Slovenija

Poudarki

  • Od načrtovanih in obbljubljeni dodatnih 111 zaposlitev, ki bi razbremenile preobremenjene zaposlene, jih je Pošti Slovenije doslej uspelo realizirati le 66.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.5 od 62 glasov Ocenite to novico!
Pošta
Na Pošti Slovenije so se pri iskanju novih sodelavcev obrnili na BiH in Srbijo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Pošta Slovenije
Junija so delavci Pošte Slovenije pripravili protestni shod pred ljubljanskim logističnim centrom. Foto: BoBo
Slovenščina, učbeniki
Pri SPD-ju menijo, da zgolj tečaj in uvajanje na delovnem mestu ne pomenita zadostnega znanja jezika za opravljanje dela s strankami. Foto: BoBo
VIDEO
Pismonoše iz uvoza?

Dodaj v

Pošta se želi preizkusiti v vlogi "gazde". Inšpektorji opozarjajo na nujno rabo slovenščine.

Pošta Slovenije pri iskanju tujih sodelavcev zanemarila zakon o javni rabi slovenščine
25. september 2017 ob 07:51
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pošti Slovenije tudi pol leta po sporazumu s sindikatom, ki je predvidel dodatnih 111 zaposlitev, ni uspelo v svoje vrste zvabiti zadostnega števila novih sodelavcev. Po neuspehu z agencijami in iskanju ljudi tudi pri Slovenski vojski so se obrnili na iskalce zaposlitve v Srbiji, a so pri tem naleteli na neodobravanje pristojnih inšpektoratov.

Skoraj pol leta po podpisu sporazuma, ki ga je vodstvo Pošte sklenilo z enim izmed sindikatov, po izločitvi drugega iz pogajanj, je prihodnost dela na Pošti še vedno zavita v tančico negotovosti. Začasnim ukrepom iz sporazuma, med katerimi je tudi dvig nadomestila za malico, se oktobra izteče veljavnost. Na strani Pošte pa se je zapletlo že pri prvi zavezi, ki jo je vodstvo podalo sindikatom.

Od načrtovanih in obljubljenih dodatnih 111 zaposlitev, ki bi razbremenile preobremenjene zaposlene, jih je Pošti Slovenije doslej uspelo realizirati le 66. Pri Pošti ob tem poudarjajo, da ustrezne kadre iščejo z različnimi aktivnostmi: "Kandidate za delovna mesta tako iščemo prek objav na Zavodu za zaposlovanje, s spletnim oglaševanjem, razpisi v časopisih, v sodelovanju s kadrovskimi agencijami, promocijo poklica pismonoše na kariernih in zaposlitvenih sejmih, srednješolskih centrih, Zavodu RS za zaposlovanje, Slovenski vojski ..."

Pošta: Prošnje tujcev so v obravnavi
Obenem na Pošti še dodajajo, da so povišali urne postavke študentskega dela, spremenili sistem nagrajevanja zaposlenih, znova uvajajo štipendiranje, za občasna dela pa najemajo tudi upokojence. A kljub vsem tem ukrepom jim v svoje vrste ni uspelo zvabiti potrebnih kadrov, zato so se pred časom obrnili tudi na iskalce zaposlitev v Bosni in Hercegovini ter Srbiji. Na področju dostave so letos že zaposlili dva državljana BiH-a, po nedavnem pozivu v srbskem zavodu za zaposlovanje pa je po navedbah Pošte na njihov naslov prišlo večje število prošenj, ki so v obravnavi.

Na Pošti Slovenije so tako še pred dobrim mesecem dni zatrjevali, da "za zaposlitev tujcev zakon o zaposlovanju in delu tujcev ne določa obveznosti znanja slovenskega jezika in interni akti Pošte Slovenije ne določajo obveznosti znanja slovenskega jezika. Vsekakor pa bomo zaposlenim tujim državljanom nudili tečaj slovenskega jezika, usposabljanje in mentorstvo na delovnem mestu". Vendar so pri tem projektu spregledali druge zakonske omejitve.

