Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 55 glasov Ocenite to novico!
Alkohol, pitje, popivanje
Alkohol je najbolj razširjena in priljubljena droga, ki je že vsaj 10.000 let del človekovega življenja. Foto: Reuters
Alkohol, kozarec
Vsak dan se v Sloveniji zaradi razlogov, ki so stoodstotno posledica alkohola, v povprečju v bolnišnicah zdravi 10 ljudi, vsakodnevno pa zaradi bolezni in zastrupitev, ki so stoodstotno posledica alkohola, izgubimo vsaj dve življenji. Foto: Reuters
Alkohol
Povprečen odrasel Slovenec količinsko popije največ alkohola v obliki piva. Foto: Reuters
Alkohol, alkotest
Alkohol negativno vpliva na vozniške sposobnosti, alkoholizirani voznik pa ogroža sebe in druge v prometu. Foto: BoBo
Alkohol
Lani je zaradi alkoholiziranosti povzročitelja umrlo 38 ljudi, 170 oseb je bilo huje poškodovanih. Foto: Reuters
Alkoholna pijača je v Sloveniji zakonsko definirana v drugem členu Zakona o omejevanju porabe alkohola (ZOPA), kjer je zapisano: "Alkoholna pijača je po tem zakonu vsaka pijača, ki vsebuje več kot 1,2 volumenskih odstotkov alkohola, žgana pijača pa je tista alkoholna pijača, ki vsebuje več kot 15 volumenskih odstotkov alkohola."
Alkohol, pitje, popivanje
Ne poznamo manj ali bolj škodljivih alkoholnih pijač, učinki na telo so odvisni od količine popitega alkohola (gramov čistega alkohola), posledice pa tudi od pivskih navad. Najvišje koncentracije alkohola v krvi nastopijo 45–90 minut po zaužitju alkoholne pijače. Foto: BoBo
       Ne poznamo načina ali sredstva, ki bi pospešil razgradnjo alkohola. Procesa razgradnje alkohola ne moremo pospešiti. Za streznitev je potreben čas, da se alkohol izloči iz telesa.       
 Nacionalni inštitut za varovanje zdravja
Alkohol, steklenice
Glavni cilj odgovorne strežbe alkohola je zmanjšati čezmerno pitje, opijanje in zastrupitev z alkoholom ter preprečiti pitje alkohola mladoletnim in drugim ranljivim osebam. Foto: BoBo
Alkohol, pitje, popivanje
Osebe pod vplivom alkohola lahko počnejo tudi stvari, ki jih drugače ne bi in si tako lahko povzročijo škodo v svojem družbenem življenju ali zdravju, ki jo je včasih težko ali nemogoče popraviti. Foto: BoBo
VIDEO
40 dni brez alkohola

Dodaj v

Pravilo treznih mladeničev: "Če se ga napiješ, nisi več Modrijan"

Ob začetku akcije 40 dni brez alkohola
1. marec 2017 ob 14:54,
zadnji poseg: 1. marec 2017 ob 15:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Mladi ljudje potrebujejo čim več dobrih izkušenj, kako so uspešni, ko ne pijejo alkohola," je prepričan Blaž Švab, pevec priljubljenih Modrijanov, ki na nastopih brez izjeme pijejo samo vodo.

Svoje prepričanje glede uživanja alkohola je razložil na novinarski konferenci ob začetku tradicionalne akcije 40 dni brez alkohola, pri kateri so ga izbrali za letošnjega ambasadorja.

Modrijani so bili stari 13 let, ko so začeli igrati po gostilnah. Imeli so tudi po 200 nastopov na leto, ves čas pa so jih obkrožali "pivski mentorji", predvsem starejši.

