Slovenija

Poudarki

  • Potrdili zakon o policiji, pravosodnem postopku, čezmejnem izvajanju storitev in o osebni asistenci
  • Novela zakona o pravobranilstvu v drugo branje
  • SDS-ov predlog večjega nadzora tožilcev padel
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 38 glasov Ocenite to novico!
false
Poslanci so policiji prižgali zeleno luč za uporabo električnih paralizatorjev. Foto: Reuters
false
Ministrica Vesna Györkös Žnidar je prepričana, da je v novi zakon o policiji vgrajenih veliko varovalk, ki bodo preprečile morebitne zlorabe. Foto: EPA
Goran Klemenčič
Minister za pravosodje Goran Klemenčič je pojasnil, da novi zakon o pravosodnem postopku prinaša med drugim krepitev avtoritete sodnika in transparentnosti sodstva kot celote. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Gradbišče, gradbinci, gradbeništvo, bage
Poslanci so sprejeli tudi zakon o čezmejnem izvajanju storitev, ki med drugim predvideva preprečevanje zlorab na področju napotitve delavcev v tujino. Foto: BoBo
Premier Miro Cerar, DZ
Predlog SDS-a o večjem nadzoru nad zavrženjem ovadb s strani tožilcev nima podpore koalicije, saj vlada pripravlja svoj zakon, ki naj bi bolj celostno uredil problematiko. Foto: BoBo
Jan Škoberne
Jan Škoberne iz SD-ja je prepričan, da je SDS-ov predlog "del predvolilnega boja". Foto: BoBo
Anja Bah Žibert
Vladi pride prav vsak izgovor, je dejala Anja Bah Žibret iz SDS-a. Foto: DZ/Barbara Žejavac
DZ
Končuje se redna februarska seja državnega zbora. Foto: Barbara Žejavac/Državni zbor
VIDEO
Soglasna podpora osebni a...

Dodaj v

Poslanci policiji prižgali zeleno luč za uporabo električnih paralizatorjev

Potrdili zakon o pravdnem postopku, v nadaljnjo obravnavo zakon o pravobranilstvu
17. februar 2017 ob 08:07,
zadnji poseg: 17. februar 2017 ob 21:05
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

DZ je s 53 glasovi za in 21 proti sprejel novelo zakona o policiji, ki policiji med drugim daje možnost uporabe paralizatorjev, prav tako bodo lahko po novem zbirali podatke o letalskih potnikih in optično prepoznavali registrske tablice.

Za novelo so v okviru redne februarske seje državnega zbora (DZ) poleg poslancev koalicije glasovali še poslanci NSi-ja, proti pa poslanci SDS-a, ZL-ja in poslanci poslanske skupine nepovezanih poslancev. Novela med drugim določa tudi pogoje za policijsko uporabo brezpilotnih letal, uvaja podaljšanje prepovedi udeležbe na športnih prireditvah z enega na dve leti ter možnost prekinitve potovanja skupinam navijačev, pri katerih najdejo stvari, ki kažejo, da nameravajo kršiti javni red in mir.

V SDS-u so v drugi obravnavi predlagali dopolnilo, s katerim bi uporabo električnih paralizatorjev omejili le na primere, ko je dovoljena uporaba strelnega orožja oziroma je ogroženo življenje policistov ali tretjih oseb. V ZL-ju so šli še dlje in so predlagali, da bi člen, ki dovoljuje uporabo paralizatorja, kar črtali, a so poslanci oba predloga zavrnili.

Kritike informacijske pooblaščenke
Informacijska pooblaščenka je bila do zakona o policiji kritična, saj je na primer opozorila, da ni potrebe, da policija zbira podatke o letalskih potnikih, ki niso problematični, posebej na poletih znotraj EU-ja. Glede uporabe sistema optične prepoznave registrskih tablic pa je mnenja, da bo šlo za množičen nadzor, saj bo nadzorovan vsak, in to brez vnaprejšnjega opozorila. Tudi zbiranje biometričnih podatkov je po mnenju informacijske pooblaščenke zastavljeno preširoko, prav tako možnost uporabe brezpilotnih letal.