Vabljeni k ogledu prispevka o razmerah na Pošti Slovenije v oddaji Tednik na 1. programu Televizije Slovenija.

Zanemarili zakon o javni rabi slovenskega jezika
Pri Sindikatu poštnih delavcev Slovenije KS 90 (SPD) so ob tej nameri opozorili, da neznanje slovenskega jezika ovira nemoteno delo s strankami in ne nazadnje tudi zahtevne postopke za vročanje, obenem pa jih je zmotilo tudi dodatno obremenjevanje že tako preobremenjenih zaposlenih z dodatnim uvajanjem tujcev. Po oceni sindikata zgolj tečaj in uvajanje na delovnem mestu ne bosta dovolj za ustrezno raven znanja slovenščine.

Temu stališču je pritrdila tudi služba za slovenski jezik pri ministrstvu za kulturo, ki je podala sicer nezavezujoče mnenje, da bi Pošta Slovenije s tem, ko ni predvidela ustreznega znanja slovenskega jezika za zaposlene, ki bi delali s strankami, kršila zakon o javni rabi slovenščine, svoje mnenje pa podala tržnemu inšpektoratu, inšpektoratu za delo in inšpektoratu na ministrstvo za kulturo.

Pošta tržnemu inšpektoratu: Ne bo prišlo do izbire kandidata
Na inšpektoratu za delo so ob tem dejali, da so bili obveščeni o praksah, ki bi lahko pomenile kršitev zakonodaje in bodo uvedli inšpekcijski nadzor, medtem ko so na tržnem inšpektoratu poudarili, da jim je Pošta v odgovoru navedla, da ni nameravala tujcev zaposlovati na delovnih mestih, kjer bi imeli stik s strankami, še predem bi ti opravili ustrezen preizkus znanja slovenskega jezika. Glede na to, da pri razpisu v Srbiji niso upoštevali zakona o javni rabi slovenščine in tako kot zahtevan pogoj niso navedli ustreznega znanja jezika, pa so pri Pošti tržnemu inšpektoratu zagotovili, da ne bo prišlo do izbire kandidatov s tega razpisa.

Pri Pošti sicer glavni razlog za neuspeh pri iskanju kandidatov vidijo v razmerah na trgu dela in splošnem staranju prebivalstva. "S pomanjkanjem primernih kadrov se srečujejo tudi v drugih dejavnostih – močno npr. primanjkuje delavcev za preprosta dela, voznikov, natakarjev, kuharjev ipd. Na trgu dela je trenutno precej velika ponudba delovnih mest za delavce z nižjo poklicno, poklicno in srednješolsko izobrazbo, ki pa delovna mesta najdejo tudi v tujini." Pri SPD-ju pa so nasprotno mnenja, da bi z izboljšanjem plačila in pogojev dela Pošta laže privabila nove delavce.

Nova pogajanja s sindikati
Poročali smo že o povečanem obsegu dela in normativih, ki so v praksi težko izvedljivi, s katerimi se srečujejo uslužbenci Pošte Slovenije. V SPD-ju pa so tudi opozorili, da se le manjši del tistih, ki pridejo na uvajanje, odloči tudi nadaljevati delo na Pošti. O delovnih razmerah pa priča tudi podatek, da se je od februarja do julija za odpoved odločilo več kot 200 pismonoš, kar so tudi izpostavljali na junijskem protestnem shodu pred ljubljanskim logističnim centrom.

