Koalicijski sestanek naj bi se končal prej kot običajno, zato ker so odprta bistvena vprašanja davčnega prestrukturiranja in dokončne politične volje za to, da bi to temo zaprli, ni bilo. Foto: BoBo
Koalicijski sestanek naj bi se končal prej kot običajno, zato ker so odprta bistvena vprašanja davčnega prestrukturiranja in dokončne politične volje za to, da bi to temo zaprli, ni bilo. Foto: BoBo

Delavski upor v Luki Koper je pustil posledice v koaliciji. Glavni vzrok za trenja naj bi bil podmladek SD-ja, ki se je pridružil napovedanim protestom pred vlado po dogodkih v Luki Koper, na spletni strani pa so okrcali oblast ter zahtevali odstop ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonje.

"Ravnanja nekaterih predstavnikov oblasti v zadnjem času so sprožila izjemen odpor ljudstva. Laži, sprenevedanja, naključne interpretacije napačnih podatkov in ne nazadnje nespoštljiv odnos predsednika vlade do ljudi, delavcev, državljank in državljanov. Za nas je to nesprejemljivo," so med drugim navedli v podmladku.

Premier Miro Cerar je bil zaradi poteze podmladka SD-ja kritičen do matične stranke. Dejana Židana je zato na jutranjem koalicijskem srečanju opozoril, da SD igra dvojno igro. "Želim, da razmislijo, kako naprej, saj na eni strani spodbujajo demonstracije in shode proti vladi z ostrimi besedami proti nosilcem oblasti, obenem pa sedijo v tej isti vladi," je povedal Cerar in dodal, da tega ne more dovoliti. Zato je zjutraj koalicijski sestanek tudi prekinil in SD-ju dal čas, da ta premislek opravijo.

Ob tem je Cerar pojasnil, da ima ta premislek dolgoročnejši pomen. Do kdaj bodo premislili, je njihova stvar. "Ta hip poteka shod pred vlado tudi na njihovo pobudo. To ni dobro. A kot predsednik vlade gledam predvsem naprej," je dejal. Cerar upa, da bo tudi SD prepoznal nevzdržnost svoje dvojne pozicije in v prihodnjih dneh spet zavzela v vladi jasno pozicijo, "kot se spodobi".

Ne razumejo Cerarjeve jeze
Podmladek SD-ja, Mladi Forum, je namreč podprl današnje proteste, ki so jih zanetili dogodki v zvezi z Luko Koper. Okrcali so tudi oblast ter zahtevali odstop ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonje. V Mladem forumu so se na Cerarjeve izjave odzvali, češ, da ne razumejo Cerarjeve jeze in da od njega želijo le, da zamenja slabe sodelavce, kot je to že naredil v preteklosti.

Židan pa je novinarjem kasneje pojasnil, da Vvdstvo stranke nikoli ni posegalo v delovanje podmladka, pač pa je samostojna organizacija v SD-ju in gojijo svojo tradicijo. "Tudi sedaj stranka nima namena, da bi posegala v delovanje podmladka," je dejal.

SMC pričakuje enotno koalicijo
Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je po koalicijskem sestanku pojasnila, da se je končal prej kot običajno zato, ker so odprta bistvena vprašanja davčnega prestrukturiranja in dokončne politične volje za to, da bi to temo zaprli, ni bilo.

"Če obstajajo drugačni pogledi, so legitimni, a v tej vladni koaliciji nimajo prostora. Vsaka stranka se sooča z določenimi premisleki, izzivi in odprtimi vprašanji, a je to stvar njene notranje demokracije," je dejala glede trenj v koaliciji. Vlada in SMC pa po njenih besedah od partneric pričakujeta, da v koaliciji delujejo enotno, stabilno, zavezano in odgovorno.

Če pri partnerjih obstajajo kakšni pomisleki, jih morajo stranke najprej razčistiti v lastnih vrstah, je še dodala Kustec Lipicerjeva.