Na drugi strani sta koalicija in notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar v razpravi v DZ-ju poudarjali, da so pri obravnavi novele zelo pretehtali, ali so posamezne spremembe nujne in sorazmerne. Po prepričanju ministrice je v zakon vgrajenih veliko varovalk, ki bodo preprečile morebitne zlorabe. Policija nova pooblastila potrebuje, da bo lažje zagotavljala varnost, saj se varnostne razmere spreminjajo, prav tako tehnologija, je poudarila ministrica.

Potrdili vladno novelo o pravdnem postopku
DZ je odločal tudi o noveli zakona o pravdnem postopku in jo z 49 glasovi za in 16 proti sprejel. Vlada jo je namreč pripravila z namenom poenotenja sodne prakse in pospešitve sodnih postopkov. Že med sredino predstavitvijo stališč poslanskih skupin so novelo podprli v SMC-ju, DeSUS-u in SD-ju ter v poslanski skupini NP. Proti noveli so se izrekli v SDS-u in ZL-ju.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je v sredo na seji DZ-ja pojasnil, da novela spreminja več kot 130 členov zakona o pravdnem postopku in je plod širokega strokovnega usklajevanja. Novela tudi odpravlja dovoljeno revizijo, kar po njegovih besedah pomeni, da bo vrhovno sodišče odločalo le o tistih zadevah, ki so ključnega pomena za razvoj prava in poenotenje sodne prakse. Med pomembne cilje novele je uvrstil tudi krepitev avtoritete sodnika in transparentnosti sodstva kot celote.

Zakon o pravdnem postopku sicer uvaja obvezen pripravljalni narok in omejuje število dovoljenih pripravljalnih vlog pred omenjenim narokom na dve. Da bo postopek časovno predvidljivejši, bo moral sodnik na začetku narediti tudi program vodenja in časovni načrt poteka sojenja.

Novela prav tako širi možnost razpisa pritožbene obravnave višjega sodišča v primerih, ko bi vrnitev zadeve v novo sojenje prvostopenjskemu sodišču pomenila hujšo kršitev pravice do sojenja v razumnem roku. Višja sodišča naj bi tako več zadev rešila sama oziroma brez vračanja na prvo stopnjo.

Potrdili še zakon o čezmejnem izvajanju storitev
DZ je z 48 glasovi za in petimi proti sprejel zakon o čezmejnem izvajanju storitev, ki med drugim predvideva preprečevanje zlorab na področju napotitve delavcev v tujino. Največ pomislekov je bilo zaradi bremen podjetij, saj so v delu opozicije prepričani, da bo zakon neupravičeno kaznoval vse obrtnike in povzročil gospodarsko škodo.

Zakon ureja čezmejno izvajanje storitev delodajalcev z napotitvijo delavcev na delo in čezmejno izvajanje storitev samozaposlenih oseb iz Slovenije v drugih državah EU-ja ter iz drugih držav EU-ja v Sloveniji, pri čemer delavci in samozaposleni ostanejo vključeni v obvezna socialna zavarovanja v matični državi.
.

Zakon o osebni asistenci
S 70 glasovi za in brez proti so poslanci sprejeli zakon o osebni asistenci, ki ga je v zakonodajni postopek vložil NSi in ki invalidom omogoča večjo vključenost v družbo.
.
Zakon se osredotoča na uporabnike, ki živijo ali bi želeli živeti v samostojnem ali skupnem gospodinjstvu zunaj celodnevne institucionalne oskrbe. Upravičenci do osebne asistence so invalidi v starosti od 18 do 65 let, ki potrebujejo pomoč pri opravljanju dejavnosti za samostojno osebno in družinsko življenje, pri vključevanju v okolje, izobraževanje in zaposlitev. Zakon se bo začel uporabljati leta 2019.
.
Izključitev ZRS-ja s primorske univerze
DZ je na seji med drugim sprejel spremembe odloka o ustanovitvi Univerze na Primorskem, ki po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Tomaža Boha prinaša uskladitev odloka z dejanskim stanjem. Iz članstva univerze je namreč Znanstvenoraziskovalno središče (ZRS) izstopilo, z odlokom pa so zdaj ZRS tudi uradno črtali iz članstva.
.
Janko Veber iz SD-ja je pojasnil, da DZ kot zakonodajalec ne more vmešavati v razmerja med univerzo in njenimi članicami, lahko pa uredi primerno zakonsko podlago. Izidor Kamal Shaker iz SMC-ja pa je ob tem izrazil upanje, da bo razdružitev kljub splošnemu trendu v svetu, da se znanstvenoraziskovalna središča pridružujejo univerzam, prinesla pozitivne rezultate.