Na Pošti se zato obeta vroča jesen, saj se z oktobrom izteče veljavnost začasnim ukrepom, med njimi tudi povišanim nadomestilom za malico. Pri Pošti javno ne želijo govoriti o poteku pogajanj, a po naših podatkih se pogajanja niso niti še dobro začela. Izhodišče za pogajanja bi namreč morala biti predlagana nova sistemizacija delovnih mest, a je vodilni na Pošti po naših informacijah sindikatom še niso posredovali.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
Robiland
# 25.09.2017 ob 08:05
Zaradi cim vecjega dobicka je potrebno delavce placati cim manj. Potem se pa hvaliti z dobickom :) Monopol press
mmeeddoo
# 25.09.2017 ob 08:09
... samo, da slovenski delavec ne bi služil človeku primerne plače.
Robin Lood
# 25.09.2017 ob 08:13
Seveda iščejo na balkanu. Ker ponujajo tako mizerne plače, da se z njimi v Sloveniji pač ne da skozi mesec. Dvig plače, bi pomenil takojšnjo povečanje povpraševanja po zaposlitvi na pošti, da dviga produktivnosti in zadovoljstva med zaposlenimi sploh ne omenjam.... GROZNO.
heros
# 25.09.2017 ob 08:13
pošta je imela 8 miljonov dobička lani. če bi poštarje primerno plačali bi jih takoj dobili, dobička pa bi pač bilo 7,5miljonov. ampak ne, rajši sistem gazda, ki je dokazano iz luke koper še bolj izkoriščevalski do delavca.
ST11
# 25.09.2017 ob 07:59
"Deslovenizacija" na vseh ravneh?
fertuntek
# 25.09.2017 ob 08:26
Ponudite človeku dostojne delovne pogoje in plačilo, pa takih problemov ne bo.
nocoment78
# 25.09.2017 ob 08:10
a to vela tud za direktorje post...pa naj se za to funkcijo zaposlijo tujca in ga manj placajo
josh k.
# 25.09.2017 ob 08:21
Še nekaj; znanje (in uporaba) slovenskega jezika mora biti pogoj za zaposlitev !!!
ST11
# 25.09.2017 ob 08:16
Slutim, da me bodo "usual suspects" spet narobe razumeli.

Nic nimam proti pridnim ljudem, od kjer koli prihajajo, moti zelja, da bi me delavec Poste Slovenije, kot dela usluznostne dejavnosti, na domacem pragu ogovarjal v tujem jeziku, tudi ce bi bila to norvescina.
firtoh
# 25.09.2017 ob 08:13
Smo itak unikum v Evropi.Nikjer drugje nisem videl prodajati kosilnice in hladilnike na Pošti.Tako,da me poštarji,ki ne znajo jezika,ne presenečajo. Pr nas je (slovenski) poštar,ki misli,da mora knjigo zatlačiti v nabiralnik,čeprav je kot paket iz VB. Po dveh opozorilih,da bi se zanj lahko nesrečno končalo,zdaj pušča listek
Blink1
# 25.09.2017 ob 08:05
Luka Koper št. 2
Tuljava
# 25.09.2017 ob 08:27
Ljudje nekaj let delajo za minimalca, potem pa imajo enkrat dosti in si kaj boljšega poiščejo.

Pač minimalc bi moral biti za tiste res preproste in nekvalificirane poklice, ne pa da se je razširil vse tja do sedme stopnje...
josh k.
# 25.09.2017 ob 08:19
Delo poštarja je dokaj nehvaležno, vreme, sitne stranke, še bolj sitni šefi, tone reklam...pa plača verjetno ni ravno bajna. Tako, da je verjetno lepše viset na zavodu in kaj pofušat.
royalclub
# 25.09.2017 ob 08:12
Boli njih..samo da se na veliko krade in da bo kmalu še na to da boš uslužbenko na okencu pozdravil, nabita provizija..

