Slovenija

Poudarki

  • Odmevi na Twitterju po poročilu KPK-ja
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 14 glasov Ocenite to novico!
Tvitopis 12012013
Poročilo Komisije za preprečevanje korupcije je razburilo slovensko tvitosfero. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša in Zoran Janković
Janez Janša in Zoran Janković sta se takoj odzvala na poročilo Komisije za preprečevanje korupcije. Foto: BoBo
Ljubljana, Trg republike, protest, 11.1.2013
Na 2. vseslovenski vstaji so v Ljubljani protestniki pozvali k odstopu celotno vlado ... Foto: MMC/Miloš Ojdanić
... kakor tudi predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Erjavec: Janša in Jankovi...
VIDEO
Je KPK ravnal zakonito?
VIDEO
Bojan Traven: Analiza por...
VIDEO
Pogledi Slovenije, 10. 1. 2013
VIDEO
Šturm in Zalar o poročilu...
VIDEO
Žerjav: Ne želim očitkov,...
VIDEO
Ultimat koalicijskim part...
VIDEO
Janković o očitkih in pod...
VIDEO
98 % članov sveta SDS pod...
VIDEO
Janković zavrača vse očit...
VIDEO
Janša zavrnil očitke prot...
VIDEO
Janša odgovarja na navedb...
VIDEO
Janša in Janković podatke...

Dodaj v

"Politiki so do pravnomočne sodbe l. 2036 čisti kot solza"

Tedenski pregled dogajanja v slovenski tvitosferi
12. januar 2013 ob 10:38
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ta teden je bila glavna tema v slovenski tvitosferi poročilo KPK-ja, ki je ugotovil, da je bilo ravnanje Zorana Jankovića in Janeza Janše obremenjeno s korupcijskimi tveganji in sumi zlorabe položaja.

"Tako pri Zoranu Jankoviću kot pri Janezu Janši je šlo za večkratno sistematično kršitev zakonov proti korupciji in integriteti ter za razpolaganje z nepojasnjenimi viri premoženja," je po objavi poročila novinarjem dejal predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič.

"Zadeve se vlečejo od osamosvojitve dalje"
Poročilo je razburilo slovensko javnost, pobude (skupina 'Neposredna demokracija zdaj' in protestni odbor 'Vseslovenske ljudske vstaje') so takoj poudarile, da poročilo dokazuje, da so njihove zahteve upravičene. Mitja Svete, predstavnik Neposredne demokracije zdaj, je dejal, da poročilo komisije ni presenečenje, in dodal, da so to zadeve, ki se vlečejo od osamosvojive dalje. "Danes je pač neki organ uradno objavil, da to obstaja, kar kaže, da je na obeh straneh enak način delovanja," je povedal.

"Oligarhija ima različne maske, a isti obraz"
Na poročilo so se odzvali tudi v protestnem odboru Vseslovenske ljudske vstaje. Zapisali so, da je to "nov dokaz, da imamo na oblasti skorumpirano politično oligarhijo". "Ta oligarhija ima na sebi sicer različne maske, vendar se za njo skriva isti obraz: obraz pohlepnega politika, ki se je pripravljen spajdašiti s kriminalci, zato da bi obdržal moč in bogastvo," so še zapisali.

Klemenčič žalosten kot državljan
Predsednik KPK-ja Klemenčič je ponosen na to, kar so njegovi sodelavci naredili, obenem pa "je ob ugotovitvah kot državljan žalosten". Pričakoval je tako diskreditacijo postopka kot tudi članov komisije. "Ali nas vse skupaj zaprejo ali pa ti zavezanci sprejmejo odgovornost, sicer KPK nima razlogov za obstoj," je poudaril.

Navedena stara cena avtomobila
Janez Janša se je na Twitterju na poročilo KPK-ja odzval z besedami: "Neresno. KPK pri prodaji upošteva podatke GURS, pri nakupu pa tržno ceno." Pozneje pa je še zapisal: "Vse moje premoženje je popolnoma v skladu z mojimi dohodki v 30 letih dela." V Odmevih je v pogovoru z Rosvito Pesek še povedal, da sta mu v času, ko je potekal pregled, umrla oba starša in se je z bratom dogovoril, da ta dobi hišo, on pa denarno nadomestilo, ki se je pokazalo pri nakupu avtomobila, kar da je tudi pojasnil. Priznal pa je napako, in sicer, da je bila navedena stara cena avtomobila, kar pa je po pozivu komisije tudi popravil s pošiljko celotne dokumentacije. Ob tem je še dodal, da predsednik KPK-ja vozi boljši avtomobil kot on.