.
Zakon o pravobranilstvu v drugo branje
Novelo zakona o državnem odvetništvu, s katerim želi vlada prenoviti institucijo državnega pravobranilstva, so poslanci z 49 glasovi za in enim proti potrdili in poslali v nadaljnjo obravnavo. Koalicijske poslanske skupine spremembo zakona o državnem odvetništvu enotno podpirajo, medtem ko so v opoziciji zadržani, saj da predlog ukinja samostojnost organa.

Vlada želi z zakonom zagotoviti bolj učinkovito, fleksibilno in transparentno opravljanje temeljnih pristojnosti državnega odvetništva. Po besedah Dušana Verbiča se v vladajočem SMC-ju strinjajo z namenom in cilji predloga zakona, ki naj bi prispeval k učinkovitejšemu delovanju pravobranilstva. Predlog zakona bo odpravil večino težav, ki so jih zaznali pri dosedanjem delu državnega pravobranilstva, je prepričan.

Ravno nasprotno pa menijo v SDS-u, saj je Anja Bah Žibret opozorila, da se državnim pravobranilcem jemlje status funkcionarja. Državni pravobranilec bi po njenih besedah moral ostati zastopnik javnega interesa, ne pa podaljšana roka države.

V drugo obravnavo tudi zakon o vajeništvu
Poslanci so s 56 glasovi za in tremi proti sklenili, da je predlog zakona o vajeništvu primeren za drugo obravnavo, zakon so podprli koalicijski poslanci, poslanci NSi-ja in poslanske skupine nepovezanih poslancev ter poslanca manjšin. Vzdržali so se v SDS-u, medtem ko so v ZL-ju glasovali proti, saj menijo, da zakon zasleduje cilje delodajalcev, ki ga bodo izkoriščali za pridobivanje cenene delovne sile.

Koalicijski poslanci so med pozitivnimi vidiki zakona izpostavili boljšo povezanost izobraževanja in gospodarstva ter hitrejšo poklicno socializacijo mladih. Pomembno se jim zdi, da bo vajenec v času opravljanja vajeništva socialno zavarovan in da bo za svoje delo prejel vajeniško nagrado. V opoziciji pa menijo, da bi bilo treba nekatere določbe korenito popraviti.

Po mnenju SDS-a bo treba natančneje določiti predvsem vlogo poklicnih zbornic, "katerih vloga je prevelika", preveliko težo zakon po njihovem mnenju daje tudi sindikatom. V NSi-ju pa si želijo, da bi bil čas, ko je dijak pri delodajalcu in v šoli, bolj poenoten, kar bi omogočilo, da bi lahko procesi potekali bolj nemoteno.

Izrazito odklonilen odnos do zakona imajo v ZL-ju, saj menijo, da zasleduje predvsem cilje delodajalcev in da ga bodo ti izkoriščali za pridobivanje cenene delovne sile.

SDS-ov predlog večjega nadzora tožilcev padel
Poslanci so odločili, da zakonski predlog SDS-a, s katerim želijo dopolniti zakon o kazenskem postopku in doseči večji nadzor nad zavrženjem ovadb s strani tožilcev, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. S tem je predlog zakona končal zakonodajno pot.

Spremembe zakona so po besedah Vinka Gorenaka v SDS-u predlagali, da bi bolj zavarovali pravice tistih, ki vložijo kazensko ovadbo, a jo tožilstvo kot neutemeljeno zavrže. Trenutno namreč nad tožilcem ni nikogar, ki bi preveril pravilnost takšne odločitve, je dejal.

