Markeževa je dobila potrebno podporo. Foto: BoBo
Markeževa je dobila potrebno podporo. Foto: BoBo
Za Markeževo je glasovalo 46 poslancev. Foto: MMC RTV SLO
Nova ministrica za izobraževanje v Odmevih
Klavdija Markež, nova ministrica za izobraževanje

Markeževa je že prisegla pred državnim zborom in tako postala del vladne ekipe premierja Mira Cerarja.

"Zavedam se, da je odgovornost, ki ste jo dali na moja ramena, neizmerna. Vendar verjamem, da bodo zmagali razum, konsenz, socialni dialog in ne nazadnje tudi srce," je dejala v kratkem nagovoru poslancev po prisegi.

Na čelo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Markeževa prihaja iz poslanskih klopi, natančneje iz poslanskih vrst SMC-ja. Pred tem je več let vodila Ljudsko univerzo Ptuj, med prioritetami na novi funkciji pa izpostavlja dialog z deležniki v vzgojno-izobraževalnem sistemu.

Markeževo bo na njenem dozdajšnjem mestu v poslanskih klopeh nadomestil Dušan Radič, ki je na lanskih predčasnih volitvah kandidiral v okraju Murska Sobota.

Nova šolska ministrica Klavdija Markež bo gostja nocojšnjih Odmevov z Igorjem E. Bergantom.

Ob 22.00 na prvem.


Cerar poudarjal primernost kandidatke

Ena izmed njenih prioritet bo dialog z vsemi deležniki v izobraževanju in športu, je že ob začetku postopka imenovanja nove ministrice dejal tudi premier Miro Cerar.

Cerar, ki je Markeževo predlagal za ministrico za izobraževanje, je na začetku povedal, da je njena življenjska pot kazalnik, da gre za primerno kandidatko za ta resor. Poslance pa je pozval, naj jo podprejo.

"Morda je pridna, zgovorna pa ni," je dosedanje parlamentarne dejavnosti prihodnje izobraževalne ministrice komentiral poslanec SDS-a Tomaž Lisec, saj se je na devetih rednih in sedmih nujnih sejah odbora za izobraževanje oglasila zgolj enkrat, hkrati pa ni napisala novega zakona ali amandmaja. Slaba popotnica pa naj bi bilo po njegovem mnenju tudi to, da v preteklosti ni bila politično dejavna niti v lokalnem okolju, saj je ministrovanje politična funkcija.

"Ring, v katerega vstopa, bo trd, krut in zahrbten," je med drugim povedal Lisec. Opozoril je tudi, da je Markeževa razlagala, da glede točenja alkohola na športnih prireditvah zagovarja priporočila svetovne zdravstvene organizacije in da se da na športnih prireditvah uživati tudi brez alkohola, nato pa so se na spletu pojavile fotografije, kako v Planici pije pivo.

Predstavniki vladnih strank Primož Hainz (DeSUS), Matjaž Nemec (SD) in Irena Kotnik so napovedali, da jo bodo njihovi poslanci soglasno podrli. Nasprotno pa so napovedali v ZL-ju. Njihova poslanka Violeta Tomič je povedal, da se jim pač zdi neprimerna. "Nedvomno pa bo primerna za nadaljnje reze in komercializacijo visokega šolstva," je povedala Tomičeva. Po njenih besedah bodo lahko študirali le tisti, ki bodo plačali, ne tisti, ki bodo tega željni in sposobni. Ohranila pa naj bi tudi privilegije akademskih elit.

Predsednica in poslanka NSi-ja Ljudmila Novak je povedala, da imenovanju Markeževe ne bodo nasprotovali, čeprav nima potrebnih referenc. Opozorila je tudi, da visokošolski učitelji in raziskovalci nimajo enakega statusa, kar razkraja področje raziskovalne dejavnosti. Ena izmed bistvenih nalog ministrice pa bo po besedah Novakove zagotoviti normalno delovanje svetov javnih izobraževalnih zavodov, saj se je večkrat zgodilo, da so po hitrem postopku zamenjali člane svetov, da so potem lahko nastavili politično primerne ravnatelje.

Vzdržanost pri glasovanju so napovedali v opozicijskem ZaAB-ju. "Tako ji dajemo priložnost, da si našo večjo podporo pridobi s svojim delom," je povedala ZaAB-jeva poslanka Mirjam Bon Klanjšček, tudi predsednica odbora DZ-ja za izobraževanje, znanost, šport in mladino.

Dolga razprava
Poslanci in poslanke so o kandidaturi Markeževe razpravljali več ur. Poslanci so v razpravi opozorili na številne anomalije in probleme na tem področju, s katerimi se bo morala spoprijeti po nastopu svoje funkcije. To so med drugim ugled in avtonomnost učiteljstva, problemi v zvezi z učno pomočjo in integracijo romske populacije, področja mladih raziskovalcev in sredstev za znanstveno-raziskovalno delo.

Tako opozicijski kot koalicijski poslanci so izrazili pričakovanja, da se bo ministrica po nastopu funkcije lotila ureditve honorarjev zaposlenih v javnem sektorju, zaradi katerih se je od ministrske funkcije poslovila njena predhodnica Stanka Setnikar Cankar.

V današnji razpravi so tudi jasno povedali, kako bi bilo treba po njihovem mnenju urediti financiranje osnovnošolskih programov zasebnih šol, glede katerih je ustavno sodišče ugotovilo neskladnost z ustavo.

Koalicijski poslanci so sicer prepričani v menedžersko veščino kandidatke za šolsko ministrico Klavdijo Markež, ki je po njihovem mnenju pomembna za vodenje resorja. Opozicija pa je v današnji razpravi kandidatkine izkušnje postavila pod vprašaj.

Sama poudarja potrebo po dialogu
Že v predstavitvi pred odborom je Markeževa poudarila potrebo po dialogu z vsemi deležniki v vzgojno-izobraževalnem sistemu in večje sodelovanje z gospodarstvom. Označila se je za zagovornico kakovostnega javnega šolstva, vendar tudi zasebnemu ne nasprotuje.

Napovedala je reševanje sistemskih težav univerz ter spremembe zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, zakona o osnovnih šolah in zakona o visokem šolstvu. Nekateri opozicijski poslanci pa so njeno predstavitev označili kot premalo konkretno.

Nova ministrica za izobraževanje v Odmevih
Klavdija Markež, nova ministrica za izobraževanje