Posedi je javnosti znan predvsem po sindikalnem delu, manj pa po tem, da je zaposlen na Inštitutu za mikrobiologijo in parazitologijo ljubljanske veterinarske fakultete. Foto: BoBo
Posedi je javnosti znan predvsem po sindikalnem delu, manj pa po tem, da je zaposlen na Inštitutu za mikrobiologijo in parazitologijo ljubljanske veterinarske fakultete. Foto: BoBo
Dejan Židan
Židan od Posedija pričakuje dobro in strokovno vodenje uprave. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Posedi prevzema urad za varno hrano
Posediju položaj kot politična nagrada?

prave za varno hrano imenovala Janeza Posedija. Židan, Posedijev prijatelj in nekdanji sošolec, očitke o nagrajevanju zavrača.
Vlada je v četrtek za generalnega direktorja uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin imenovala Posedija, ki prihaja z ljubljanske veterinarske fakultete. Je tudi predsednik Konfederacije sindikatov Pergam, kjer pa se mu mandat izteka. Petletni mandat na čelu uprave z možnostjo ponovnega imenovanja bo nastopil 16. marca.

"Sistem varne hrane, ki ga imamo v Sloveniji, velja za enega od treh najboljših v Evropski uniji. Pričakujem, da se bo takšen razvoj nadaljeval tudi v prihodnje," je v izjavi za medije minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dejal Dejan Židan.

Židan pričakuje, da bo uprava za varno hrano pod vodstvom novega direktorja delovala zelo strokovno in neodvisno. "Pričakujem tudi, da bodo kakovostno pokrivali vsa področja, ne le mesno verigo, ampak tudi zeleno verigo in druge stvari, za katere so pristojni," je povedal minister.

Želi si tudi, da bo uprava ljudem ves čas pojasnjevala, zakaj je njihovo delo pomembno in zakaj ga opravljajo, da bodo ljudje razumeli, da je nadzor koristen za vse in da ščiti potrošnika. "Verjamem, da bodo šli še naprej s koraki, ki so bili že doslej dobri," je dejal Židan.

Kandidirala tudi Andreja Bizjak
Ministrstvo je razpis za položaj generalnega direktorja uprave za varno hrano objavilo 10. februarja. Posebna natečajna komisija v okviru uradniškega sveta je obravnavala 12 prejetih kandidatur in izvedla pogovore z osmimi kandidati, ki so oddali popolne in ustrezne vloge, pri čemer je med pogovorom en kandidat odstopil. Uradniški svet je ministra Židana v sredo obvestil o dveh primernih kandidatih - poleg Posedija je bila to še direktorica inšpekcije za varno hrano Andreja Bizjak.

Židan se z nekaterimi očitki, da je bil Posedi nagrajen za sindikalno delo in da nima dovolj izkušenj, ne strinja. "Ko sem tehtal med obema kandidatoma, sem izhajal iz tega, da je prva kandidatka že del sistema za varno hrano, kakovostno opravlja zelo pomembno funkcijo in verjamem, da bo tako tudi v naprej. Drugi kandidat pa še ni del sistema, in če pride kot direktor, prinese nova znanja, poznanstva, novo stroko, in to je pomembno," je dejal minister.

Ali imajo prijavljeni kandidati dovolj izkušenj, je glede na merila presojala komisija, "moja naloga pa je, da strokovnjakom, ki ocenjujejo, tudi zaupam", je še dejal Židan.
TV Slovenija tudi poroča, da je Posedi tudi Židanov prijatelj in nekdanji sošolec. Zato so nekateri protikandidati prepričani, da gre za politično nagrado. Dvomijo tudi, da za primerljive izkušnje na vodstvenih položajih lahko vključujejo vodenje sindikata.



Posedi prevzema urad za varno hrano
Posediju položaj kot politična nagrada?