BS je opozoril, da se nobeno telo ni opredelilo do nadzornikov NLB-ja. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
BS je opozoril, da se nobeno telo ni opredelilo do nadzornikov NLB-ja. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Komisija DZ-ja hoče zapisnik o nadzornikih NLB-ja

Ta sklep je komisija izglasovala na predlog Jerneja Vrtovca (NSi), ki je predstavnike Banke Slovenije (BS) spraševal, ali drži, da je svet centralne banke na seji konec marca sprejel stališče o neprimernosti kandidatov Janka Gedriha, Antona Ribnikarja in Antona Macuha, ki so kmalu po imenovanju odstopili.

Vrtovec je menil, da so bili njihovi razlogi za odstop pomenljivi, saj v mesecu pred odstopom v medijih ni bilo nikakršnih pritiskov. Naj bi pa Banka Slovenije ugotovila, da naj bi Gedrih zamolčal nekatere pretekle funkcije, Ribnikar naj ne bi znal tujega jezika ipd. "Zato želimo zapisnike sej," je dejal.

Na predlog Alenke Bratušek (NP), prvopodpisane pod sklic seje, so člani komisije sprejeli sklepe, da bodo predlagali, da razpravo o tem opravijo tudi na naslednji plenarni seji ter da naj DZ priporoči vladi, naj razreši celotno vodstvo SDH-ja, naj preveri vse odločitve v času trajanja sporne sestave nadzornega sveta NLB-ja ter da naj ob imenovanju novega nadzornega sveta SDH-ja spoštuje zakone in predpise.

Predsednik uprave SDH-ja Marko Jazbec je navzoče glede tega opozoril, da "špekulacije o negativni oceni s strani regulatorja sodijo v prostor hipotetičnega razmišljanja in ugibanj, saj postopek še ni bil dokončan in se je z odstopi tudi ustavil". Za preostala dva nadzornika ne vemo, v kateri fazi so postopki in do rezultata je nadzorni svet NLB-ja polno operativen, je opozoril.

Ni bilo ocene primernosti
Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je menil, da je zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank izključil predhodno oceno primernosti in pristojnost prenesel na SDH. Banka Slovenije pa vztraja, da zakon o bančništvu določa, da mora nominacijska komisija nadzornega sveta banke, ki jo sestavljajo člani nadzornega sveta, pred imenovanjem opraviti oceno primernosti. Opozoril je tudi, da SDH ne more kar nenadoma ostati brez vodstva in je ocenil, da "bi bila s predlaganimi sklepi resno ogrožena javnofinančna stabilnost države".

Direktorica pravnega oddelka v Banki Slovenije Jasna Iskra pa je povedala, da Banka Slovenije nima zadržkov do tega, kdo dela oceno, a da se mora pristojni organ do kandidatov opredeliti. NLB tega ni naredil, zato so najavili prekrškovni postopek proti banki in odgovornim osebam v njej. "ECB smo obvestili, da bomo začeli postopek o prekršku in čakamo na odgovor," je povedala.

Komisija DZ-ja hoče zapisnik o nadzornikih NLB-ja