim delov v gospodarstvu?
fritaja
# 01.10.2018 ob 09:49
navigator007
# 01.10.2018 ob 09:04
Policija je eden redkih servisov za državljane, ki deluje brez večjih problemov in dokaj dobro, zato si punce in fantje na policiji zaslužijo boljše plače. Če jih komandir iz prejšnjega tisočletja prisili v inkasantske dejavnosti, za to niso sami krivi, ker jim je pač šef postavil "normo".


Če jim je šef postavil normo, je to protizakonito in bi ga morali prijaviti. Če pa ga ne prijavijo pomeni, da ne delajo dobro, zato si punce in fantje na policiji ne zaslužijo višjih plač. Pa tisti komandir ni iz prejšnjega tisočletja, ker 992 let v prejšnjem tisočletju komandirji niso postavljali norm.
conanbarbarian
# 01.10.2018 ob 09:08
Sedaj bo pa potrebno državljane kaznovat, da dobijo nekaj denarja nazaj v policijski proračun !
spicy
# 01.10.2018 ob 15:34
Če se v vladi najde denar za sofinanciranje raznih mirovnih inštitutov in "novih državljanov" potem se bo našel tudi za policijo - sicer je nekaj hudo narobe.

Policisti imajo prav.
Grešnica
# 01.10.2018 ob 12:01
Tudi jaz bi stavkala, če bi me zaradi doslednega dela nadlegovale razne koruptivne NVO, ki jih slovenski davkoplačevalci prisilno financiramo še iz proračuna.
RJSlo
# 01.10.2018 ob 08:08
No ja. Poklical na številko s slike in dobil sekretairat vlade. Ups.
pietetnik
# 01.10.2018 ob 10:06
Vse se začne pri denarju!
Če ni denarja, ni plač in policistov...

Še dobro, da naši stavkajo! V Mehiki in na Siciliji so se povezali z bogatimi in vplivnimi ljudmi in od tam dobijo honorarje za ukrepanje in neukrepanje.

V naši NEPRAVNI državi se to še lažje zgodi.
pepar
# 01.10.2018 ob 09:23
Policaje nekak podpiram,pa medicinske sestre,sploh tiste,ki skrbijo za bolnike po bolnicah.
Večina ostalih po javni upravi je pa preplačanih in jih je preveč in amen.
fritaja
# 01.10.2018 ob 09:50
@koncert
Daj, preseli se v Savdsko Arabijo ali S. Korejo ... ;)
stari maček
# 01.10.2018 ob 16:55
Šarec bo državo potopil.
krosnjar
# 01.10.2018 ob 15:11
Javnemu sektorju naj vlada pove koliko denarja za plače je na razpolago. Potem naj se vodilni sindikalisti usedejo in razdelijo med seboj. Vlado samo obvestijo o rezultatu. Nič stavk in demokratično, pošteno. Ha, in zabavno. :)
ZvonkoBingl
# 01.10.2018 ob 13:00
@fritaja...Najlažje je kar vse nasplošno lapat..O statistiki pa nebi...Tudi povprečna plača v Sloveniji "statistično gledano" prevsega vse meje realnega stanja..., ko bi le moja plača dosegla statistiko v Slo, a ne?
MitjaM
# 01.10.2018 ob 10:10
Zaradi stavke bo prekinjeno obravnavanje prosilcev za azil.
Upam.
slo.venec
# 01.10.2018 ob 16:12
Zbirajmo podpise, da se naredi referendum s tem vprašanjem: "Ste za to, da se ukine vse sindikate in stavkanje v javnem sektorju?"

Odgovorite na vprašanje z dajanjem ocene mojemu komentarju.
Bivši uporabnik
# 01.10.2018 ob 15:59
Kaj pa, če bi vsem policistom, ki so prevažali migrante z meje v notranjost države, napisali kazni v skladu z KZ-1 člen 308? V javnem sektorju bi moralo biti združevanje v sindikate prepovedano, saj nimajo delodajalca, oz. njihov delodajalec so VSI plačniki davkov. Zdaj bo kdo napisal, da tudi policaji plačujejo davke, ampak ti dobijo denar samo iz realnega sektorja. če n e bi nihče nič ustvaril, nihče iz javnega sektorja ne bi dobil NIč, pa tudi ne bi bil plačevalec davkov in prispevkov. Pa še benificirani staž imajo, varnostniki, ki pa delajo tudi z napravami ki oddajajo škodljive električne valove (pregled prtljage) pa nimajo benificirani delovni staž, pa delajo tudi ponoči, ob sobotah, nedeljah, praznikih, v slabih vremenskih pogojih, ..... Zato policiji svetujem, da namesto stavke vsakega ilegalnega migranta, ki ga ujamejo, fizično pritisnejo, mu odvzamejo vse, kar nosi s seboj, denar si kar razdelijo, pa "zbrcat" nazaj čez mejo pa bojo NVO znorele in pritisnile na vlado, da se vam zvišajo plače, če boste delali z ilegalnimi migranti tako kot doslej
Disfenocingul
# 01.10.2018 ob 15:08
Ja seveda, vsi vozijo po prometnih predpisih in trezni, ker vedo, da jih ne bo nihče kaznoval...