Med drugim predlagajo, da bi moral tožilec o nameri, da bo zavrgel ovadbo, obvestiti vlagatelja, ki bi se lahko nato v 30 dneh glede tega izrekel. Če bi tožilec tudi potem zavrgel ovadbo, bi se moral opredeliti do mnenja vlagatelja, odločitev o zavrženju pa bi moral sopodpisati tudi vodja tožilstva.

Predlagane rešitve na vladi načeloma podpirajo, a je v postopku sprejemanja na vladi že novela zakona o kazenskem postopku, "ki to vprašanje ureja bolj celovito in primerno", je dejal državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Darko Stare. V poslanskih skupinah vladne koalicije so takšno vladno mnenje ponovili in že vnaprej napovedali, da predloga SDS ne bodo podprli.

Podporo predlogu so poleg predlagateljev izkazali tudi v NSi, kjer so prepričani, da bi vlagatelj moral imeti pravico, da se opredeli do namere tožilca, da zavrže ovadbo.

Redna februarska seja DZ-ja po dnevih:
- Ponedeljek
- Torek
- Sreda
- Četrtek
Al. Ma., G. K., L. L.
Prijavi napako
Komentarji
marialorca
# 17.02.2017 ob 17:45
Gospod Berglez - predsednik držvnega zbora - NE BI SMEL dovoliti KATEROKOLI glasovanje v parlamentu, ČE TAM NI VSEH 90 POSLANCEV. Če kdo med poslanci ne glasuje, NIMA PRAVICE do mesečne plače in dodatkov na sejninah.....
Lunos
# 17.02.2017 ob 19:50
Represija je se vedno v modi.
Epafrodit
# 17.02.2017 ob 19:38
Po prepričanju ministrice je v zakon vgrajenih veliko varovalk, ki bodo preprečile morebitne zlorabe

O da da da, aha aha aha. V Sloveniji pa že. Tako kot na vseh drugih področjih ni zlorab. Vsi tisti, ki jih izvajajo pa so hudo hudo kaznovani, če nimajo denarja za dobrega odvetnika ali (in) dobrih zvez.
Anar Hija
# 17.02.2017 ob 19:58
Za klasični desničarski ukrep so glasovali pri SD - Socialni demokrati.

Vse jasno? Vse jasno.
nonparel
# 17.02.2017 ob 19:34
Aha, zaradi nekaj delikventov so sprejeli zakon o uporabi paralizatorjev, ki ga bodo lahko uporabljali nad celotnim prebivalstvom te države. Ko se bo narod uprl proti vsem krivicam, ki se jim dogajajo v tej državi, a mislite, da te nehumane pošasti ne bodo uporabili proti narodu?
galoper
# 17.02.2017 ob 08:47
Bo to v stilu: "Kadija te tuži, kadija ti sudi"?
tureavanture
# 17.02.2017 ob 19:52
Kdor ni za kaj drugega bo pa policaj.... od sedaj z paralizatorjem
napo11
# 17.02.2017 ob 11:07
bolj pomembno bi bilo, da bi se dolocila tocna odgovornost za napake v sodnih postopkih, ker najvec primerov zastara oz. pade v vodo ravno zaradi tega, pa imajo se vedno vsi sluzbe in to mastno placane. mene sef skor fenta, da naredim kaksno napako, tu pa nima veze, ce kriminalci hodijo naokoli zaradi napak v postopkih.
Najbolj pomembno pa je to, da bi se koncno na sodiscih moralo SODITI za dejanje, ki je storjeno, ker je to bistvo vsega in ne iskati milijon drugih stvari, ki so cisto postranskega pomena. seveda pa je vse tako nastavljeno, da se lahko mrcine vedno izognejo kaznim. pogovarjajo se pa vedno znova o nepomembnih zadevah, ki ne bodo resile nicesar.

