Policisti so opozarjali na mizerne plače, MNZ pa je vrnil udarec s plačno analizo posameznih poklicev. Foto: BoBo
Policisti so opozarjali na mizerne plače, MNZ pa je vrnil udarec s plačno analizo posameznih poklicev. Foto: BoBo
Gregor Virant
Dobro je, da se je žoga umirila in da se socialni dialog normalno nadaljuje, je preložitev zaostritve stavkovnih aktivnosti Policijskega sindikata Slovenije (PSS) komentiral minister Gregor Virant. Foto: BoBo

"Svet PSS je odločil, da se pričetek zaostritve stavkovnih aktivnosti preloži do ponedeljka, 22.7.2013, ko bodo predstavniki Vlade in Policijskega sindikata ponovno sedli za pogajalsko mizo. Običajne stavkovne aktivnosti zaposlenih v MNZ in policiji, pa do nove odločitve o morebitnem pričetku izvajanja zaostritev stavkovnih aktivnosti, tečejo nemoteno naprej," so zapisali v kratkem sporočilu za javnost.

Predsednik PSS-ja Radivoj Uroševič je potrdil, da je k njihovi odločitvi največ pripomogel prav četrtkov sestanek z Virantom in predstavniki vlade. Na njem so namreč dorekli način, smer in dinamiko nadaljevanja pogajanj, je pojasnil.

Kljub preložitvi izvajanja stavkovnih aktivnosti pa Uroševič dopušča možnost, da se za to odločijo kdaj pozneje.

Virant zadovoljen, ker se je žoga umirila
Dobro je, da se je žoga umirila in da se socialni dialog normalno nadaljuje, pa je preložitev zaostritve stavkovnih aktivnosti PSS-j komentiral minister Gregor Virant.

Na desetodstotno zvišanje plač sicer ministrstvo ne bo pristalo, bodo pa predlogi ministrstva v nadaljevanju šli predvsem v smeri priznavanja nadpovprečnih obremenitev nekaterih policijskih postaj, ki so posledica drastičnega zmanjševanja števila zaposlenih v policiji, je napovedal.

Tudi v primeru zaostritve stavke pa bo minister vodstvu policije naložil, naj policisti pazijo, da zaradi počasnega dela ali pretiravanja pri natančnosti na mejnih prehodih ne bi nastajale kolone.

Zbližanje stališč
Sicer pa so s PSS-jem po Virantovih besedah zbližali stališča. Tudi v sindikatu namreč razumejo, da "vlada ne more in ne sme spreminjati plačnih razmerij v javnem sektorju, tako da bi se nekaj dogovorila samo z enim sindikatom" - plačna razmerja se lahko spreminjajo samo za skupno pogajalsko mizo, je pojasnil notranji minister.

Virant je komentiral tudi bojazen sindikata, da bi v policiji ob vstopu Hrvaške v schengenski prostor prišlo do odpuščanj. Napovedal je, da so na ministrstvu pripravljeni poiskati "take rešitve, da noben policist, celo tisti, ki ima zaposlitev za določen čas, ne bo ostal brez službe".

Policija je namreč po njegovih besedah velik sistem, iz katerega zaradi fluktuacije vsako leto odide okoli 250 ljudi. Tiste policiste, ki bodo ob vstopu Hrvaške v schengenski prostor predstavljali presežek, lahko torej sistem "posrka" v dveh letih.

Napovedi o zaostritvi stavke
Spomnimo, odnos med enim policijskim sindikatom in MNZ-jem se je v zadnjih dneh močno zaostril, ko je minister Virant dejal, da bi se zaradi zahtev policistov po 10-odstotnem zvišanju plač sesul proračun. MNZ je sicer konec maja le sklenili sporazum, a zgolj s Sindikatom policistov Slovenije, v katere se je ministrstvo zavezalo, da letos in v letu 2014 ne bo zmanjševalo mase za plače.
Zaradi sklenjenega dogovora je PSS napovedal tožbo proti drugemu policijskemu sindikatu in MNZ-ju ter hkrati napovedal zaostritev stavke, ki bi v vrhuncu turistične sezone povzročila veliko vroče krvi na mejnih prehodih.