Če jim država ne bo prisluhnila, bodo v Postojni zadevo tudi internacionalizirali pri evropskih institucijah. Foto: MMC RTV SLO
Če jim država ne bo prisluhnila, bodo v Postojni zadevo tudi internacionalizirali pri evropskih institucijah. Foto: MMC RTV SLO
Pozivi po zaprtju Počka

Prebivalci in občina so se odločili za boj proti širjenju vojaškega vadišča, saj trdijo, da za obrambno ministrstvo pri sprejemanju državnega načrta za poligon niso zavezujoča nobena strokovna mnenja naravovarstvenikov in okoljevarstvenikov, ki opozarjajo na neprimernost vadišča na vodovarstvenem območju. Občani so zato začeli zbirati podpise pod peticijo za zaprtje poligona, je za TV Slovenija poročala Barbara Renčof.

'Nočemo grmenja in helikopterjev nad glavami'
"Poskušamo ustaviti dolgoletno grmenje topov, preletavanje letal, helikopterjev nad našimi glavami," pravi domačin Zvonko Pavšič. Ljudje, ki živijo ob poligonu, so namreč ustanovili Civilno iniciativo Naša dolina in v samo treh dneh zbrali več kot 5.000 podpisov za ukinitev vadišča.

Prepričani so, da jim obrambno ministrstvo laže in da pri delih na vadbišču ne bo šlo le za posodobitev, temveč tudi za širitev poligona, ki bo zaprla še več cest. Številni že zdaj kar 120 dni na leto zaradi vojaških vaj ne morejo do svojih zemljišč. Nočemo, da vlada poligon posodobi, ampak ukine, pravijo in upajo, da jih bodo v Ljubljani slišali.

Domačini so se že pred leti izrekli proti
Negativno mnenje bo podala tudi občina Postojna in vladi predlagala, da postopek sprejemanja prostorskega načrta za Poček ustavi. "Pripravijo naj načrt, ki bo pripeljal do končnega cilja, to je ukinitev vojaškega vadišča," je jasen podžupan Zvonko Černač.

Domačini so se namreč v skoraj 70 odstotkih proti poligonu Poček izrekli že pred desetimi leti na referendumu, a njihovega mnenja vlada ni upoštevala.

Pozivi po zaprtju Počka