"Ne vem, zakaj smo se jim ravno mi štirje uprli, da bi morali na vsaki zabavi, kjer igramo, tudi piti alkohol. Mogoče iz nekega intuitivnega vzgiba po preživetju. Sliši se dramatično, ampak vsi, ki imate s tem izkušnje, veste, da je veliko resnice v tem," pravi Švab in ponazori v matematičnem jeziku: "Kam bi prišli, če bi na vsakem nastopu spili samo en kozarec vina - imamo 200 nastopov letno, igramo že 17 let ... To se ne bi izšlo."

Zato so že takrat kot mladeniči postavili pravilo, "da če se ga samo enkrat napiješ, nisi več Modrijan". "In to brez debate, ne bomo se zgolj pogovorili in določili neke sankcije - letiš ven, nisi več v ansamblu," strogo pove Švab. "Pravilo je bilo tudi, da tudi takrat, ko smo nazdravljali, nismo smeli niti poskusiti alkohola, saj smo že kot mladci vedeli, da je od požirka do pol decilitra en korak, od pol decilitra do decilitra dva koraka in nato do pol litra samo še en korak," nadaljuje.

Sam priznava, da je bil zaradi svoje strogosti pri vzpostavljanju teh pravil podoben Janezu Ruglju, znanemu slovenskemu psihiatru, ki je svojo poklicno pot posvetil predvsem zdravljenju alkoholikov. "V moji družbi si niti starejši niso upali naročiti alkohola," se spominja.

Pravi, da se je omehčal šele, ko so Modrijani kot mladi ljudje pridobili dovolj dobrih izkušenj, da lahko brez alkohola odlično ali celo bolje komunicirajo, osvajajo dekleta, da lahko popolnoma trezni pridobijo kup dobrih navad. "Potem ni bilo treba več vzpostavljati nobenih sankcij in pravil, saj je treznost že postala dobra navada," pojasni.

Naj alkohol ne bo pomagalo
Zanimalo nas je, kaj bi torej sam svetoval mladim, ki za razlog za pitje alkohola na zabavah pogosto navedejo, da jim ta vlije samozavest in pripomore k sproščenosti.

"Mlade vabim, da tvegajo brez alkohola. Naj jim alkohol ne bo pomagalo, saj ko to enkrat potrebuješ, potrebuješ potem večkrat in gre brez tega težje. V življenju je veliko preizkušenj, zanje je lahko tudi težko iti na plesišče, pristopiti do dekleta ... Ampak ko ti premagaš to oviro in predvsem ta napor, se v človeku sproži toliko hormonov sreče, da je to težko opisati. In ko gre enkrat, gre tudi večkrat. Samo začeti je težko, takrat pa moraš malo tvegati. Sploh takrat, ko so ljudje mladi, kajti mladi morajo tvegati. Ko pa enkrat osvojiš to navado, da lahko popolnoma trezen delaš tudi najtežje stvari, premaguješ napore in odpore, prideš do sreče in tudi dobrih navad," je priljubljeni pevec razložil za MMC ob robu konference.

Skrb vzbujajoče številke
Slovenija se tradicionalno že desetletja tako po porabi alkohola kot po zdravstvenih posledicah škodljive rabe alkohola uvršča v sam vrh držav EU-ja. Splošno znano je, da ima Slovenija težave s posledicami škodljive rabe alkohola, ki predstavlja javnozdravstveno težavo. Pri nas sta problematična tudi velika dostopnost alkohola in odnos družbe do alkohola, ta je pretirano strpna do opijanja v javnosti. Tako sta pitje alkohola in popivanje splošno sprejeta družbena pojava, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ).

Po podatkih raziskave ESPAD (Evropska raziskava o alkoholu in preostalih drogah med šolsko mladino) med slovenskimi dijaki, ki obiskujejo 1. letnik srednje šole, je v zadnjem mesecu alkoholne pijače pilo okoli 68 odstotkov mladostnikov in 62 odstotkov mladostnic. Več kot polovica 15- in 16-letnikov je bila že tako opitih, da se jim je pri govoru zapletalo, so se pri hoji opotekali, so bruhali ali se pozneje niso spomnili, kaj se je dogajalo.