..da bi pa komu plačo zvišali..
symony
# 25.09.2017 ob 08:35
Upam,da bo ta prepotenten neoliberalističen direktor pošte odstavljen!
Takšnega hladnokrvnega izkoriščanja delovne sile in to v državni firmi pa res nebi smeli dovoliti,pa tole njegovo ustvarjanje hčerinskih podjetij,ki rastejo kot gobe po dežju ipd.
....pohlep,pohlep...
gesan
# 25.09.2017 ob 08:34
josh k.
# 25.09.2017 ob 08:19
Delo poštarja je dokaj nehvaležno, vreme, sitne stranke, še bolj sitni šefi, tone reklam...pa plača verjetno ni ravno bajna. Tako, da je verjetno lepše viset na zavodu in kaj pofušat.
........................................
......
Niti opreme prave jim ne zuagotavljajo!
Tu pri nas si kar sami šraufajo mopeke in avte, da sploh lahko gredo na teren.

Kruto! In ko se obregneš ob to dejstvo, je pa še najbolj čudno (smešno) to, da poštar na terenu misli, da njega žališ.

V bistvu, pa bi morala pošta slovenije bit samo kot servis v službi državljanov in ne kot se sedaj gredo, da oni terajo svoj biznis tako, da čakam samo še na žemljice in mleko po njihovih štacunah, ki so vedno bolj nakičene z vsem samo tistim ne kar bi bilo potrtebno, da poslujejo boljše, modernejše!

Zakaj si ne vzamejo kreditov in si zgradijo svoje štacune?
Kakšno nesramno okoriščanje na družbeni račun za privatne žepe šefovstva je tale naša pošta?!

TA država je ssitemsko neumje!
Vedno bolj je vse klošarski kaos!

Niso sposobni štekat niti tega kar sami napišejo in povedo!
zapravico
# 25.09.2017 ob 09:03
Vsi zapuščajo pošto razen unih v pisarnah
Lešnik
# 25.09.2017 ob 08:51
Nezmožnost dobiti nekaj deset novih zaposlenih v Sloveniji in iskati manjko v v Bosni in Srbiji, je samo dokaz kako nesposobno vodstvo ima podjetje in predvsem kakšen je odnos do zaposlenih v tem podjetju. Razmere in plače so slabe, vzdušje še bolj in >spremenjeni sistem nagrajevanja< se v praksi bolj izvaja kot mobing na mobing, ter pritiski iz vseh smeri.

Včasih smo brali >delavec naše največje bogatstvo<, a v podjetju, ki delavca ne prizna kot enakovrednega sodelavca gre tako samo še navzdol. Prva zasluga gre pa politiki, ki nastavlja vodstvo in je posredno odgovorna za tako stanje.
mmeeddoo
# 25.09.2017 ob 08:38
@mooodeeel:
To, da slovenci nočejo nečesa delat, lahko ti sebi lažeš, da potem nimaš slabe vesti, ko moraš svojemu otroku razlagat, zakaj so tvoji delavci reveži, sam pa ne veš kam bi z denarjem.

Bolj kot to, da slovenec noče delati za 80€, me moti, da tujci so pripravljeni in da država to omogoča. Moti me tudi, da delodajalci tako nizko cenijo dodano vrednost delavca - kvaliteto storitve in posledično tudi stranko, da mu je vseeno tudi, če se ne razumeta.
Janezski
# 25.09.2017 ob 08:51
V kolikor mi razne vročitve, priporočene pošiljke ne bo prinašal nekdo, ki govori in piše slovensko, bom zelo selektivno sprejemal te zadeve.

Zakaj bi jaz moral razumeti srbohrvaški jezik?
blue_house
# 25.09.2017 ob 08:46
Ponudba in povprasevanje: ce folk ne zeli delati za 500 eur, dvignes placo. Enako velja za akrapovica, ki benti nad tem, da ne najde varilcev v sloveniji.
gesan
# 25.09.2017 ob 08:27
Stajerc
# 25.09.2017 ob 08:09
Dejstvo je, da je velika večina ljudi, ki so trenutno prijavljeni na zavodu za zaposlovanje, tam zato, ker si to želijo biti in ne zato, ker dejansko rabijo zaposlitev.
........................................
....
recimo!
Zakaj pa potem taisti ljudje stremijo k temu, da bi se jim prikazala kakšna prilika, da gredo čez mejo služit?
A misliš, da tam lahko glumačijo lenost?