Še enkrat si je ogledal transakcijsko verigo
"Imel sem hišno preiskavo. K sreči je to tudi predmet preiskave policije, da bom lahko vsaj nekje dokazal svoj prav," pa se je na poročilo v oddaji Odmevi odzval Janković. Poudaril je, da mu komisija ne očita nepojasnjenega vira premoženja, temveč le, da ni prijavil spremembe premoženja. Pristavil je, da je še enkrat pregledal transakcijsko verigo 208 tisoč evrov prek Grepa in Baze Dante, kjer ne vidi nikakršnih spornih ravnanj. "Grep je posodil Bazi Dante dvakrat po 50.000 evrov, sedaj mi je jasno, ker sem šel še enkrat pogledat, in Baza Dante je ta denar vrnila. Izposodila pa si je denar, ker je bila dolžna Electi, Electa pa je vrnila meni," je razložil.

V pričakovanju odstopa?
Koalicija se je, vsaj po izjavah sodeč, začela nekoliko krhati. Gregor Virant, predsednik Državljanske liste, je takoj po objavi poročila KPK-ja dejal, da bi morala predsednik vlade Janša in Janković nemudoma odstopiti, Radovan Žerjav, predsednik Slovenske ljudske stranke, bi na njunem mestu prav tako odstopil, odstop svetuje tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, sicer so po njegovem mnenju predčasne volitve neizbežne. Ljudmila Novak, predsednica Nove Slovenije, je prepričana, da bi predčasne volitve povzročile več škode kot koristi, a je priznala, da bi bilo nadaljevanje dela vlade z novim premierjem mogoča in dobra rešitev.

Janšo svet stranke SDS-a podprl
Janša je dejal, da bo ponudil odstop, če mu bo svet stranke SDS-a izrekel nezaupnico. To se ni zgodilo, saj je svet stranke z 281 glasovi za in 4 glasovi proti izrekel zaupnico svojemu predsedniku. Janković je pred sobotnim kongresom PS-ja članom stranke poslal pismo, v katerem je med drugim zapisal: "Mirne vesti in odločno trdim, da v življenju nisem pridobil niti evra svojega premoženja na nezakonit način."

Mi. Li., <a href="https://twitter.com/Tvitopis">Tvitopis na Twitterju.</a>
Prijavi napako
Komentarji
miroslavm1
# 12.01.2013 ob 10:57
Janša in Janković se samo znajdeta, vse ostalo je foušija. Sploh pa vsi vemo, da so politiki do pravnomočne sodbe l. 2036 čisti ko suza .točno to bi obema odgovarjalo. iti v dolgotrajne tožbe in vse skupaj izpodbijati s proceduralnimi napakami. glede na učinkovitost slovenskega sodstva, bi bil sodni proces končan nekje 2036, z oprostilno sodbo zaradi pomanjkanja dokazov. Ali ni že končno čas, da se preseka s tako prakso??
zozozo
# 12.01.2013 ob 10:57
ZJ in JJ sta že gotova, samo še formalnosti se opravijo. Dajmo zdaj začet razmišljat o kljukcih, ki se namesto njiju rinejo v ospredje.

Kot je nekdo pametno povedal pod drugim člankom - rabimo novo igro, ne pa novih igralcev.
Jethros
# 12.01.2013 ob 11:33
harsim:
Ste že slišali (pri nas itak da ne!) za politično odgovornost?
Zakaj je SDS lapala, zahtevala odstop Kresalove? NO?
matcc
# 12.01.2013 ob 11:23
folk se vec ne krega ,ce je kdo kaj pokradel ampak kdo je vec!
neverjetno!!!!!!!!!!!!!!!
ffffff
# 12.01.2013 ob 11:40
[harsim:i]Dokler nekdo ni pravnomočno obsojen je nedolžen !Tako je v pravni državi!

...no o tem govorim, smo mlada demokracija in ljudem niso jasne določene stvari.

Harsim to drži zate in zame in za ostale "navadne ljudi". pri politikih gre za POLITIČNO ODGOVORNOST, ne KAZENSKO!!. Kazenska naj bi sledila politični in seveda tam pa naj bi načelo katero si napisal veljalo za vse enako.
zozozo
# 12.01.2013 ob 11:01
Jasno je, da je PKP poročilo stvar naveze Zoki-Virant. Rušenje vlade v tem trenutku pa bi bilo protislovensko dejanje. Izdaja naroda.

