Slovenija
()

Poudarki

  • Odmevi na Twitterju po poročilu KPK-ja
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 14 glasov Ocenite to novico!
Tvitopis 12012013
Poročilo Komisije za preprečevanje korupcije je razburilo slovensko tvitosfero. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša in Zoran Janković
Janez Janša in Zoran Janković sta se takoj odzvala na poročilo Komisije za preprečevanje korupcije. Foto: BoBo
Ljubljana, Trg republike, protest, 11.1.2013
Na 2. vseslovenski vstaji so v Ljubljani protestniki pozvali k odstopu celotno vlado ... Foto: MMC/Miloš Ojdanić
... kakor tudi predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Erjavec: Janša in Jankovi...
VIDEO
Je KPK ravnal zakonito?
VIDEO
Bojan Traven: Analiza por...
VIDEO
Pogledi Slovenije, 10. 1. 2013
VIDEO
Šturm in Zalar o poročilu...
VIDEO
Žerjav: Ne želim očitkov,...
VIDEO
Ultimat koalicijskim part...
VIDEO
Janković o očitkih in pod...
VIDEO
98 % članov sveta SDS pod...
VIDEO
Janković zavrača vse očit...
VIDEO
Janša zavrnil očitke prot...
VIDEO
Janša odgovarja na navedb...
VIDEO
Janša in Janković podatke...

Dodaj v

"Politiki so do pravnomočne sodbe l. 2036 čisti kot solza"

Tedenski pregled dogajanja v slovenski tvitosferi
12. januar 2013 ob 10:38
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ta teden je bila glavna tema v slovenski tvitosferi poročilo KPK-ja, ki je ugotovil, da je bilo ravnanje Zorana Jankovića in Janeza Janše obremenjeno s korupcijskimi tveganji in sumi zlorabe položaja.

"Tako pri Zoranu Jankoviću kot pri Janezu Janši je šlo za večkratno sistematično kršitev zakonov proti korupciji in integriteti ter za razpolaganje z nepojasnjenimi viri premoženja," je po objavi poročila novinarjem dejal predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič.

"Zadeve se vlečejo od osamosvojitve dalje"
Poročilo je razburilo slovensko javnost, pobude (skupina 'Neposredna demokracija zdaj' in protestni odbor 'Vseslovenske ljudske vstaje') so takoj poudarile, da poročilo dokazuje, da so njihove zahteve upravičene. Mitja Svete, predstavnik Neposredne demokracije zdaj, je dejal, da poročilo komisije ni presenečenje, in dodal, da so to zadeve, ki se vlečejo od osamosvojive dalje. "Danes je pač neki organ uradno objavil, da to obstaja, kar kaže, da je na obeh straneh enak način delovanja," je povedal.

"Oligarhija ima različne maske, a isti obraz"
Na poročilo so se odzvali tudi v protestnem odboru Vseslovenske ljudske vstaje. Zapisali so, da je to "nov dokaz, da imamo na oblasti skorumpirano politično oligarhijo". "Ta oligarhija ima na sebi sicer različne maske, vendar se za njo skriva isti obraz: obraz pohlepnega politika, ki se je pripravljen spajdašiti s kriminalci, zato da bi obdržal moč in bogastvo," so še zapisali.

Klemenčič žalosten kot državljan
Predsednik KPK-ja Klemenčič je ponosen na to, kar so njegovi sodelavci naredili, obenem pa "je ob ugotovitvah kot državljan žalosten". Pričakoval je tako diskreditacijo postopka kot tudi članov komisije. "Ali nas vse skupaj zaprejo ali pa ti zavezanci sprejmejo odgovornost, sicer KPK nima razlogov za obstoj," je poudaril.

Navedena stara cena avtomobila
Janez Janša se je na Twitterju na poročilo KPK-ja odzval z besedami: "Neresno. KPK pri prodaji upošteva podatke GURS, pri nakupu pa tržno ceno." Pozneje pa je še zapisal: "Vse moje premoženje je popolnoma v skladu z mojimi dohodki v 30 letih dela." V Odmevih je v pogovoru z Rosvito Pesek še povedal, da sta mu v času, ko je potekal pregled, umrla oba starša in se je z bratom dogovoril, da ta dobi hišo, on pa denarno nadomestilo, ki se je pokazalo pri nakupu avtomobila, kar da je tudi pojasnil. Priznal pa je napako, in sicer, da je bila navedena stara cena avtomobila, kar pa je po pozivu komisije tudi popravil s pošiljko celotne dokumentacije. Ob tem je še dodal, da predsednik KPK-ja vozi boljši avtomobil kot on.

Še enkrat si je ogledal transakcijsko verigo
"Imel sem hišno preiskavo. K sreči je to tudi predmet preiskave policije, da bom lahko vsaj nekje dokazal svoj prav," pa se je na poročilo v oddaji Odmevi odzval Janković. Poudaril je, da mu komisija ne očita nepojasnjenega vira premoženja, temveč le, da ni prijavil spremembe premoženja. Pristavil je, da je še enkrat pregledal transakcijsko verigo 208 tisoč evrov prek Grepa in Baze Dante, kjer ne vidi nikakršnih spornih ravnanj. "Grep je posodil Bazi Dante dvakrat po 50.000 evrov, sedaj mi je jasno, ker sem šel še enkrat pogledat, in Baza Dante je ta denar vrnila. Izposodila pa si je denar, ker je bila dolžna Electi, Electa pa je vrnila meni," je razložil.

V pričakovanju odstopa?
Koalicija se je, vsaj po izjavah sodeč, začela nekoliko krhati. Gregor Virant, predsednik Državljanske liste, je takoj po objavi poročila KPK-ja dejal, da bi morala predsednik vlade Janša in Janković nemudoma odstopiti, Radovan Žerjav, predsednik Slovenske ljudske stranke, bi na njunem mestu prav tako odstopil, odstop svetuje tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, sicer so po njegovem mnenju predčasne volitve neizbežne. Ljudmila Novak, predsednica Nove Slovenije, je prepričana, da bi predčasne volitve povzročile več škode kot koristi, a je priznala, da bi bilo nadaljevanje dela vlade z novim premierjem mogoča in dobra rešitev.

Janšo svet stranke SDS-a podprl
Janša je dejal, da bo ponudil odstop, če mu bo svet stranke SDS-a izrekel nezaupnico. To se ni zgodilo, saj je svet stranke z 281 glasovi za in 4 glasovi proti izrekel zaupnico svojemu predsedniku. Janković je pred sobotnim kongresom PS-ja članom stranke poslal pismo, v katerem je med drugim zapisal: "Mirne vesti in odločno trdim, da v življenju nisem pridobil niti evra svojega premoženja na nezakonit način."

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo