Poslanci, ki živijo več kot 60 kilometrov od Ljubljane, lahko zaprosijo za poslansko stanovanje. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci, ki živijo več kot 60 kilometrov od Ljubljane, lahko zaprosijo za poslansko stanovanje. Foto: MMC RTV SLO
26 poslancev zaprosilo za stanovanja

Državni zbor ima 49 poslanskih stanovanj, po podatkih TV Slovenija pa je zanje do zdaj zaprosilo 26 poslancev, je za Dnevnik poročala Jelena Aščič. Večina poslanskih stanovanj je v elitnem središču Ljubljane, kjer so na voljo za precej nižjo najemnino, kot znaša tržna cena. Za 40 kvadratnih metrov veliko stanovanje v središču Ljubljane bodo tako poslanci odšteli 150 evrov najemnine. Enako veliko stanovanje v sosednjem bloku nepremičninska agencija oddaja za 700 evrov.

Vinko Gorenak ima najmanjše stanovanje, ki meri 19 kvadratnih metrov, stane pa ga 90 evrov. Ker gre za majhno stanovanje, Gorenak ni prepričan, "da je to kakšen poseben privilegij", priznava pa, da so tržne najemnine za podobna stanovanja "verjetno višje".

Premajhno, preveliko, brez parkirnega mesta ...
Tudi drugi poslanci menijo, da stanovanje, za katerega lahko zaprosijo, ni privilegij, še posebno ker jih pri stanovanjih marsikaj moti. SDS-ov poslanec Marjan Pojbič tako pravi: "Stanovanje je veliko 40 kvadratov, problem je, ker ni parkirnega prostora."

László Gönz pa ima drugačno težavo - "njegovo" stanovanje, ki meri 66 kvadratnih metrov, je zanj namreč preveliko: "Vendar takrat ni bilo druge možnosti, ko sem jaz imel to izbiro." Majda Potrata iz SD-ja pa pravi, da je stanovanje standardno opremljeno, "ne pretirano razkošno", včasih pa se pojavi tudi kakšna težava: "Se kakšna omara sesede ali kaj podobnega."

Poslanci si lahko izbirajo stanovanja na Dunajski, Gregorčičevi, Igriški, Kolodvorski, Kotnikovi in Trubarjevi ulici ter na Malem trgu. Velika so od 19 do 69 kvadratnih metrov, najemnina pa skupaj z obrabnino znaša med 90 in 290 evrov.

26 poslancev zaprosilo za stanovanja