Podatki o pitju alkohola so skrb vzbujajoči tudi med mlajšimi mladostniki. Izsledki zadnje raziskave Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju kažejo, da je alkoholne pijače že poskusilo 81 odstotkov 15-letnikov, 44 odstotkov 13-letnikov in 18 odstotkov 11-letnikov; vsaj enkrat tedensko pa alkoholne pijače pije 13,9 odstotka 15-letnikov, 6,9 odstotka 13-letnikov in 4,9 odstotka 11-letnikov.

Podatki NIJZ-ja kažejo porast bolnišničnih zdravljenj zaradi zastrupitve z alkoholom v starosti do 19. leta. V letu 2012 je bilo zaradi posledic pitja alkohola v bolnišnico sprejetih 186 mladostnikov v starosti 15-19 let. Vsak konec tedna na pediatrični kliniki sprejmejo vsaj enega, velikokrat pa več opitih mladostnikov, to število pa se ob množičnih prireditvah še poveča. Izrazito narašča opijanje med mladimi ženskami, opozarjajo.

Otrokom dajo prvič za piti najpogosteje kar doma
"Veste, kaj je težava pri nas v Sloveniji? Ravno ta tolerantnost do pitja alkohola. V raziskavi smo ugotovili, da prvi stik z alkoholom otroci doživijo doma, starši jim ga sami ponudijo. To se velikokrat zgodi že pred 15. letom, raziskave pa govorijo, da ima oseba, ki uživa alkohol pred to starostjo, štirikrat večje težave zaradi pitja alkohola. Ne moremo sicer reči, da bo šlo za odvisnost, a težava je lahko že čezmerno pitje. Za otroka pa je škodljivo vsako pitje, zato bi morala biti naloga vseh nas, da ozaveščamo odrasle, da varnega pitja ni - niti doma, nadzorovanega pitja ni
," je za MMC opozorila socialna pedagoginja Nataša Sorko, predsednica društva Žarek upanja, ki izvaja programe za pomoč vsem, ki so imeli težave zaradi pitja alkohola, pa tudi njihovim svojcem.

"Če jim želijo zares dobro, naj starši naredijo vse, naj otrok vsaj do svoje polnoletnosti ne pije alkohola," Sorkova polaga na srce.

Da je odnos staršev pogosto velika težava, se strinja tudi Andreja Verovšek iz Zavoda Med.Over.Net: "Naše izkušnje kažejo, da starši tega sploh ne opazijo, velikokrat otroci že predtem zabredejo. Tudi toleranca do tega je velika, saj to jemljejo kot del odraščanja, in če preostale stvari delujejo, če ima otrok na primer dobre ocene v šoli, se jim ne zdi nič hudega, če se je v petek pač napil. Ker je toleranca do alkohola pri nas tako velika, starši tega ne jemljejo kot tako resno problematiko, kot če bi šlo za neko drugo vrsto droge, za nasilje ali kaj takega," nam je pojasnila.

Osredotočanje na gostinske lokale
Gostinski lokali so že dolgo fokus preventivnih intervencij, ker so tam visoka tveganja za številne težave, povezane z alkoholom, kar vključuje čezmerno popivanje, vožnjo pod vplivom alkohola ter nasilje in poškodbe, povezane z alkoholom. Ker naštete težave nastanejo bodisi izključno v povezavi s pitjem alkohola bodisi pa so pogostejši in izrazitejši v okolju, kjer se pije alkohol, so prizadevanja za preprečevanje in zmanjšanje omenjenih posledic, med drugim, usmerjena tudi v izobraževanje strežnega osebja, zato je NIJZ v ta namen pred dvema tednoma izdal tudi priročnik.

Glavni cilj odgovorne strežbe alkohola je zmanjšati čezmerno pitje, opijanje in zastrupitev z alkoholom ter preprečiti pitje alkohola mladoletnim in drugim ranljivim osebam. Usposabljanje za odgovorno strežbo alkohola tako izboljša komunikacijske veščine strežnega osebja, znižuje pojavnost slabih praks strežbe alkoholnih pijač, kot je na primer "vsiljevanje" pijač, in povečuje uporabo "mehkih" intervencij, kot sta ponujanje hrane in brezalkoholnih pijač ali upočasnitev strežbe, pojasnjujejo na inštitutu.