Po mojem ni v njih problem ampak v sistemu, ki je itak na vse strani lopovski in se gre najbolj zaradi tega, kdo bo koga bolj požrešno poglodal!
biba007
# 25.09.2017 ob 09:05
iz prve roke nekoga, ki tam dela ze leta..

Katastrofalno stanje v zadnjih par letih, šefi samo še dirigirajo, plače mizerne, delovne zahteve prevelike / kar se prodaje tiče izdelkov, ki tam nimajo sploh kaj početi.

Zaradi pohlepa po dobičku je potrebno uničiti delavca do nule, da ne govorimo o razmerah, v katerih vam morajo prinesti pošto tako ali drugače.
zapiraje poslovalnic, zmanjšanje zaposlenih..

In potem se čudimo, da nihče noče ostati tam po poskusni dobi.. V sistemu, kjer je bolje ostati doma zaradi nadomestil, nikar ne pričakujte, da vam bo kdo šel delati.. če pa so še razmere kot so, pa bi tudi jaz raje doma brisal prah in vlekel od socialne nadomestilo, ki je skoraj enako plači v tej mizerni Pošti Slovenije / in še kje..
eno je delati za mizerni denar v normalnih pogojih, drugo pa je delati za mizerni denar v kaosu in pogojih kot so za poštarje..
In ja/ vsi morajo znati slovensko!
thymiann
# 25.09.2017 ob 10:08
Nič nimam proti ljudem, ki pridejo k nam pošteno delati, ampak uvažanje kadra, ki tlačani za minimalce, je popoln idiotizem. Takšni ljudje in njihove družine prej ali slej pristanejo na taki ali drugačni sociali, ki jo potem plačujemo vsi davkoplačevalci.
vhribihsedeladan
# 25.09.2017 ob 09:27
Ko smo ravno pri minimalni plači in pošti. Minimalna plača se na pošti doseže potem, ko se že prištejejo vsi dodatki in ne z osnovno plačo. To je resen problem in to tudi odvrne mnogo kandidatov.
Bataljon
# 25.09.2017 ob 10:35
Sam sm delu preteklih 6 meseceu na pošti in vam lahko povem da je organizacija dela na nivoju vaškega kafiča,količina dela je še za poštarje z 10-30 letnimi izkušnjami prevelika,kaj šele za novo zaposlene.Pogoji za delo so pa tud zgodba zase,k da bi se trudl da pismonoši čimbolj otežijo delo.Na začetku dobiš svoje območje,rajon,kasneje k temu dodajo še jutranjo vožnjo časopisa finance,ki traja 45 minut,pa dežurstva in pa deljenje rajonou,pr ns se je dva rajona vseskozi delilo,pa za svoj rajon 300 reklam,in use to u 8 urah :D in pa da te lahko pošiljajo po ush poštah po svoji volji,ti pa se moraš vedno znova učiti nove rajone...se pravi,od na razgovoru obljubljenega delovnega časa od 6-14 na koncu delaš od 5.15 do 15 za 800 evrou,kar je primerljivo s plačo u skladišču,kjer pa je veliko manj dela in psihične obremenitve.Dokler pošta ne dvigne plače al pa zmanjša količino dela na pismonošo,bo doživlala ta trend osipa pismonoš u svojih vrstah.Te najnovejši ukrepi so pa samo pokazatelj nesposobnosti vodstva
Voly
# 25.09.2017 ob 10:02
Pred leti (recimo 10 let nazaj), so bile na pošti dobre plače, zato si tam le težko našel zaposlitev. Kljub dobrim plačam, je bil takrat dobiček vsako leto neprimerno večji kot sedaj.
Potem pa je prišel na čelo pošte gospod Janša, ne pardon, sem hotel napisati gospod Novak, ki je pričel sistematično dvigovati plače 6. in 7. stopnji, vsem ostalim pa kar konkretno zniževati.
Delavec, ki je bil prej spoštovan in je z veseljem delal, je nenadoma postal zaničevan in do kraja izkoriščan, če je kdo kaj dvignil glas, pa so mu vodilni takoj zabrusili, da lahko tudi "spoka" stran, če mu kaj ne paše. Posledično je na pošti zelo slabo vzdušje, veliko delavcev pa je na minimalni plači. Le kdo bi hotel v takšnem podjetju delati?
ancient
# 25.09.2017 ob 10:00
@mooodeeel

