Izredna seja poslancev v državnem zboru. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Izredna seja poslancev v državnem zboru. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Po besedah poslanca SDS-a Vinka Gorenaka so se zaradi očitkov Klemenčiču namesto za interpelacijo odločili za možnost, da DZ naloži preverjanje funkcionarja Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Med drugim je Gorenak spomnil na revizijsko poročilo Računskega sodišča iz leta 2014, "ki našteva vrsto kršitev KPK-ja".

Omenil je denimo pogodbo z dvema izvajalcema, namesto katere bi moralo biti sklenjeno redno delovno razmerje, nabavo premičnega premoženja in električne energije v nasprotju z zakonom ter nepravilnosti pri sklenitvi najemne pogodbe. Gorenak je opozoril tudi, da je Klemenčič kot takratni državni sekretar na notranjem ministrstvu nadziral najem stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), pri katerem je šlo za koruptivno ravnanje.

"Šov zaradi osebnih motivov"
Klemenčič je v svojem odgovoru spomnil, da je bil sam tisti, ki je v zakonodajo zapisal določbo, ki DZ-ju daje pooblastilo, da sproži postopek pred KPK-jem. "Vi ste to izkoristili, da lahko pred kamerami izvajate neki šov iz osebnih motivov," je dejal in poudaril, da med očitki ni stvari, ki ni bila že v preteklosti večkrat povedana, zlorabljena in tudi zavrnjena.

Po ministrovih besedah so bile razlog za omenjeno negativno mnenje Računskega sodišča večinoma kršitve izpred njegovega mandata na čelu KPK-ja. Tako je bilo z najemno pogodbo, ki je po njegovih besedah ni mogel prekiniti, je pa njeno vrednost zmanjšal za polovico. Zatrdil je, da tudi pogodbe za električno energijo ni sklenil on.

Ob tem je dodal, da ne beži pred odgovornostjo za tiste kršitve, ki so nastale v njegovem mandatu. Pri nabavi premičnega premoženja, je zatrdil, ni vedel, da bi KPK moral imeti letni načrt razpolaganja s tem premoženjem. Poudaril je, da Računsko sodišče ni ugotovilo nobenega primera naklepne ali skrajno malomarne kršitve predpisov.

V povezavi z očitki glede najema prostorov NPU-ja je pojasnil, da je sam podpisal predlog, da ta najem preveri KPK, saj je tudi po njegovem mnenju šlo za nepravilnosti, zaradi česar je tudi odstopil z mesta državnega sekretarja. Sam pa, kot je poudaril, ni bil niti posredno označen kot morebiten osumljenec v postopkih pred sodiščem, KPK-jem in Računskim sodiščem.

Opozicija streljala očitke nad Klemenčiča
Opozicija streljala očitke nad Klemenčiča