nformativna dneva sta odlična priložnost za nabiranje informacij. Foto: Fakulteta za upravo
nformativna dneva sta odlična priložnost za nabiranje informacij. Foto: Fakulteta za upravo
Miro Cerar
Premier Miro Cerar, ki je obiskal Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, je osnovnošolce pozval, naj ob odločitvi za poklic mislijo na to, kaj bo ta pomenila zanje in kaj za družbo. Poudaril pa je pomen pri nas zanemarjenih praktičnih znanj in poklicev. Foto: BoBo
Dijaki so si ogledali programe želenih fakultet
Pred vpisom v študijske programe

Pridobili bodo informacije o vsebini izobraževalnih programov, obšolskih dejavnostih, mednarodnih izmenjavah ter možnostih nadaljnjega šolanja in zaposlitve. V vseh večjih mestnih središčih bodo mlade usmerjali k želenim fakultetam tudi študenti.

Izobraževalne ustanove na vseh stopnjah izobraževanja razpisujejo občutno več prostih mest, kot je kandidatov za vpis, za Radio Slovenija poročata Vida Božičko in Nataša Lang. Zato v teh dneh prek oglasnih sporočil v medijih nagovarjajo mlade in odrasle k vpisu v izobraževalne programe - obljubljajo jim kakovosten pouk, mednarodno izmenjavo in visoko stopnjo zaposljivosti.

Želje proti zaposljivosti
Mladi človek pa tehta med svojimi željami pri izbiri nadaljnjega šolanja in šolanjem za zaposljiv poklic.

Po nekaterih napovedih bodo mladi v svoji karieri zamenjali tudi pet poklicev, zato jim Žiga Šmid iz študentske organizacije pri izbiri nadaljnje izobraževalne poti svetuje: "Še vedno naj se odločijo za tisto, kar jih veseli, za tisto, o čemer bodo z veseljem sami poglobili znanje tudi zunaj študijskega procesa, in na ta način vstopili na trg dela, četudi mogoče traja malo dlje pri iskanju službe."

Na podlagi trendov je mogoče napovedati bolj zaposljive poklice, poudarja Barbara Gogala z zavoda za zaposlovanje: "Prebivalstvo se stara, kar pomeni, da bodo poklici nege, socialnega dela in oskrbe starejših še vedno v porastu. Je digitalizacija - kar pomeni uporabo informacijske tehnologije, je globalizacija - pomembne so medkulturne kompetence, znanje jezikov. Mislim, da so pomembne smernice tudi finance."

Vlada podpira poklicne usmeritve
Premier Miro Cerar si je skupaj z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič za obisk uvodnega dela informativnega dneva izbral izobraževalni center, ki poleg programa tehniške gimnazije ponuja tudi več različnih poklicnih izobraževanj s področij živilstva in prehrane ter biotehnike.

Kot je dejal v izjavi za medije po ogledu praktičnih izdelkov, ki jih pripravljajo dijaki na šoli, so vse šole in fakultete pomembne, a z današnjim obiskom sta želela z ministrico poudariti to, da vlada že podpira in bo tudi v prihodnje podpirala poklicne usmeritve in praktične veščine, "kar je bilo v Sloveniji predolgo zanemarjeno". Slovenija po njegovih besedah potrebuje več poklicnih znanj in veščin, zato si vlada prizadeva za še močnejše povezovanje med šolstvom in gospodarstvom, je pojasnil.

Bodočim dijakom je v nagovoru na uvodni predstavitvi zaželel, da bi se dobro in pravilno odločili. "Ko se odločate za poklic, mislite na oboje: na to, kaj bo to pomenilo za vas in kaj bo to pomenilo tudi za družbo," jih je pozval in pojasnil, da če tega, kar delamo, ne delimo z drugimi, družba ne more biti povezana in ne more dobro delovati.

Tudi Makovec Brenčičeva je bodočim dijakom dejala, da bo potrebne kar nekaj predanosti učenju in študiju. Zaželela jim je, naj srednješolsko poklicno izobraževanje prinese čim več kompetenc in veščin, in da bi tisti, ki to zmorejo, nadaljevali svojo pot tudi na višjih ravneh izobraževanja.

Ker se bo treba kmalu odločiti, je po njenih besedah prav, da bodoči dijaki in študentje dobijo čim več informacij in tudi skupaj s starši razmislijo, kar jih v življenju najbolj veseli. "Odločite se tako, da boste zajeli vse tisto, kar vas v resnici ne samo veseli, ampak tudi izziva v nekaj novega," je pozvala ministrica.

Dodatni prevozi
Fakultete bodo bodočim študentom danes svoja vrata odprle ob 10. in 15., nekatere ljubljanske pa tudi ob 12. uri. V soboto bodo predstavitve študijskih programov potekale ob 10., na Univerzi na Primorskem pa še ob 13. ali 15. uri.

Na srednjih šolah bodo informativni dnevi praviloma ob 9. in 15. uri ter v soboto ob 9. uri. Ob informativnih dneh so javni prevozniki zagotovili dodatne zmogljivosti in informacije. Vsi jutranji vlaki, ki bodo peljali proti Ljubljani in se popoldne vračali iz nje, bodo imeli dodatne vagone. Med Celjem in Ljubljano bo jutri poleg rednih vozil tudi dodatni vlak.

Mariborski potniški promet bo danes zagotovil dodaten avtobus, ki bo krožno vozil po Mariboru in ustavljal na mariborskih fakultetah in srednjih šolah.

V Študentski organizaciji Univerze (ŠOU) v Ljubljani poudarjajo, da je pomembno, da bodoči študentje izberejo študij, ki jih zanima, saj je to najmočnejša motivacija, da ga tudi dokončajo. V mariborskem ŠOU-u dijakom predlagajo, da obiščejo predstavitve več programov.

Dijaki so si ogledali programe želenih fakultet
Pred vpisom v študijske programe