Miran Potrč (SD) je pojasnil, da bodo v stranki podprli kandidaturo Branka Masleše. Foto: MMC RTV SLO
Miran Potrč (SD) je pojasnil, da bodo v stranki podprli kandidaturo Branka Masleše. Foto: MMC RTV SLO
Koalicija o Masleši

Poslanci koalicijskih strank Miran Potrč (SD), Borut Sajovic (LDS), Matjaž Zanoškar (DeSUS) in Franco Juri (Zares) so na novinarski konferenci izrazili podporo kandidaturi Branka Masleše za predsednika vrhovnega sodišča.

"SDS in podobni delajo škodo državi"
Potrč je uvodoma pojasnil, da ne pozna predloga, ki bi bil tako skrbno pripravljen in bi ga poslanci preučili tako podrobno. Masleša je po njegovih besedah dal odgovore na vsa vprašanja, tudi na tista glede njegovega domnevnega neprimernega delovanja.

Kot je povedal, so bili vsi ugovori in dokazi zoper kandidaturo argumentirano zavrnjeni. Prekinitev postopka imenovanja kandidata bi bilo po njegovih besedah kršenje načel pravne države, hkrati pa tudi nekorektno in neodgovorno do kandidata in pravosodja. Ob tem je še izpostavil, da "SDS in podobni mislijo, da delajo v dobro države, dejansko pa ji škodujejo".

Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je predsedniku vlade Borutu Pahorju poslal poziv, da v okviru svojih zmožnosti in pristojnosti predlaga poslancem koalicije, da podprejo predlog njegove poslanske skupine za preložitev odločanja o imenovanju predsednika vrhovnega sodišča.

Kot so zapisali v pozivu, je predlog imenovanja Masleše v javnosti naletel na različne, pretežno negativne odzive, vsak dan pa se odpirajo nova vprašanja, ki poglabljajo dvome o ustreznosti in primernosti predlaganega kandidata.

Sajovic je glede poziva povedal, da je predsednik vlade spoštovana oseba, ki uživa njihovo zaupanje, vendar so poslanke in poslanci v državnem zboru pri svojem odločanju samostojni. "Če ne bo novih dejstev, je naša odločitev dokončna," je dodal.

"Masleša je primeren kandidat"
Zanoškar je na kratko povedal, da so v stranki Maslešo ocenili kot primernega kandidata za predsednika vrhovnega sodišča. Pojasnil je, da so preučili obtožbe opozicije, vendar so ugotovili, da te nimajo argumentirane razlage in jasnega ozadja.

Sajovic je zatrdil, da Masleša uživa podporo tudi v vrstah LDS-a. Prepričan je, da je minister za pravosodje Aleš Zalar predlagal dobrega kandidata, ki bi lahko zmanjšal sodne zaostanke. Po njegovih besedah je pomembno, da je "glava" vrhovnega sodišča zasedena, saj ima stalni predsednik več pristojnosti kot začasni.

Kot je še povedal, je sam postopek imenovanja predsednika vrhovnega sodišča neustrezno urejen. Prepričan je, da bi morali predsednika iz svojih vrst imenovati sodniki sami.

Akademsko društvo Pravnik zaradi vrste pomislekov, ki so se v zadnjem času pojavili v javnosti v zvezi s kandidaturo Masleše za predsednika vrhovnega sodišča, poziva državni zbor in vlado k ponovnemu razmisleku o primernosti njegovega imenovanja. Prepričani so namreč, da so očitki o domnevnih izjavah Masleše v začetku osemdesetih let ter v času osamosvajanja Slovenije, ki jih je javnosti predstavil sodnik Ustavnega sodišča, kasneje pa so jih javno potrdili tudi drugi ugledni predstaviki sodne veje oblasti, resni in zbujajo močan dvom v osebnostno integriteto kandidata. "Njegove domnevne izjave, s katerimi naj bi izražal nasprotovanje slovenski osamosvojitvi in navdušenje nad ustrelitvijo prebežnika, odpirajo temeljna vprašanja o domoljubnosti in človečnosti vrhovnega sodnika Branka Masleše," so med drugim zapisali.


"Gre za veliki konstrukt na podlagi laži"

Juri je ob tem dodal, da so v stranki začudeni in čutijo nelagodje ob politizaciji predloga kandidata. Kot je povedal, so v stranki o tem veliko razpravljali, kar kažejo tudi nekateri pomisleki znotraj njihovih vrst. Na koncu naj bi vseeno ugotovili, da "gre za veliki konstrukt na podlagi laži".

Tudi njemu se zdi sporen sam postopek imenovanja, saj naj bi bil v nasprotju z delitvijo oblasti. Prepričan je, da se imenovanje ni spolitiziralo zaradi samega kandidata, temveč zaradi osebnih zamer, ki so prišle v politiko.

"Opozicija želi preprečiti delovanje pravne države. Z mirno vestjo trdim, da je generalno državno tožilstvo v njihovih rokah, zato želijo ovirati normalno delovanje pravosodja na drugih področjih," je končal Juri.

Koalicija o Masleši