Raziskave o programih odgovorne strežbe alkohola so se pojavile predvsem v Avstraliji, Kanadi, na Švedskem in v Združenih državah Amerike. Skoraj vse evalvacije so pokazale boljše znanje in spremembo odnosa do problematike, povezane s pitjem alkohola, med udeleženci programov se je bistveno povečala zavrnitev strežbe alkohola osebam, ki so kazale jasne znake opitosti. Vpliv odgovorne strežbe pijač se lahko močno izboljša, če obstaja dejavno in trajno preverjanje ter nadzor nad izvajanjem zakonov, ki prepovedujejo prodajo opitim in mladoletnim osebam.

"Osebe, ki se poklicno ukvarjajo s strežbo alkohola, problematike alkohola v Sloveniji seveda ne morejo rešiti in se tega tudi od njih ne pričakuje. Kljub temu je njihova vloga pri zmanjševanju negativnih posledic, povezanih z alkoholom, pomembna in lahko pomagajo rešiti celo življenja ter preprečevati poškodbe in druge zdravstvene posledice," so zapisali v priročniku.

Alkohol je tesno povezan z nasiljem
V Sloveniji so gostinski obrati druga najpogostejša javna lokacija, kjer se dogajajo kršitve javnega reda in miru. V letu 2014 je bilo v Sloveniji v gostinskih obratih zaznanih 2.228 kršitev javnega reda in miru, kar predstavlja 10,5 odstotka vseh zaznanih kršitev. Med vsemi zaznanimi kršitvami javnega reda in miru je bila po subjektivni oceni policistov ob storitvi prekrškov tretjina (33 odstotkov) posameznikov pod vplivom alkohola.

V letu 2014 se je v gostinskih obratih zgodilo tudi 287 kaznivih dejanj zaradi povzročitve telesne poškodbe (telesne poškodbe, pretepi, umori, uboji ipd.). "Alkohol nujno ne povzroča nasilja, je pa z njim tesno povezan. Pitje alkohola, še zlasti pa opijanje, povečuje tveganje za nasilno vedenje, saj zvišuje posameznikovo agresijo in nepremišljenost ter zavira sposobnosti samonadzora," opozarjajo na inštitutu.

Osebe pod vplivom alkohola lahko počnejo tudi stvari, ki jih drugače ne bi, in si tako lahko povzročijo škodo v svojem družbenem življenju ali zdravju, ki jo je včasih težko ali nemogoče popraviti. Poleg tega se pod vplivom alkohola lahko poškodujejo zaradi padcev, nesreč, ogroženo je lahko zdravje zaradi zastrupitve z alkoholom, večje je tveganje za nezaščitene spolne odnose ali spolne zlorabe. Še posebej je nevarna vožnja in upravljanje s stroji pod vplivom alkohola.

Bolj ali manj škodljivih alkoholnih pijač ni
Alkoholna pijača je v Sloveniji zakonsko definirana v drugem členu Zakona o omejevanju porabe alkohola (ZOPA), kjer je zapisano: "Alkoholna pijača je po tem zakonu vsaka pijača, ki vsebuje več kot 1,2 volumenskih odstotkov alkohola, žgana pijača pa je tista alkoholna pijača, ki vsebuje več kot 15 volumenskih odstotkov alkohola."