Mater, ta Erlah bi pa tudi moral premislit o strokovni pomoči.
Korošec
# 12.01.2013 ob 12:53
Slovenska sodišča so za nekoga, ki ima veliko denarja in političnih vez isto kot jih sploh nebi bilo.
pancho
# 12.01.2013 ob 12:39
Pravnomočna sodba leta 2036 bo, ko nas bo trofo Apophis
ffffff
# 12.01.2013 ob 11:10
MMC, imam predlog da naredite eno razlago obrnjenega dokaznega bremena in prevzemanje odgovornosti pri politikih. Mislim, da kar veliki večini državljanov, tudi na teh tvitih se to vidi, ni jasno.

Zato pa lahko politiki sedaj nekaj nakladajo, pa govorijo o določenih zadevah, ki nimajo nobene veze.

Zoki: "Dokazovanje nedolžnosti po sodni poti traja predolgo" ???
Kakšno dokazovanje, halo? To še pride na vrsto? Politična odgovornost Zoki, kazenska te pa še čaka ja.
Jethros
# 12.01.2013 ob 11:04
zozozo:
Vernik pač, najbolj fanatične sorte.
molekinho
# 12.01.2013 ob 13:07
samo res. zakaj enostavno ne prenehamo plačevati, kar nam država nalaga. ko bomo obtoženi, bomo pač rekli, da nam država ni omogočila možnosti zagovora, ter da represivni in sodni organi v našem primeru delujejo enostransko, ker je vse kar hočejo diskreditacija nas ljudstva. na zaupnico pa se obrnemo ljudstvu. če nas to podpre, pač ne rabimo odgovarjat za neplačilo davkov, kazni za prekrške, ipd. s tem bi tudi povečali budžet in potrošnjo gospodinjstev in zdravi del gospodarstva potegnili iz krize. politiki nam kažejo pot. cheers.
kolovratnik
# 12.01.2013 ob 11:19
To iskanje napak v postopku spominja na Balkanskega bojevnika...
Kreativni Hrvat
# 12.01.2013 ob 11:05
In na naslednjih volitvah bodo volivci spet volili Janšo, ker ga pač poznajo.
grozny
# 12.01.2013 ob 16:56
"Ne, gospod policaj, ne bom plačal kazni, ker me večina sopotnikov v avtu podpira in menimo, da prekršek ni bil resen."

Najboljši tvit! :D Tega tipa (v kolikor ima več podobnih tvitov) bi morali zaposlit kot komentatorja na RTV. Inteligenca in humor!
mala riba
# 12.01.2013 ob 13:30
"Vse moje premoženje je popolnoma v skladu z mojimi dohodki v 30 letih dela." (IJJ)

Očitno eni res lahko živijo od lufta. Najbrž imajo vsi skupaj premalo vitaminov, rudnin v krvi. Sej še samo jogurte tolčejo...
ti-ne
# 12.01.2013 ob 13:26
Predsednik republike Borut Pahor izrekel podporo selektorju nogometne reprezentance Srečku Katancu!"
abria
# 12.01.2013 ob 12:52
Kdo bo sploh še spoštoval zakone in odločbe sodišč ter upravnih organov v Sloveniji ?
Kam to pelje ?
V anarhijo in razpad slovenske družbe.
Kefren
# 12.01.2013 ob 11:50
@Harsim
Torej se strinjaš, če postavimo Thalerja nazaj za poslanca? Konec koncev človek za razliko od teh dveh ni niti v kazenskem postopku, sploh ne vem kaj se mu toliko teži?
Guzjebescu
# 12.01.2013 ob 11:19
Gotova sta!
barezi
# 12.01.2013 ob 16:27
V Sloveniji sploh niso več pomembne nesposobne ali korumpirane inštitucije kot je to pravosodje, kajti zgodil se bo narod in potem ne bo več zafrkancije.
long island
# 12.01.2013 ob 13:36
Sej ZJ to hoče, da se z njim ukvarjamo, da ga razumemo, da ga božamo, on bo pa lepo skrbel za svojo družino - ostali pa ko vas jeße. Probaj ukrast salamo v Merkatorju!
miroslavm1
# 12.01.2013 ob 12:29
turbogas1
# 12.01.2013 ob 11:55
Prijavi neprimerno vsebino
V KPK-ju bi morali biti politično nevtralni ljudje, ne pa takšni, ki so politično opredeljeni. S tem komisija izgubi vso kredibilnost.

