Slovenija
Projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in Dan slovenske hrane poudarjata pomen v bližnjem kraju pridelane hrane, z vidika ohranjanja delovnih mest na podeželju in zmanjševanja izpustov s kratkimi oskrbnimi verigami. Današnja ozaveščevalna akcija se osredotoča tudi na pomen rednega uživanja uravnoteženega zajtrka, pripravljenega iz osnovnih živil. Foto: Čebelarska zveza

Poudarjanje pomena lokalno pridelane hrane s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom

Letošnja nosilna tema je ohranjanje kakovostnih tal za pridelavo zdrave in varne hrane
16. november 2018 ob 10:32
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Tretji petek v novembru sedmič oznamujemo dan slovenske hrane, v vrtcih in šolah je potekal Tradicionalni slovenski zajtrk. Več kot 260 tisoč otrok je okušalo zajtrk, ki ga sestavljajo lokalno pridelan med, mleko, maslo, kruh in jabolko.

V šolah in vrtcih razvijajo zavedanje o pomenu rednega zajtrkovanja in lokalno pridelane hrane. Letošnja nosilna tema pa je ohranjanje kakovostnih tal za pridelavo zdrave in varne hrane. Otroke bodo tudi letos v velikem številu obiskali čebelarji in mnogi predstavniki vlade ter drugi gostje.

Projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in Dan slovenske hrane poudarjata pomen v domačem kraju pridelane hrane, z vidika ohranjanja delovnih mest na podeželju in zmanjševanja izpustov s kratkimi oskrbnimi verigami. Današnja ozaveščevalna akcija se osredotoča tudi na pomen rednega uživanja uravnoteženega zajtrka, pripravljenega iz osnovnih živil.

Tovrstne vsebine izobraževalni sistem vključuje tudi v sam učni načrt. Medresorski projekt letos povezuje že pet ministrstev in se širi na nove partnerje. Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec pravi, da so pobudo razširili tudi na gostinsko-turistično zbornico. "Želimo, da se tudi v gostinstvu vedno bolj zaveda pomena lokalne hrane in vključevanja le-te v slovenske jedilnike," je povedala kmetijska ministrica.

Letos je v ozaveščevalni akciji poudarjeno varovanje tal, ki so osnova za pridelavo zdrave hrane, ključna pa so tudi v procesih zadrževanja in filtriranja vode, kroženja organske snovi in osnova biotske pestrosti, poudarja minister Jure Leben, ki svojo nalogo vidi v tem: "Da pri oblikovanju prihodnjih in izvajanju obstoječih politik zagotovim, da so naravni viri, v našem primeru tla, skupaj z vodo varovani in da ne vplivamo z našimi človeškimi aktivnostmi negativno na to področje."

V Sloveniji kakovostna tla za pridelavo hrane najbolj ogroža pozidava in onesnaževanje, za ta neobnovljivi vir že gorijo rdeči alarmi, opozarja Helena Grčman z biotehniške fakultete in upa, da se bo začelo resno varovanje tal. "Ko varovanje tal ne bo mrtva črka na papirju, ampak bo zaščita tal pravzaprav tisti temeljni kriterij v posegih v prostor," poudarja.

Današnji dan je priložnost za razmislek o vsem tem. Sicer pa je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk zbudil zanimanje tudi zunaj slovenskih meja.

