Stavkajoči policisti si bodo v sredo vzeli dopust. Foto: BoBo
Stavkajoči policisti si bodo v sredo vzeli dopust. Foto: BoBo
Marjan Fank
Generalni direktor policije Marjan Fank sindikaliste opozarja, da se z varnostjo državljanov ne smejo igrati. Foto: BoBo

Vladna pogajalska skupina mora po petkovih pogajanjih pridobiti nov mandat vlade, vendar bo ta o policijskih zahtevah razpravljala šele na sredni seji. Do takrat pa bo velika večina policistov že izkoristila možnost, ki jo imajo policisti po kolektivni pogodbi, in odšla na kolektivni dopust.

Generalni direktor policije Marjan Fank ob tem sindikaliste opozarja, da morajo spoštovati svoje napovedi pred začetkom stavke, da ne bodo ogrožali varnosti državljanov. Ni še znano, koliko policistov bo vzelo dvodnevni dopust, a Fank priznava, da bodo zaradi tega nastale določene težave. "V teh dneh bo v službi zelo malo zaposlenih, zato upam, da bomo uspeli zagotovili reakcijo na interventne dogodke, ne bo pa to lahko."

Fank sicer podpira zahteve policistov, ki so jim jih z zavezami zagotovile različne pretekle vlade, vendar ob tem opozarja, da se z varnostjo državljanov ne gre igrati. "Če bo prišlo do negativnih dogodkov, bo nekdo moral prevzeti odgovornost." Obenem Fank dodaja, da bi z ogrožanjem varnosti policisti zapravili zaupanje državljanov, kar si je težko povrniti.