Eh. Ljudje vozijo bolj sproščeno, ker jih ni strah, da bi kje stal kakšen inkasant.
Tisti, ki pa ''poznajo koga'' se pa v nasprotju s predpisi in pijani vozijo tudi, ko policisti ne stavkajo.
Homer.
# 01.10.2018 ob 14:15
Ne podpiram stavko "vnaprej".!
V normalnem svetu se gre prvo v pogajanja in če ta niso uspešna se gre v stavko.
To sedaj je nespodobno za resne pogajalce.

S takim načinom se gremo lahko tudi to, da vsem ugodimo (saj bo ena stavka potegnila druge), potem pa dvignimo ddv na 50% pa bo. Če pa ne bo, pa na 60%........
fritaja
# 01.10.2018 ob 11:31
@ZvonkoBingl
Zakaj pa žuranje ne velja? :)
Dejstvo pa je, da so iz policije naredili navadne inkasante. Seveda za to ni kriva policija, ampak politika, ki že od 1992 ne ve, kakšna naj bi bila naloga policije, ampak misli le na polnjenje državne blagajne. Da je prišlo do te transformacije policije pa so nekoliko krivi tudi policisti sami, ker tega problema niso nikoli izpostavljali, ampak so se raje prilagodili tej vlogi, ker je za njih to najbolj komot. Pride, napiše položnico in gre. Nobenega razmišljanja ni treba pri tej dejavnosti. Rezultat se vidi v statistiki, ker je manj nesreč takrat, ko policisti stavkajo in v tem, da je vlada ob prejšnji stavki izpostavila kot glavni problem stavke izpad prihodkov v proračun. Takle mamo ...
Murko
# 01.10.2018 ob 10:44
Statistično gledano je v povprečju manj prometnih nesreč, ko policija stavka.
gesan
# 01.10.2018 ob 16:42
spicy
# 01.10.2018 ob 15:34
-----------------------------
A še nisi dojel, da policisti imajo vedno prav, tudi ko nimajo prav?!?
Vsaj jaz vem da je tako! Izkusil na svoji koži in denarnici.

Državo so nam pokradli, na cestah se seje smrt kot po tekočem traku, oni pa izjavljajo, da so častno in z vrlino opravljali svoje poslanstvo.

Kako je to mogoče?

Operacija uspela, pacient poginil.
Bivši uporabnik
# 01.10.2018 ob 16:06
Grešnica # 01.10.2018 ob 12:01 Tudi jaz bi stavkala, če bi me zaradi doslednega dela nadlegovale razne koruptivne NVO, ki jih slovenski davkoplačevalci prisilno financiramo še iz proračuna.

Če bi bil jaz policaj in bi me nadlegovala kaka NVO, bi jim pokazal, da se da najti kako prepovedano drogo tudi tam, kjer delajo sami "poštenjaki".
Felipao
# 01.10.2018 ob 15:38
@ZvonkoBingl

