V Kopru bodo nove občinske organe volili 10. julija. Foto: MMC RTV SLO
V Kopru bodo nove občinske organe volili 10. julija. Foto: MMC RTV SLO
Popovič o posledicah ustanovitve občine Ankaran

Kot najustreznejšo možnost vidi sprejetje ustavnega zakona, za kar si bo koprska občina prizadevala že v tem mandatu. Če jim ne bo uspelo, bodo skušali spremembo uresničiti v naslednjem mandatu, ko bo po Popovičevih pričakovanjih "konstelacija političnih sil drugačna".

Popovič: V tem ali naslednjem mandatu se bo Ankaran "vrnil"
Pričakuje namreč, da bodo takrat pridobili potrebno večino za sprejetje zakona, s katerim bi Ankaran znova priključili koprski občini. Omenil je tudi druge pravne možnosti, med njimi referendum in spremembo zakonodaje na področju združevanja manjših občin.

Koprski župan je z odločitvijo ustavnega sodišča sicer zadovoljen, saj je Koper, kot je dejal, zdaj "ustavna občina", kar pomeni, da bodo končno lahko izvedli volitve občinskih organov.

Poslanci ignorirali odločbo sodišča, zato je ukrepalo samo
Kot je znano, je ustavno sodišče v ponedeljek odločilo, da zakon o razpisu rednih lokalnih volitev v Kopru in akt o razpisu volitev nista v neskladju z ustavo, in dovolilo izvedbo volitev 10. junija. Odločilo je tudi, da se ustanovi občina Ankaran, prve volitve pa se izvedejo leta 2014.

Sodišče je občino Ankaran "ustanovilo", ker državni zbor, kljub pretekli odločitvi sodišča tega ni storil. nekateri poslanci so ob tem opozorili, da ima lahko ta odločitev daljnosežne posledice, saj sodišče ni zakonodajalec, občine pa se ustanavlja z zakonom. Poslanec Luka Juri (SD) je odločitev celo označil za državni sodni udar, strokovnjaki za ustavno pravo pa so pomisleke zavrnili.

Popovič o posledicah ustanovitve občine Ankaran