Vsebnost alkohola v alkoholni pijači je tako približno enaka, če popijemo kozarec (1 dcl) vina z 12 vol. % alkohola, vrček (2,5 dcl) piva s 5 vol. % alkohola, kozarec (0,3 dcl) žgane pijače s 40 vol. % alkohola, kozarec (2 dcl) sadjevca s 5 vol. % alkohola, steklenico (3,3 dcl) mešane gazirane alkoholne pijače ali pločevinko (0,5 dcl) mešanice piva in limonade. V tem primeru bomo popili približno 10 g alkohola, raven alkohola v krvi bo med 0,2 in 0,25 g alkohola/kg krvi, kar v povprečju oseba presnovi v približno od eni do dveh urah, vendar se presnova alkohola razlikuje pri različnih osebah.

Ne poznamo manj ali bolj škodljivih alkoholnih pijač, učinki na telo so odvisni od količine popitega alkohola (gramov čistega alkohola), posledice pa tudi od pivskih navad. Najvišje koncentracije alkohola v krvi nastopijo 45–90 minut po zaužitju alkoholne pijače. Procesa razgradnje alkohola ne moremo pospešiti. Za streznitev je potreben čas, da se alkohol izloči iz telesa.

Tina Hacler
Prijavi napako
Komentarji
Benten
# 01.03.2017 ob 14:58
Umetnost je najti mejo, da nisi pijanček in na drugi strani zadrgnjena limona.
october
# 01.03.2017 ob 15:08
Pravilno, ampak poslušalci modrijanov na teh veselicah pa niso glih takšni
Ples
# 01.03.2017 ob 15:35
Mene pa skrbi, da študentarija žura na Modrijane in podobne ... Ni zdravo.
REsje
# 01.03.2017 ob 15:38
Njihovo glasbo je trezen težko poslušati.
Wasabi
# 01.03.2017 ob 15:41
Naj nekdo Švabu pove, da bi bil lažje prebavljiv, če se ga bi vsaj 1x na leto usipal. S svojim modrovanjem izpade kot zagrenjen ozdravljen alkoholik. Večina pivcev ni alkoholikov, kot nam hočejo med vrsticami sporočiti ti puritanci.
x67
# 01.03.2017 ob 15:42
ne pijem!

ampak zdej bom pa takoj deci snopsa.
samo preventivno, da ne postanem poslusalec modrijanov.
Unssen
# 01.03.2017 ob 15:14
MMC:
"Če jim želijo zares dobro, naj starši naredijo vse, naj otrok vsaj do svoje polnoletnosti ne pije alkohola," Sorkova polaga na srce.

S tem se ne morem v celoti strinjati. Pri nas doma smo nekje od mojega 12. leta izključno ob nedeljskih kosilih po pečenki in restanem krompirju popili 1 dcl kakovostnega buteljčnega belega vina, običajno sivi pinot. Sicer alkohola nismo pili.

Ocenil bi, da sem s tem dobil neko navado kulture pitja alkoholnih pijač. Še zdaj pri svojih 39 letih alkoholne pijače pijem zmerno, tudi na največjih "pijanicah" a la poroke, okrogli rojstni dnevi ipd. ne spijem več kot do pol litra vina. Povedano po domače, v veseljem nazdravim, vendar vem, koliko in kdaj se kaj spije.

Osebno menim, da popolna abstinenca do 18. leta, kot predlaga ga. Sorko, ni najboljša možnost, saj se slej ko prej ljudje znajdejo v družbi, kjer se pijejo alkoholne pijače in teh niso niti vajeni niti ne vedo, kakšna je kultura pitja teh pijač.
vr4b3c
# 01.03.2017 ob 15:48
a modrijane se da poslušat trezen?
MatjazP
# 01.03.2017 ob 15:47
Ehh, ne preveč posrečena oglasna akcija za Modrijane, kdor koli že so.
maher
# 01.03.2017 ob 16:42
Bolje biti pijan nego Modrijan.
7up
# 01.03.2017 ob 15:20
Mislim, da obstajajo dobri razlogi, da so vse njihove stranke pijane :)
commodore
# 01.03.2017 ob 16:04
ni hujšega kot biti trezen med pijanimi
Benten
# 01.03.2017 ob 15:26
Brez alkohola bi bilo veliko tipov in punc samskih.
ucenec
# 01.03.2017 ob 15:21
Ma, kakšen članek je to. Brez repa in glave. Piše o neki akciji pa o neki konferenci pa o nekem priročniku. Potem so pa naštete neke izjave nekih oseb.

