Vlada je potrdila predlog stanovanjskega zakona, ki bo izenačil upravičence do subvencije v neprofitnih in tržnih stanovanjih. Foto: BoBo
Vlada je potrdila predlog stanovanjskega zakona, ki bo izenačil upravičence do subvencije v neprofitnih in tržnih stanovanjih. Foto: BoBo
Irena Majcen
Ministrica Irena Majcen je dejala, da bo novi stanovanjski zakon prinesel pospešeno gradnjo stanovanj. Foto: BoBo

"Spremembe se nanašajo predvsem na zagotovitev enakih možnosti sofinanciranja neprofitne najemnine pri najemnikih neprofitnih in tržnih stanovanj," je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen. Po določbah zakona o uravnoteženju javnih financ se ti dve kategoriji izenačita, zato o tem, kdo bo na boljšem, ni mogoče govoriti, je dodala. Dostopnost družin do najemnin v tržnih stanovanjih pa bo po njenih zagotovilih ostal v takšnem obsegu, kot je bil doslej.

Po besedah ministrice je prav tako predvideno, da se v postopkih preveri izpolnjevanje določb za neprofitno najemnino imetnikom stanovanjskih pravic tudi izpred leta 2003 z izjemami, ki so določene z zakonom. V predlogu novele zakona namreč piše, da je nedopustno, da so upravičeni do neprofitne najemnine, čeprav so se jim razmere bistveno izboljšale in ob upoštevanju tega dejstva ne bi bili več upravičeni do neprofitne najemnine.

Izenačitev bi sicer pomenila le možnost preverjanja in posledično spremembo neprofitne najemnine v tržno, ne pa tudi prenehanja najemnega razmerja. O tej problematiki se je prav ta teden izreklo ustavno sodišče in razveljavilo del zakona, ki neprofitne najemnike različno obravnava.

Razsodba ustavnega sodišča
Spomnimo, da je ustavno sodišče lani ugotovilo, da je zakonodajalec z zakonom o uravnoteženju javnih financ s spremembo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev različno uredil način ugotavljanja višine subvencije za najemnike v neprofitnih stanovanjih in tiste v tržnih ali hišniških stanovanjih. Predlagana zakonska novela tako prinaša izenačitev upravičencev do subvencije v neprofitnih in tržnih stanovanjih.

Hkrati se s predlaganimi spremembami izenačujejo tudi vsi najemniki v neprofitnih stanovanjih, ne glede na to, kdaj je bilo sklenjeno najemno razmerje, razen nekdanjih imetnikov stanovanjske pravice, ki niso odkupili stanovanja, in nekdanjih imetnikov stanovanjske pravice, ki so ostali v neprofitnem najemu v denacionaliziranih stanovanjih.

"Pospešena gradnja stanovanj"
Javnim stanovanjskim skladom bo novi zakon omogočil dodatne naloge za gradnjo javnih najemnih stanovanj. "Pomemben del je tudi sprememba, ki dopušča občinskim stanovanjskim skladom in republiškemu dodatne naloge za gradnjo novih stanovanj, kar v prihodnosti pomeni pospešeno gradnjo teh stanovanj," je dejala ministrica.

Izhodišča novega zakona
"Poudarki so upravljanje etažne lastnine, najemna razmerja in dostopnost javnih najemnin stanovanj, nova najemninska politika in novi finančni instrumenti, ureditev potrebnih evidenc in spremljanje izvajanja nove stanovanjske politike, javni stanovanjski sklad in stanovanjski skladi ter njihovo delovanje v prihodnje, javno-zasebno partnerstvo, delovanje nadzornih organov, stanovanjske zadruge, novi finančni instrumenti," je ministrica naštela izhodišča novega stanovanjskega zakona.

Glede na izhodišča so na ministrstvu že oblikovali ekipo za pripravo zakona. "Pozneje pa je naloga priprava rešitev in zakona, ki bo zagotavljal lažjo dostopnost do neprofitnih stanovanj v državi," je še dodala.