V normalnih drzavah bi za take poklice zahtevali osmovno ali morda celo nicelno znanje domacega jezika, pri nas pa kompliciramo z zakoni,

Aha, torej v Nemčiji naš človek komot dobi šiht poštarja brez vsakega znanja nemščine? Pa saj včasih res ne morem verjet kar preberem. Še manj pa, da lahko to napiše človek z vsaj kančkom inteligence.
zapravico
# 25.09.2017 ob 09:02
Ni važno da je naš državljan,samo da je pripravljen delati za minimalca
ibanez67
# 25.09.2017 ob 11:42
Sem na pošti več kot 30 let, v PLC, in jr vedno večji podn. Nsjhujš pa je da se vodilni v državni firmi obnašajo kot da so lsstniki te iste firme,in ne zgolj zaposleni. Pozabljajo da smo vsi državljani Slovenije posredno lastniki firme in ne oni. O plačah in o razmerah po sploh ne bom govoril,so povedali že pred mano.
SvarunNoordung
# 25.09.2017 ob 09:41
Nesposobno vodstvo podjetja.
cepc
# 25.09.2017 ob 09:13
Spoštovani vodilni pošte,v opozorilo.Če me bo poštar nagovarjal v tujem jeziku pošte nebom sprejel,ker tega ne bom razumel.Zdaj jih pa vi začnite uvažat zaradi mene tudi iz Albanije
gapicek
# 25.09.2017 ob 09:20
"da so povišali urne postavke študentskega dela, spremenili sistem nagrajevanja zaposlenih, znova uvajajo štipendiranje, za občasna dela pa najemajo tudi upokojence"

to so res ukrepi, ki bodo povečali produktivnost in zadovoljstvo zaposlenih.. naj raje odstopi vodstvo..
+hellbastard+
# 25.09.2017 ob 09:05
dvignit minimalno plačo iz 613 na 900
despi
# 25.09.2017 ob 10:20
Ponudite človeku dostojno plačilo,in se ne sprenevedati.
barto_
# 25.09.2017 ob 09:55
Točno tako, bo treba plače dvignit. In pravilno je, da ne dobijo delavcev. Enako se dogaja v večjih gostisnko-tur. obratih, ko ravno tako ne morejo najti delovne sile.
In se že dogaja, da nekatera podjetja ponujajo višje plače. Ne sicer za vsa delovna mesta, a za nekatera že.
Lešnik
# 25.09.2017 ob 09:49
Ni mi jasno zakaj Pošta išče nove mezdne sodelavce v Slovenski vojski, če jim ne ponuja nič boljšega, pa tudi tam je neka črna luknja odhajanja zaradi enako slabih razmer.
Vojak na terenu ne bo šel iz dežja pod kap, iz pisarn Ministrstva za obrambo pa zagotovo ne bo nikogar, ki bi se materialno degradiral.