VIDEO
Otroci začeli dan s tradicionalnim slovenskim zajtrkom
Jernejka Drolec, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
brehme
# 16.11.2018 ob 11:46
@ateistek, mi smo zasnovani z tako hrano. Ti kar jej hrano dozorelo v hladilnicah.
brehme
# 16.11.2018 ob 11:07
Jaz skoraj vedno tako zajtrkujem, malicam...pa ne ravno med, obstsajajo tudi žganci, polenta, kislo zelje, kisla repa...tradicionalno. Tole pojedo, drug teden pa spet naprej s tradicionalimi bananami, lososom, paradižnikom v secembru, kumare v januarju, na tradicionalno kurkumo ne pozabimo.
pepar
# 16.11.2018 ob 12:19
Kamuflaža resničnosti in pesek v oči.
Mladi danes jedo to,kar jedo njihovi starši,to pa so v veliki meri mehke bele pred pečene žemljice,ki nimajo nič s kruhom,lepo pošpricano sadje in zelenjava,jedi,ki se samo pogrejejo,jagode,ki se dobijo januarja,konzerve,juhe iz vrečk in tako naprej.
Skratka domače je privilegij tistih,ki si sami pridelujejo in ene par dovolj pametnih,ki vejo kaj kupit.
Vse ostalo je megla in hudo slabe prehranjevalne navade ljudi.
Pa ne sedaj spet o poceni in predragi hrani,ker daleč najbolj drage so ravno hudo mehke in pred pečene tople žemljice.....
Juhu
# 16.11.2018 ob 10:57
Včasih je bil zajtrk žganci, zelje,..pol se je šlo pa na polje delat. Tale tradicionalni zajtrk - sedmo leto je bolj marketinška poteza.
Alchemist
# 16.11.2018 ob 17:11
To ne bi smel bit zgolj enkratni projekt, ki se ponavlja vsako leto. Ta praksa bi morala postat stalnica. Slovenske šole in vrtci bi morali imeti pravico, če že ne dolžnost, da otrokom priskrbijo kakovostno lokalno pridelano hrano. Trg gor al dol. Trg kmetijskih proizvodov (hrane) bi enostavno moral bit reguliran, kontroliran in bi moral spodbujat čim krajše produkcijsko-porabniške verige ter vzpodbujat samozadostnost. Hrana je nujno potrebna dobrina za vse ljudi, tako kot zdravila ali dom (nepremičnina). Zakoni konkurence bi morali se tukaj podredit zakonom javnega interesa.
ateistek
# 16.11.2018 ob 11:34
@brehme

Tole pojedo, drug teden pa spet naprej s tradicionalimi bananami, lososom, paradižnikom v secembru, kumare v januarju, na tradicionalno kurkumo ne pozabimo.

Svet se je od časov naših babic in dedkov zelo spremenil. Neumno bi bilo, da v času, ko si lahko v 24 urah okoli sveta, jemo le lokalno hrano. Niso več časi kočij. In prav je, da je danes pač drugače. Vlečenje tradicije na področja, kjer beležimo napredek, je povsem nesmiselno oz. nazadnjaško.
firtoh
# 16.11.2018 ob 12:20
Tradicionalni zajtrk so žganci v pšenični kavi(divka).
ateistek
# 16.11.2018 ob 12:24
@brehme

mi smo zasnovani z tako hrano. Ti kar jej hrano dozorelo v hladilnicah.


Ti pa žuli žgance, polento in zelje vsak dan... Jaz pa si bom, v duhu 21. stoletja, pač privoščil večjo izbiro..in ta ni samo hrana iz teh tvojih hladilnic....
iowa
# 16.11.2018 ob 22:28
Sladkor za zajtrk ni ravno zdravo jesti...
galoper
# 16.11.2018 ob 14:07
Zjutraj sem slišal med poročanjem tudi vest, da je v tujini veliko zanimanje za ta zajtrk, le tega niso navedli koliko posebnih vlakov in letal je pripeljalo turiste na zajtrk v Slovenijo?
nikhrast
# 16.11.2018 ob 16:24
Vsepovsod vidim banane za zajtrk, navaden kruh, maslo in jam pa bolj malo, potem pa toast in arašidovo maslo, pa muesli je tudi popularen.
stotrideset
# 18.11.2018 ob 21:07
jaz sem zajtrkoval belo kavo in v njej nadrobljen črn kruh; to je bil tradicionalen zajtrk.
in jabolko za zajtrk, se mi zdi malce pretežko, ne rečem pa po 9. uri dopoldan - takrat pa že tekne (pač moja praksa).
sem pa zagovornik lokalne in predvsem sezonske hrane, saj se mi zdi, da le tako telo ohranja neko ravnovesje z naravo - beri odpornost.
Kazalo