Za izredno sejo DZ-ja so glasovali vsi člani komisije, razen predstavnika SD-ja. Foto: BoBo
Za izredno sejo DZ-ja so glasovali vsi člani komisije, razen predstavnika SD-ja. Foto: BoBo
Komisija ni dobila varnostnih načrtov

Branko Grims (SDS) je po seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) pojasnil, da so se na komisiji kljub odsotnosti predstavnikov notranjega ministrstva in policije pogovorili o problematiki, in sicer s predstavniki ministrstva za obrambo in direktorjem Slovenske obveščevalno-varnostne agencije.

Ugotovili so, da omenjene službe v oblikovanje štirih strateških načrtov očitno niso bile vključene, saj jih nihče ni znal niti v celoti predstaviti. To daje po Grimsovih besedah misliti, da gre za "seznam želja, ne pa za nekaj, kar bi bilo v službi zaščite in varnosti državljank in državljanov".

Grims je poudaril, da bi službe vendarle morale biti vključene v pripravo načrtov, saj bo očitno prišlo do tega, da se bodo nekateri migranti dlje časa zadrževali v Sloveniji. Organizacija kakršnega koli velikega nastanitvenega centra pa je po njegovih besedah vprašljiva s stališča obvladljivosti.

Na tej podlagi je večina članov komisije danes tudi sprejela sklep, naj problematiko obravnava DZ na izredni seji, ki bo zaprta za javnost. Za sklep so po besedah predsednika komisije glasovali vsi navzoči člani komisije, razen predstavnika SD-ja.

Izredno sejo podrli skoraj vsi člani komisije
Član komisije Franc Trček (ZL) je v izjavi za medije dodal, da ga vlada z odsotnostjo pristojnih z notranjega ministrstva tudi tokrat ni presenetila, saj da že vselej ravna tako, kot da bi bil parlament odveč. Pojasnil je, da so jim v četrtek poslali obvestilo, da tematika presega pooblastila KNOVS-a. Potrdil je, da so za izredno sejo DZ-ja glasovali vsi, razen predstavnika SD-ja. "Resne politike si ne predstavljam na način, da ne bom vedel, kaj se dogaja," je poudaril Trček.

Ob tem je komentiral namige, da naj bi notranje ministrstvo pripravljalo več nastanitvenih centrov, med drugim v Kidričevem, Šenčurju in na Vrhniki. Kot je dejal, bodo po pol leta "kulture strahu" krajani proti, kjer koli bo postavitev takšnega centra predlagana.

Ob tem je spomnil na nekatere primere dobre prakse sobivanja domačinov in beguncev v drugih državah. Kljub vsemu pa v primeru postavljanja množičnih nastanitvenih centrov, ki bi bili morda ograjeni celo z bodečo žico, in "ob šlampastem pristopu vlade" Trček vidi tudi možnost nastanka kriminalnih združb, ki "so se prilepile na tok begunske krize".

Komisija ni dobila varnostnih načrtov