Si zagresil umor? DA ali NE?! to je edino, kar je pomembnega.
Si kradel? da ali ne?
Kaksne veze imajo nepravilno pridobljeni dokazi?dokaz je DOKAZ, pa ni vazno kako je pridobljen. a je bistvo potek postopka, ali je bistvo iskanje pravice in resnice!? ampak na to se v nasem sodstvu pac pozablja, itak je pa vse podkupljeno. dokler ne bodo zacele leteti glave tozilcev, sodnikov in ostalih koritnikov, pa bo se naprej tako, da bo golazen hodila naokoli nekaznovana.
hexen
# 17.02.2017 ob 21:05
http://www.ibtimes.com/taser-takes-aim-europe-2217825

Taser Takes Aim At Europe
Taser, the billion-dollar weapons behemoth, has captured the U.S. market. Now, they want to conquer Europe.

S paralizatorji ciljajo na Evropo
Paralizatorji so milijard dolarjev vreden posel, ki je razburkal trg v Združenih državah. Zdaj hočejo, da bi osvojil Evropo.

---

SMC nas je takole prodala ameriški korporaciji.
enix
# 17.02.2017 ob 19:22
samo enkrat me bo paraliziral...
gushtr
# 17.02.2017 ob 21:16
A nismo dovolj varni ze odkar nas redarji lahko pretepejo in zaplinijo?
garmond
# 17.02.2017 ob 19:50
@enix
samo enkrat me bo paraliziral...

Ravno tega se jaz bojim, tako kot ti razmišljaš, bo razmišljal, oziroma reagiral, še marsikdo kdo. Slovenija je majhna država, skoraj vsi se med seboj poznamo. Zato bodo potem morali tem policistom, ki bodo uporabili paralizator na državljanih, spremeniti identiteto in jih preseliti kam drugam. Zaradi njihove lastne varnosti. Problem pa je v tem, ker kot sem že omenil, jih v takšni majhni državi ne moreš skriti.
liliputput
# 17.02.2017 ob 21:04
Raje vidim, da vame strelja, kot da vame usmeri paralizator. V vsakem primeru bom mrtev, ker nosim v telesu srčni vzspodbujevalnik.
tupamaross
# 17.02.2017 ob 13:46
Enkratno. O svojem kaznovanju bom kot sodnik odločal sam.
partibrejker
# 17.02.2017 ob 23:00
Se res nobenemi ne zdi sporno, da bodo shranjevali podatke o nasih potovanjoh?
No, sej ze sami vse objavimo na google in fb-jih ter podobnih zadevah...
hexen
# 17.02.2017 ob 21:35
k500
# 17.02.2017 ob 21:16
kdaj, bomo dočakali zakon, da ima lahko vsak slovenec po dva kolta s pripadajočim AK47 ter no limit ammo za samoobrambo ?

