Glede na ugotovitve Organizacije za prepoved kemičnega orožja se je sarin ali podoben živčni plin širil iz luknje v cesti, ki jo je izdolbla raketa. Foto: Reuters
Glede na ugotovitve Organizacije za prepoved kemičnega orožja se je sarin ali podoben živčni plin širil iz luknje v cesti, ki jo je izdolbla raketa. Foto: Reuters
Kan Šejkun
Napad četrtega aprila je eden najhujših v šestletni sirski vojni. Zaradi napada je umrlo 100 ljudi, še 300 se jih je zastrupilo z živčnim plinom. Foto: Reuters

Napad na mesto Kan Šejkun na jugu pokrajine Idlib četrtega aprila je zahteval skoraj 100 življenj, več kot 300 ljudi se je s plinom tudi zastrupilo, in je eden najhujših v šestletni sirski vojni.

Na podlagi preiskav urina in krvi žrtev, okoljskih vzorcev in intervjujev z očividci OPCW ugotavlja, da je bila v takratnem napadu večina žrtev izpostavljena živčnemu plinu sarinu ali podobni snovi, poroča Guardian. Poročilo sicer ne navaja, kdo naj bi stal za napadom.

V poročilu je pojasnjeno, da se je plin širil iz luknje v cesti, ki jo je najverjetneje izdolbla raketa. Ugotovitev se sklada s pričevanjem očividcev, po katerih je plin prihajal iz izstreljene rakete oziroma odvržene bombe. Sirske in ruske oblasti so sicer za uhajanje plina okrivile opozicijsko skladišče v mestu, ki naj bi ga zadele sirske rakete, še poroča Guardian.

Napad je v popolnem nasprotju s konvencijo o kemičnem orožju, meni generalni direktor OPCW-ja Ahmet Üzümcü in dodaja, da morajo napadalci odgovarjati za svoja dejanja.

Ob vdihavanju sarina se lahko žrtev zaradi paralize pljučnih mišic zaduši že po nekaj minutah, če ne dobi protistrupa. Žrtve, ki so bile izpostavljene nesmrtnemu odmerku, lahko utrpijo trajne nevrološke poškodbe.

V pričakovanju raziskave o krivcih
Poročilo je v nizozemskem Haagu OPCW predstavil Združenim narodom. "Zdaj ko poznamo neizpodbitno resnico, smo v pričakovanju neodvisne raziskave, ki bo potrdila, kdo je odgovoren za te brutalne napade," je potrdila ameriška ambasadorka Združenih narodov Nikki Haley.

Zahodne varnostne službe za napad krivijo vladne sile sirskega premierja Bašarja Al Asada. Sirski predstavniki so sicer že večkrat zanikali uporabo prepovedanih snovi v bitkah.

Rusko obrambno ministrstvo trdi, da so dokazi v poročilu OPCW-ja dvomljivi. Ruski predsednik Vladimir Putin je pred časom napad označil za provokacijo tistih, ki želijo okriviti Asada, poroča Deutsche Welle. Rusija je sicer glavni zaveznik sirske vlade v šest let trajajočem sirskem konfliktu.