Dajte raje gor link, kje ste vse to pobrali, pa si preberem sam.
hepan
# 01.03.2017 ob 16:10
Bil sem na veliko zabavah, tudi na taki brez alkota, ampak na najboljsih je bil brez izjeme alkohol
ajvard
# 01.03.2017 ob 15:21
moraliziranje.

ko plezam po hribih, seveda nič alkohola.

včasih pa, ko si doma in je naslednji dan predvidena deževna nedelja, se ga pa človek tudi napije.s prijatelji. pa kdo ima prijatelje, s katerimi se ni še nikoli napil?

ne vem zakaj takšno stigmatiziranje alkohola in omamljanja kot takega. to človeštvo počne od pamtiveka.

zaradi tistih, ki ne uspejo normalno dozirati količine druženja/pitja/rekreacije/obveznosti/de
la...v svoje življenje, res ni potrebno stigmatizirati vsako pitje.

kot pravi stari rek: alkohol res ni potreben za zabavo, tudi teči se da brez superg.
samo superge pač pomagajo pri teku. alkohol pa pri zabavi.
solti
# 01.03.2017 ob 16:18
Prihajam iz vinorodnega predela Slovenije. Tako tudi sami pridelujemo vino. Ampak pri meni, v družini, nikoli ni bil problem alkohol in z njim povezane težave. Vino tudi nikoli ni bilo tabu. Pri nas se vedno popije kozarec vina ob kosilu. In pri nas v družini na srečo nimamo težav z alkoholizmom zaradi tega. Mislim, da stvar ni v abstinenci, ampak v kulturi pitja. Pri nas vemo, kaj je potrebno za tisti dcl vina, ki si ga privoščimo ob kosilu, vemo koliko je dela, napora in tudi znanja potrebnega, zato se vina pri nas ne zlorablja. V tem smo vzgojeni in s tem smo zrasli gor. Slovencem manjka kultura pitja in nek odnos do tega, da ne piješ zato, da se ga napiješ...Ampak na žalost je pri naši mladini tako, da več popiješ, večji car si. Še večji pa, če sedeš takšen za volan. In tukaj ni problem v alkoholu kot kakšnem, ampak je problem v osebi, ki prekomerno poseže po njem. Tukaj nobeni drakonski zakoni ne bodo pomagali, če ne pride do spremembe na neki globlji osebni ravni vsakega posameznika, ki ima namen zapijanja. Seveda so pa takšne akcije dobrodošle.
pobrisan
# 01.03.2017 ob 15:28
En kozarec vina na nastopu ni pa nobeno pretiravanje. Malo pretirano moraliziranje.
inbogjerekel
# 01.03.2017 ob 15:35
Ko bom zasledil prvo raziskavo po kateri zmerni pivci ne bodo imeli daljšo življensko dobo od abstinentov se pa morda odrečem zmernemu uživanju alkohola. Do sedaj je še ni!
raknac navi
# 01.03.2017 ob 17:12
?prosim? Dej Blaž, ne nakladej. Igrate na veselicah kjer tece v potokih, kjer periferija zacne mladez navajat na alkohol, ti in tvoji pa sluzite na njihov racun, in zdaj se bos ti svetnika delal??? Pa saj ne mors verjet... Mefisto...
ronin SLO
# 01.03.2017 ob 15:19
Mogoče pa sam šmrkajo?
stewie
# 01.03.2017 ob 18:14
x67
# 01.03.2017 ob 15:42
ne pijem!
ampak zdej bom pa takoj deci snopsa.
samo preventivno, da ne postanem poslusalec modrijanov.