Jaz bi atomsko bombo in podmornico za svojo familijo, da bomo bolj varni na tem divjem zahodu. SMC vse legalizira press.
galoper
# 17.02.2017 ob 19:25
Pred uporabo se mora paralizator dezinficirati, potopiti v slano vodo.
Delilah16
# 17.02.2017 ob 16:40
Sem zelo vesela, glede na povedano, da nisi v pravosodnih vodah. Vmes med tem monologom je bil kaksen stavek se nekako v redu, ostalo pa... Razlozi mi slednje. Pravis da je bistvo iskanje pravice in resnice... hipoteticno. Sem v postopku, kjer sem do izreka sodbe domnevno nedolzna. Mar nimam jaz nobenih pravic?
utegurovic
# 17.02.2017 ob 21:06
čas za upor z vsemi sredstvi?
aerodynamic
# 17.02.2017 ob 21:23
To kar pocne drzava, zame pomeni da se morem oborozit, kakor zelite, bom to tudi naredil, pa se gremo...
utegurovic
# 17.02.2017 ob 21:02
najslabša vlada ever... upam, da vas ne vidmi nikoli več
karlo6
# 18.02.2017 ob 09:32
Tudi navadni državljan se lahko opremi s to zadevo in potem bo odločilno kdo bo hitrejši. Takšen ukrep je namenjen ustrahovanju ljudi, saj se banda zaveda da bo kmalu upor kakršnega še v svetu ni bilo.
opusdei
# 17.02.2017 ob 21:24
Pol ne rabim več brezžičnega polnilca za ajfon?
galoper
# 17.02.2017 ob 19:14
Pripravljajo svoj predlog, da ne bo SDS avtor dopolnitev, kar razumem kot taktično potezo za zavlačevanje veljavnosti dopolnitve, v tem času pa lahkotneje ovržejo kazenske ovadbe brez nadzora nad odločanjem tožilca o zavrženju.
Ljudstvo
# 17.02.2017 ob 22:47
Brez skrbi. Tapravi kriminalci si bodo "preko vez" že zrihtali zaščitne jopiče z visoko prevodnostjo, ki bodo paralizator spremenili v vodno pištolico.
w la revolucion
# 17.02.2017 ob 20:55
Ma zaradi mene nej majo samo bi mogli nardit kot u spaniji ce policaj uporanlja paralizator mora prej provat na sebi kako deluje
pobrisan
# 17.02.2017 ob 13:48
Saj sodni svet je tudi "naš".......
felipesko
# 17.02.2017 ob 11:45
Šentvid
Včeraj sem na TV3 poslušal monologe Gorenjaka ,Grimsa in Tanka na to temo .

Ko slišiš kakšne bedarije valjajo o sojenju njihovemu guruju,ter ostalim tolovajem iz Patrie,jih ne moreš vzeti resno,saj sodnik,ki jim ni naklonjen,po njihovem,ne more biti sodnik.....
galoper
# 18.02.2017 ob 17:04
Bodo zbirali tudi podatke o vseh hotelskih gostih, ne glede če so ali niso česa osumljeni?
gorenc007
# 17.02.2017 ob 21:49
pa sej za v pisarne ne nucajo bit tko oboroženi, na javnih površinah jih pa tko ni vidt, saj peš ne...........
k500
# 17.02.2017 ob 21:16
kdaj, bomo dočakali zakon, da ima lahko vsak slovenec po dva kolta s pripadajočim AK47 ter no limit ammo za samoobrambo ?
Delilah16
# 17.02.2017 ob 19:52
xes

Res? Vodiš evidenco vseh postopkov v Sloveniji? Pa dobro to je nemogoče, me zanima če si sploh kdaj prebral kakšno sodbo? Kakšno pravno knjigo prečesal?
slofbi111
# 17.02.2017 ob 17:51
To, da Berglund ni pokazal dokazov za katere je trdil, da jih ima je nezaslišano. Odnos levice do tega problema pa samo kaže, da je res šlo za političen proces.
FrenkMate
# 18.02.2017 ob 06:07
A se je Klemenčič že streznil? On je državni uradnik in ga ima delodajalec pravico testirati kadarkoli. Zakaj ga ni? To je v nasprotju z zakonom o varstvu pri delu. Lahko bi si še kaj naredil.
Dr. Muc
# 18.02.2017 ob 00:51
In to kot nalašč en teden pred večnim derbijem :) idealen teren za preizkušanje. Že kar kliče po eni resni kolobociji vse skupaj. Navijačem želim vso srečo!
amigo
# 17.02.2017 ob 19:58
To, da Berglund ni pokazal dokazov za katere je trdil, da jih ima je nezaslišano. Odnos levice do tega problema pa samo kaže, da je res šlo za političen proces.

Berglundovi dokazi so bili everski bankovci, ki jih je dobil iz Slovenije.
Delilah16
# 17.02.2017 ob 19:54
marialorca