morda bi ti postavil v komisijo "neopredeljene" : gorena, brezigar, šturm
Udarni
# 12.01.2013 ob 17:40
V nepravni državi, kot je Slovenija, lahko sodi le ljudstvo, kajti imamo popolnoma neučinkovito, ter skorumpirano sodstvo. In ljudstvo bi tudi v kratkem moralo na odgovornost konkretno začeti klicati te, ki nam že leta lažejo, kradejo in nas imajo za norce. Vse drugo je nič in brca v meglo, kajti sodišča po nalogu politike lovijo in kaznujejo majhne ribe, lopovi velikega formata pa nam mirno lažejo in nas zavajajo. SODBA!
kopibrejk
# 12.01.2013 ob 23:02
T. Vodopivec: sem šel v trgovino po mleko in solato, in ko so mi na izhodu rekli: "kaj pa plačat?!" sem reku, da sem spregledal.
S. Erlah: Rušenje vlade v tem trenutku pa bi bilo protislovensko dejanje. Izdaja naroda.
Kdo od njiju je zdej kao komik?
malasraka
# 12.01.2013 ob 16:21
korupcija v politiki obstaja

politiki so sprejeli zakon za preprečevanje korupcije
ta zakon se dotika le politikov na javnih funkcijah
politik, ki ni pripravljen spoštovati ali ne spoštuje tega zakona, ne more biti politik sploh pa ne politik na javni funkciji

če politik prizna kršenje zakona o preprečevanju korupcije, je kršil ta zakon, nobeno dokazovanja več ni potrebno

če diplomant zgubi svojo diplomo, ne more več zasedati delovnega mesta, za katero se zahteva višja izobrazba

če politik zgubi integriteto po definiciji zakona, ki so ga sprejeli sami politiki, ne more več biti politik

nikoli več
Amsel
# 12.01.2013 ob 12:41
In kaj ima to za opraviti z etiko politikov! Madona smo vsekani, da bolj ne moremo biti.Tviteraši pa so za stopnjo še bolj!
prim00z
# 12.01.2013 ob 11:43
sam populizam iz vseh strani.
Leni1
# 13.01.2013 ob 11:58
Mislim, da se moramo zamisliti vsi, ki smo s svojim delom in pridnostjo svojih rok, pomoči sorodnikov in prijateljev povečali ali celo podvojili vrednost svojih domov, saj nimamo spravljenih računov za vse, kar smo plačali, da bi bilo našim otrokom bolje.
milan3milan3
# 13.01.2013 ob 10:14
V Bosni je zmanjkalo orozja - pravtako bi bilo na mestu poizvedeti ali ima hrvaska dovolj orozja - oprostiti je treba Majerja, da pomaga tem ubogim juznim bratom.....
FAIRPLAYER
# 12.01.2013 ob 20:33
@barezi

Zgodovina je že dostikrat pokazala, da ko ne presojajo sodišča, začne presojati ljudstvo. Mi smo trenutno na takšni poti. To ne bo nič presenetljivega, saj je tega veliko po vsem svetu, še posebno tam kjer vladajo samodržci.
harsim
# 12.01.2013 ob 11:25
Slavni Rudi Bregar se oglasil! Mora bit pa resna zadeva!
Jezni Smrk
# 12.01.2013 ob 12:27
Sovražim pravnomočno sodbo.
jd666
# 12.01.2013 ob 11:33
Volilci ps zbrani na protestih;) me prav zanima kaksen bi bil presek po strankah ki so jih volili na zadnjih volitvah vsi zbrani protestniki vceraj. Upam stavit da vec kot pol PS
harsim
# 12.01.2013 ob 11:27
Dokler nekdo ni pravnomočno obsojen je nedolžen !Tako je v pravni državi!
turbogas1
# 12.01.2013 ob 11:55
Tole poročilo je le zadnji in najbolj obupan poizkus, da vendarle diskreditirajo Janšo. Zoki pa je v tem primeru kolateralna žrtev(kot je bil Pahor, ko je bilo treba najti grešnega kozla za zadolženo državo in nobene koristne reforme), ki so jo pripravljeni tvegati (no saj pravzaprav nič ne tvegajo, ker ima itak tak ugled, da mu tole niti ne more škoditi, v parlamentu itak vidijo, da ne more storiti nič in tako ga bodo pač umaknili v Ljubljano, kjer je njegovim ovčicam prav malo mar kakšna baraba je).
V KPK-ju bi morali biti politično nevtralni ljudje, ne pa takšni, ki so politično opredeljeni. S tem komisija izgubi vso kredibilnost.
Kazalo