Se strinjam.
Ironija je v tem, da lahko njihovo muziko človek, če le ima vsa kolesca v glavi, posluša samo, ko je vsaj malo pod gasom. Da pa potem tu gor še modrujejo (ker so pač Modrijani) o treznosti, pa vse skupaj izpade podobno, kot v eni od risank South Parka, ko mularija začne kadit ravno zaradi patetičnega nastopa ene od skupin, ki se bori proti temu, da bi mladina sploh začela kadit.
https://www.youtube.com/watch?v=0-sHz9Yhpw8
Čelavi blefer
# 01.03.2017 ob 16:12
ja res, zarad modrijanov ljudje zdaj ne bodo pili alkohola...kako poceni propaganda
GORILA
# 01.03.2017 ob 16:41
ne poznam cloveka, ki bi mu alkohol prinesel kaj dobrega

...ne poznam človeka, ki bi mu mleko prineslo kaj dobrega
Belief
# 01.03.2017 ob 16:11
no, če pa Modrijan tako pravi, potem pa 40 dni ne bom pil alkohola. od jutri naprej (dons sem že 4 pire tak da ne bo šlo)
Zjesenic
# 01.03.2017 ob 19:24
Z damama na prvi sliki bi ga z veseljem srkal. Pa brez Modrijanov.
fah-q
# 01.03.2017 ob 16:41
Pravilo treznih mladeničev: "Če se ga napiješ, nisi več Modrijan"

o mater...a zdej sem modrjan? zame je to žalitev...se ga moram končno enkrat napit al kaj?
soleti
# 01.03.2017 ob 15:54
Če ne bi bilo piva na žurih od Modrijanov se grem stavit, da bi bil obisk precej bogi. Modrijani bi se kmalu premislili. Bi preveč udarilo po zaslužku.
Atila the Hun
# 01.03.2017 ob 15:35
Ane kok so fejst fantje tile Modrijani??? Pravi fantje od fare!
pjandura
# 01.03.2017 ob 18:05
Mladi danes bolj pazijo nase, kot 10 ali 20 let nazaj. Manj se konkretno opijajo, več se ukvarjajo s športom itd.

40 dni brez alkohola pa ziher ne bom, ko mi bo zapasalo pivo, ga bom spil.
keka77
# 01.03.2017 ob 16:39
No comment 78, moji ženi uživanje Terana ( 1dcl-2max na dan) med nosečnostjo bistveno izboljšalo stanje železa v krvi in to po nasvetu Ginekologa med drugim, sploh pa ni edina.. Preverjeno stokrat bolje od tablet ki razirajo dlesni.. Še kaj?!?
burnoutslo
# 01.03.2017 ob 16:06
A bo Blaž Švab na naslednji veselici obiskovalce pozival k pitju vode?
maher
# 01.03.2017 ob 19:55
Prijat'li, obrodile so trte vince nam sladko, ki nam oživlja žile, srce razjasni in oko...

Na zdravje, prjatli!
stewie
# 01.03.2017 ob 18:57
Njihova muzika pa ubija možganske celice 100x hitreje.
smr3k4
# 01.03.2017 ob 18:36
Modrijani ga niso v 17 letih spili niti deci.
Abstinirajo.
Kdo komu sedaj laže?
#fakepropaganda
zozozo
# 01.03.2017 ob 18:33
Osebe pod vplivom alkohola lahko počnejo tudi stvari, ki jih drugače ne bi in si tako lahko povzročijo škodo v svojem družbenem življenju ali zdravju, ki jo je včasih težko ali nemogoče popraviti.

A ne ga lomit.

