Na kongresu stranke PS bo odločeno, kdo bo vodil stranke: Alenka Bratušek ali Zoran Janković. Foto: BoBo
Na kongresu stranke PS bo odločeno, kdo bo vodil stranke: Alenka Bratušek ali Zoran Janković. Foto: BoBo
Premierka bo kmalu preverjala podporo

Predsednica vlade Alenka Bratušek je namreč odločena, da bo šla v državni zbor po zaupnico, ki je ne bo vezala na včeraj usklajene ukrepe, na kongres Pozitivne Slovenije pa v boj z Zoranom Jankovićem za prevzem stranke. Marsikatera neznanka te zgodbe bo razkrita že ta teden, ko bo premierka Bratuškova sklicala izvršni odbor Pozitivne Slovenije.

Neuradno je mogoče slišati, da naj bi bil kongres PS-ja izveden najpozneje v štirih tednih. Sicer pa tudi odzivi v stranki kažejo, da je večina naklonjena čimprejšnjemu kongresu, na katerem bodo razčistili, ali si na vrhu želijo Bratuškovo ali Jankovića. V Pozitivni Sloveniji od petkovega glasovanja o interpelaciji zoper notranjega ministra Gregorja Viranta ne skrivajo več, da so razdeljeni v dve struji, ki si vsaka želi svojega predsednika.

Da nima podpore vseh svojih poslancev, pa ne skriva več niti premierka Bratuškova. Zato se zdita obe njeni potezi nujni, če želi še naprej voditi vlado in stranko. In če so politični analitiki prepričani, da bi utegnila Bratuškova zaupnico v državnem zboru dobiti, pa si nihče ne upa napovedati, ali bi bila uspešna tudi na kongresu stranke v spopadu z Jankovićem. In prav od zmagovalca tega spopada bo odvisno, ali se bodo stranke jeseni podale v boj za glasove volivcev ali pa bo koalicija pod taktirko premierke Bratuškove dokončala mandat.

Premierka bo kmalu preverjala podporo