Predlagam, da se na poštne Krpane skobaca vodstvo in poslovodstvo, ter po jutranji kavici zapolni verzel, seveda za plačo po delovnem mestu.
darkwader
# 25.09.2017 ob 09:17
Pri Pošti sicer glavni razlog za neuspeh pri iskanju kandidatov vidijo v razmerah na trgu dela

Če tole ni besednjak nesposobnežev ne vem kaj je, imamo več kot 80.000 brezposelnih, tako da tu je nekaj hudo narobe.
windmaster
# 25.09.2017 ob 10:11
To je pa res čudno, da se za manj plačana delovna mesta v naši državi ne najde dovolj kadra. Po zdravi kmečki pameti se pač dvigne plača in to je to.
Aja, potem ostane manj denarja za ropajočo elito...
Alorius
# 25.09.2017 ob 09:15
Plače naj dvignejo pa bo naenkrat interesentov... za 900€ neto bo marsikdo raje delal, za 611€ neto pa verjamem da več noben!
LjudjeSoOvce
# 25.09.2017 ob 09:08
Ko mi bo pošiljke dostavil poštar in me nagovoril v kateremkoli jeziku, ki ni slovenski, bo pošiljka zavrnjena in zahtevana ponovna dostava. Tu je SLOVENIJA!
Špula
# 25.09.2017 ob 10:08
Joj ta pošta je totalen polom, zadnjič sem naročil paket v vrednosti 25€. Da sem prevzel paket sem mu moral dati cel kup osebnih podatkov, ime, datum in kraj rojstva, št. osebnega dokumenta, WTF, sploh si ne predstavljam, kaj mu bom mogu pokazat, ko bom dobil priporočeno pošiljko, mogoče mi bo še prstne odtise pobral. Tako da ne vem, nikoli več ne bom naročil preko spleta, če bom videl da imajo samo pošto slovenijene na izbiro za dostavo.
Blink1
# 25.09.2017 ob 09:13
Tipično za državno firmo. Kaos
blef
# 25.09.2017 ob 11:14
Dajte pismonoše normalno plačat, pa nebo težav s kadri.

Sedanja situacija s pošto slovenije je pa je za policijsko preiskavo, nekdo si slabo umiva roke.

Pošta v bistvu raznaša še samo reklame za raznorazna podjetja, to pa je je gojišče € za vodilne in miožnost neizmernega čaranja. Povprečna teža reklam po gospodinjstvu je mesečno vsaj 5 kg, vrjetno pa še več..
blue_house
# 25.09.2017 ob 10:43
copcop

Malo sem pretiraval, dosti pa ne: Akrapovič je šel po varilce na Hrvaško, saj so oni pripravljeni delati za manj kot slovenski varilci. Pošta hodi v Bosno, Albanijo itd. Se pravi se bo povprečna plača v Sloveniji nižala, kupna moč padala, kar vodi v spiralo.
Lešnik
# 25.09.2017 ob 09:25
blue_house
# 25.09.2017 ob 08:46

Ponudba in povprasevanje: ce folk ne zeli delati za 500 eur, dvignes placo. Enako velja za akrapovica, ki benti nad tem, da ne najde varilcev v sloveniji.


Akrapovič iše varilce za varjenje po TIG postopku kjer je za kvaliteto zvara še kako pomembna tehnika varjenja, razdalja med konico in obdelovancem. Za kvaliteto moraš opraviti kar nekaj kilometrov in izurjen varilec se za ponujeno plačo lahko le nasmehne.
severnik
# 25.09.2017 ob 09:24
Nič nisem slišal, da pošta išče. Kje se prijavim?
mlamat
# 25.09.2017 ob 08:24
Če hočejo izboljšati produktivnost, naj raje avtomatizirajo poslovalnice.

V Franciji sem videl samo enega človeka v celotni poslovalnici, za vročevanje pošiljk. Vse ostalo je avtomatizirano s stroji.
smartass2011
# 25.09.2017 ob 16:56
Uvedli so kakšnih 10 ukrepov, da bi našli potrebne delavce, pa jih ne dobijo. Kaj pa če bi dvignili plačo? Ne, to pa ne!
februarska
# 25.09.2017 ob 11:54
@Pošta Slovenija in nekateri komentatorji tukaj:

nedojemljivo sramotno, da vam je vseeno do slovenskega jezika. V javni rabi uporabljamo slovenščino.
Kazalo