Vlada bo o naslednjem slovenskem arbitru odločala prihodnji četrtek. Foto: BoBo
Vlada bo o naslednjem slovenskem arbitru odločala prihodnji četrtek. Foto: BoBo
Grims
Grims (SDS) je predsednik parlamentarne komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami. Zatrdil je, da je nekdanji slovenski arbiter Sekolec tudi nekdanji sodelavec jugoslovanske tajne službe Udbe. Foto: BoBo

Če so bili na ministrstvu za zunanje zadeve opozorjeni, da gre za zadevo, kjer se vsesplošno prisluškuje, kako lahko potem nekdo, kot je Sekolec, ki ima tako dolge in bogate izkušnje na tem področju, naredi tako hudo napako, razen če gre za kaj drugega.

Grims, SDS
false
Zunanji minister Karel Erjavec je povedal, da hitrega odstopa arbitra Abrahama ne bo komentiral. Foto: BoBo
Erjavec zavrača odstop zaradi arbitraže

Zaradi odstopa arbitra Ronnyja Abrahama je bil na zunanjem ministrstvu sestanek, na katerem je politični vrh skušal najti rešitev za Slovenijo v nastalem položaju. Zunanji minister Karl Erjavec je po sestanku povedal, da odstopa Abrahama ne bo komentiral. Dejal je le, da so imeli sestanek z različnimi političnimi predstavniki, člani kabinetov predsednika vlade, predsednika republike in državnega zbora, sodelovala pa sta tudi slovenski veleposlanik Vojko Volk in agentka pri arbitraži Mirjam Škrk. Na sestanku so ocenili stanje po odstopu Abrahama in se dogovorili o nadaljnjih korakih.

Tako bo v četrtek najprej sestanek vseh vodij strank, nato še seja odbora DZ-ja za zunanje zadeve, potem pa naj bi novega slovenskega arbitra imenovala vlada. Erjavec je tudi poudaril, da enostranski odstop Hrvaške ne pomeni konca arbitražnega postopka. "Po mednarodnem pravu vemo, da ni mogoč enostranski izstop," je dejal Erjavec, ki ga veseli, da tudi EU podpira nadaljevanje arbitraže. Hkrati pa ne pričakuje, da bo Hrvaška do 14. avgusta, ko se izteče rok, imenovala svojega novega arbitra. "Vendar v tem primeru lahko arbitražno sodišče postavi arbitra, ki bo sodeloval v imenu Hrvaške," je še dejal Erjavec.

Glede svojega "molka" ob odstopu slovenskega arbitra je zunanji minister dejal, da je bil s predsednikom vlade dogovorjen, da izjave glede arbitraže daje kabinet predsednika vlade.

Odločitev Hrvaške, da odstopi od arbitražnega sporazuma s Slovenijo, podpira 86 odstotkov Hrvatov, je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je objavila televizija RTL. Največ anketirancev si želi, da bi državi rešitev glede meje poiskali v dvostranskih pogajanjih.

Vlada podpira arbitražo
"Republika Slovenija popolnoma zaupa v neodvisnost in nepristranskost arbitražnega sodišča ter pričakuje, da bo nato sodišče čim prej v polni sestavi nadaljevalo svoje delo in skladno z arbitražnim sporazumom izdalo razsodbo," je zapisala vlada v sporočilu za javnost.

Razplet bo znan prihodnji teden
Stališča do tega, kje iskati njegovega naslednika, so različna, vendar je pričakovati, da bo politika vnovič poskušala iskati soglasje. Nekateri se zavzemajo za to, da Slovenija poišče uglednega tujega pravnika, drugi so za domačega strokovnjaka, mogoče pa je tudi, da imenovanje arbitra prepustijo predsedniku arbitražnega sodišča.
Grims: Policijska preiskava v teku
Poslanec SDS-a Branko Grims je v izjavi za medije pojasnil, da glede prisluhov nekdanjemu arbitru Jerneju Sekolcu in slovenski agentki Simoni Drenik poteka "obširna policijska preiskava, ki preiskuje marsikatere možnosti, tudi to, da ta pogovor ni bil naključje". Poudaril je, da bi moral zunanji minister poskrbeti, da se kaj takega nikoli ne bi zgodilo.
Grims, ki je sicer kot predsednik parlamentarne komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami že po seji komisije konec julija pojasnil, da pristojne službe preiskujejo vire omenjenih posnetkov pogovorov Sekolca in Drenikove, tokrat o konkretnih podatkih glede preiskave ni želel govoriti.
Med drugim je dejal, da je bil nekdanji slovenski arbiter Sekolec, ki je po objavi prisluhov julija odstopil, sodelavec Udbe in da so ga ujeli pri pogovoru, "kar je dvakrat narobe - pravno in seveda varnostno".
Prisluhi so bili po njegovih besedah "zabeleženi na način, za katerega človek komaj verjame, da je res". "Če so bili na ministrstvu za zunanje zadeve opozorjeni, da gre za zadevo, kjer se vsesplošno prisluškuje, kako lahko potem nekdo, kot je Sekolec, ki ima tako dolge in bogate izkušnje na tem področju, naredi tako hudo napako, razen če gre za kaj drugega," je dejal Grims.
Indici o "namerni malomarnosti"
Po njegovih besedah je namreč kar nekaj indicev, da je šlo pri tej zgodbi "za namerno malomarnost in za to, da bi šlo lahko tudi za recimo temu tovariško pomoč nekomu na Hrvaškem, ker je v velikih škripcih, ker je tam tako rekoč štiri mesece pred volitvami HDZ že zmagal".

Glede zapletov v povezavi z arbitražo, ko je po Sekolcu ta teden odstopil tudi njegov naslednik Ronny Abraham, Grims meni, da bi morala Slovenija v danih primerih vedno iskati konsenz, stopiti skupaj in vse stvari delati premišljeno in enotno. "Za posamičnimi potezami, za katerimi ni tega konsenza, stoji tisti, ki je to sprejel," je prepričan Grims.

V tem primeru je to po njegovem prepričanju minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, "ki je odgovoren za delovanje ministrstva, tudi za njegovo opremljenost z ustrezno tehnologijo, da do take stvari nikoli ne bi smelo priti".







Če so bili na ministrstvu za zunanje zadeve opozorjeni, da gre za zadevo, kjer se vsesplošno prisluškuje, kako lahko potem nekdo, kot je Sekolec, ki ima tako dolge in bogate izkušnje na tem področju, naredi tako hudo napako, razen če gre za kaj drugega.

Grims, SDS
Erjavec zavrača odstop zaradi arbitraže