Na to Brglez nima vpliva. Zakonsko je določeno, kdaj mora biti absolutna in kdaj relativna večina. Tako da, bi se moral spremeniti zakon. Se pa drugače strinjam s tabo.
Pastafarian
# 17.02.2017 ob 21:44
Nepravilno oz. nezakonito pridobljeni dokazi bi še vedno morali imeti vso veljavo, le, da se v tem primeru tudi kaznuje tistega, ki je dokaze pridobil nezakonito, če je odkril veliko svinjarijo bolj simbolično, če pa se ga dobi kar tako, ko tudi nič ne dokaže, pa že konkretno kazen. Ker kot je nekdo že rekel, če jaz nekoga ubijem ali nekaj ukradem, sem to naredil, pa če so dokazi pridobljeni na 999x nepravilen način, takrat se pač naj kaznuje oba. ne pa morilca oz. tatu oprosti....
1a34
# 17.02.2017 ob 22:23
A ne bi bilo elegantneje, da imajo v primeru, ko policisti presodijo, da na lep nacin ne bi mogli vec obvladovati postopka, le-ti moznost, da zacnejo postopek snemati (ob tem da morajo prej npr. reci carobni besedi "Policija snemamo"), in bi to na miren nacin paraliziralo in umirilo razgreteze, saj bi policija lahko posnetek uporabljala kot dokaz. Kot do sedaj pa bi imeli pri sebi samo strelno orozje za res izjemne primere.

Policija dela red v druzbi in tudi v interesu policistov je, da so pri vecini ljudstva dobro zapisani, enako kot je vecini ljudstva v interesu, da so dobro zapisani pri policiji.

In konec koncev, tudi policisti so ljudje, in predvsem ljudje, ki zelijo zmanjsati stevilo konfliktih situacij na minimum.
xes
# 17.02.2017 ob 19:21
Delilah16: imaš pravico do poštenega sojenja ... nekaj kar se pri nas še ni zgodilo ...
Šentvid
# 17.02.2017 ob 09:15
"Dva opozicijska predloga
Z dopolnitvami zakona o kazenskem postopku želijo poslanci SDS-a vzpostaviti učinkovito pravno varstvo, ko tožilstvo zavrže kazenske ovadbe, in zagotoviti nadzor nad odločanjem tožilca o zavrženju"
Včeraj sem na TV3 poslušal monologe Gorenjaka ,Grimsa in Tanka na to temo .
In ugotovil sem da so ima usta polna demokracije , človekovih pravic , pravičnosti , a sami kršijo v vse te postulate ker svojim predlogom zakona posegala bi zakonodajna veja oblasti v sodno .
V Vijetnamu so âmeričani reševali vojaka Rayana .
V Sloveniji SDS rešuje "Jarana" , !
Bože daj ima pamet ali ima vzemi in to kater imajo !
Mijalko Rasnički preess
amigo
# 17.02.2017 ob 16:43
&felipesku

Tebi se očitno stemni pred očmi, ko slišiš o Patrii. Lažnivega Berglunda, pa so na finskem sodišču ovadili oproščeni Patriini managerji. Slabo se mu piše!
Janez1965
# 17.02.2017 ob 20:40
Če vsa ostala Evropa (menda razen Cipra) uporablja paralizatorje - zakaj ne še mi?
Bolje kakor svinec....
Poštenemu človeku niso nevarni, če ukažejo "stoj" pač ubogaš. Tolovaji pa imajo svoje račune...
Bolj me skrbijo pretirana pooblastila za vaške redarje!!! En šnel kurz in ža lahko s teboj počnena ulica kar želi...
Frankie2010
# 17.02.2017 ob 20:37
Strah pred represijo imajo samo taki, ki vedo, da so storili nekaj, kar ni zakonito. Ker je država zaradi previsokega standarda, ki je posledica tega, da smo zapufani čez glavo, postala gojišče kriminalnih aktivnosti, ki srka ta denar v svoje vrste, največ prav preko preprodaje prepovedanih drog, orožja in pomoči pri pranju denarja. Smo v obdobju, kot je bilo v Ameriki v času prohibicije, oz. par let pred pričetkom svetovne vojne. (1929 ekonomska kriza vs 2009, 1939 začetek igranja Nemčije na vzhodni meji vs 2017) torej je do WWIII samo še dve leti. To lahko preprečijo le državljanske vojne v posameznih velikih državah EU, recimo v Franciji se je začela prejšnji teden , pa imajo že milijone evrov škode.
Kazalo