Kako da zuranje ne steje med nocno delo? Pa saj so vasi policijski kolegi v Kranju lepo demonstrirali, da se da zelo lepo zdruziti nocno izmeno in zuranje ;) Samo bog ve koliko se tega dogaja vsako noc po Sloveniji.
rudes
# 01.10.2018 ob 14:06
Upam, da tole prebere kak policaj, zdravnik, šolnik, ali še kdo, ki tako rad stavka.
Sam sem zaposlen v Realnem sektorju. Pravzaprav, kot obrtnik, samozaposlen. Logično in posledično plačujem davke, od katerih dobite plačo vi, v JS. Kako dolgo že v JS potekajo stavke? Berem, policaji že od februarja sem. Ste v tem času dobili kako plačo? Verjetno vse. Se je kdo od vas kadarkoli vprašal, koliko plač, bi recimo dobil samozaposlsni v tem času če bi stavkal? Verjamem da niste. Ker, odgovor je nič. Koliko bolnišk, v primeru bolezni ali poškodbe? Do 30 delovnih dni nič. Nula. Prazna množica. Zato, vsi, ki tako trpite na delovnih mestih, ste "podplačani" za svoje delo. Ni problema. Dajte odpoved in poiščite zaposlitev v realnem sektorju. Se samozaposlite. Saj ni hudo. Si plačan, kolikor delaš. Včasih se to ne. Samo, ne jamramo kot vi, ampak delamo. Zato, da lahko vi stavkate. Ne daj se Marjan.
dimitri7
# 01.10.2018 ob 09:58
A policija ve kaj se dogaja v franciji?nemciji?spaniji?avstriji?italij
i?britaniji?
..zgleda da ne..
fritaja
# 01.10.2018 ob 09:44
Najboljša novica prejšnjega tedna :)
veza
# 02.10.2018 ob 05:30
Policaji štrajkajo, SOVA štrajka, kmalu bodo še vojaki, bomo pa ustanavljali vaške straže ali varde, čeprav je nezakonito in protiustavno.
Kdo pa nas bo aretiral, če vsi štrajkajo, hehehe.
firtoh
# 01.10.2018 ob 21:27
A zdaj bi imeli plačano še to,da se ne morejo včlaniti v politično stranko? lolololol
Manjka delavcev,lahko zamenjajo službo, če se na vsak način hočejo včlaniti.
Mene, za noben denar ne dobijo v nobeno stranko.
Nozniprst
# 01.10.2018 ob 21:11
Naj ti inkasanti, ker policisti to niso, vzamejo krampe in lopate v roke in gredo na gradbišče, ali pa naj gredo v tovarno za trak in, da vidijo kaj je to delo in kje nastaja denar, in mislim, da ne bi zdržali en teden za trakom kjer delajo delavci za 650 eurov kot mutavi, ti zbahani inkasatorji pa 1.200 eurov za zdravljenje svojih bolanih psihičnih motenj.

1. Od leta 2015 kršite zakon ( a za to vam naj povečajo plače ? )
2. Koliko namišljenim "beguncem" ste izdali plačilni nalog za nezakonito prečkanje državne meje ? ( Nobenemu )
In še bi lahko našteval in vi bi radi večje plače !!??
LakiFly
# 01.10.2018 ob 17:50
@Homer
Sedaj pa začnite z minusi, ker glave očitno ne uporabljate

Homer, sedaj seveda upaš da ne dobiš minusov, in vsi smo butli, ker ne uporabljamo glave. To pa ni lepo od tebe.
PikiMiki
# 01.10.2018 ob 15:12
Vojski mal znižat pa policistom malce zvišat in je to to.
zala10
# 01.10.2018 ob 15:07
Lahko bi pa naredili tako kot Salvini, ki bo vzel kot je rekel, migrantom in ciganom in ta denar namenil za plače policistov.
zala10
# 01.10.2018 ob 15:00
Takrat sta sindikata z vlado dosegla sporazum, ki je policistom prinesel višje plače. A so bila nato v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri ostalih pooblaščenih uradnih osebah.

Glej Serpentinšek, pa saj oni sploh ne zahtevajo več. Ostalim znižaj, da bodo zadovoljni. :)))
trdnjava
# 01.10.2018 ob 10:37
Jaz jih ne podpiram. Delajo družno s tožilstvom in sodnijo za nepravno državo. Sodelujejo pri skrivanju lopovščin naših.
kaos
# 02.10.2018 ob 18:01
Moj znanec-prejemnik soc.transferjev razmišlja še o petem otročku, da bo njegova partnerka dobila penzijo. On švarcira z muziko po zabavah in pleskarstvom občasno. Na morje se odpravi za debele 4 tedne. Slava njim.
kaos
# 02.10.2018 ob 17:56
Zakaj prejemniki socialnih transferjev nikoli ne stavkajo?
nikoli
# 02.10.2018 ob 14:11
Stanje z radarjem (laserjem) ob tabli za naselje sredi koruzne njive 300 m od prve hiše - to je domet SLO policije. Ljudje, ki to počno (ali pa morda tisti, ki jim to naročijo) so navadne moralne pokveke. Zato, ker taki skrbijo za zakonitost, smo tam, kjer smo.
ZvonkoBingl
# 02.10.2018 ob 06:29
@rudes...Fajn bi bilo, če bi delala kot policist..Bi že užival upokojenski staž...Vse storitvene dejavnosti se plačuje in se od njih odvaja davek..Ampak zanimivo je to, da vsakega, ki zagovarja stavko v javnem ali državnem sektorju avtomatsko postavite , da dela v le teh...Škoda, da policija ni privat potem bi ga šele nahebal...biznis je biznis..., a ne..:)
veza
# 02.10.2018 ob 05:32
Šarec

vsem obljublja razumevanje in podporo, upokojencem, učiteljem, podjetnikom, policajem, socialo je že zvišal, ne vem, če se bo izšlo.
Kazalo