A je MMC po novem namenjen otrokom, ali nas kar vse obravnavate kot otroke?
rokovnjac
# 01.03.2017 ob 17:51
Hvalabogu. Vsak študent ki da kaj nase ne bi smel biti kot modrijani
Sojuz
# 01.03.2017 ob 17:46
Modrijanov nemorem poslušat niti trezen kaj šele pijan!!
firtoh
# 01.03.2017 ob 16:55
Jaz vsak dan spijem eno pivo.Ponavadi,ko grem s psi na špancir. Enkrat tedensko po rekreaciji pa 2+ oz. mora včasih tudi žena priti po mene al pa grem s taksijem.Po Švab-Ruglju sem najbrž alkoholik.
hexen
# 01.03.2017 ob 16:13
No ja, potem so pač pijani od abstinence in egotripanja, kar je veliko slabše kot umetnik, ki spije kakšen kozarec tu pa tam.
matejagr
# 02.03.2017 ob 01:21
"Mladi ljudje potrebujejo čim več dobrih izkušenj, kako so uspešni, ko ne pijejo alkohola," je prepričan Blaž Švab, pevec priljubljenih Modrijanov, ki na nastopih brez izjeme pijejo samo vodo.

Samo se ta retard mora postati predsednik, pa se odselim isti dan. Fak, postaja res neznosno.
esspero
# 01.03.2017 ob 17:46
Modrijan Švab pravi - pijemo samo vodo. Take bi v osemdesetih zbrcali z odra.!
Emsho
# 01.03.2017 ob 17:42
Lepo je slišati, da nekado kaj pove tudi na to temo. Zloraba alkohola je v Sloveniji velikanski družbeni in tudi finančni problem (nefunkcionalne družžine, prometne nesreče, nasilje).

Lep dokaz sprejemljivosti je tudi pobuda odvetnikov da za pretep, ki se je zgodil pred kratkim in v katerem je ena oseba umrla, predlagajo znižano kazen, ker sta bila povzročitelja alkoholizirana!? Če kaj, bi morala biti kazen višja, ker sta naredila 2 prekrška...
sammys
# 01.03.2017 ob 15:11
Super akcija, zelo lepo, da se opozarja na škodljivost alkohola in probleme, ki jih lahko prekomerno uživanje povzroči, naj pa pazijo, da se slučajno to opozarjanje ne prevesi v represijo in kakšno razmišljanje o prohibiciji/omejevanju dostopa. Odrasli ljudje, ki normalno funkcioniramo si lahko privoščimo kozarec terana, če si to želimo. Lahko si ga privoščim tudi liter ali dva, če mi srce tako poželi. Lepo da me NIJZ opozarja na škodljivost prekomernega pitja, se tega zavedam in se zato izogibam nezdravi hrani in tobaku, da nekako malce uravnotežim zadevo in pijem alkohol 1-2x na dva tedna. Prav nihče pa mi nima pravice tega prepovedati.
Merlot
# 02.03.2017 ob 09:40
Joj kako lažejo Modrijani. Sicer sem pa imel na eni prireditvi čast deliti zaodrje z Modrijani in je obnašanje g. Blaža Švaba izredno sumljivo spominjalo na obnašanje nekoga, ki rad kako belo črtico pošmrka. Pač tista njegova znana antipatična hiperaktivnost in siten do amena.
Olorin
# 01.03.2017 ob 19:51
Kot iz Alana Forda:
"Zakaj ga pa pijete, ce ga ne nesete?"
"Jaz ga ze nesem, samo noge ne nosijo mene."
Roko_europe
# 01.03.2017 ob 18:10
Kot pravi stari ruski pregovor: Ni grdih žensk, je le premalo alkohola!".
los-t
# 01.03.2017 ob 20:10
Kozarc al dva za pogum sta ziher nardila več porok in otrok, ko pa trezne glave...sam to resnico namenim vsem abstinentom, preden odprem flašo s svojo ženo in si privoščiva kozarec vina ter vrč ljubezni...
najdise
# 01.03.2017 ob 20:02
Zanimivo je to pravilo od Švaba. Če se ga napiješ ne moreš biti več član.
Velika razlika je, se napiti ali spiti kozarec.
raknac navi
# 01.03.2017 ob 17:21
Slovenkaaaaaaaaa
Moje izkusnje so take, da so zanimivi ljudje po vecini tezki pivci. Dolgocasni se pa alkohola ne dotaknejo. Frigidne bejbe ravno tako...
Kazalo