Pravoslavni verniki ne krasijo smreke ali jelke, ampak hrastovo drevo. Foto: EPA
Pravoslavni verniki ne krasijo smreke ali jelke, ampak hrastovo drevo. Foto: EPA
Tomo Ćirković
Koprski paroh in zastopnik Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji v upanju na boljši jutri posebej pozdravlja tudi bolne, po nedolžnem obsojene, zapornike, vdove, sirote, onemogle, ostarele in zapuščene. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Borut Pahor
Tudi predsednik republike Borut Pahor je na predvečer pravoslavnega božiča obiskal cerkev Svetega Cirila in Metoda v Ljubljani. Foto: Uradni Facebook profil predsednika republike

Božič, ki ga v večini pravoslavnih cerkva zaradi uporabe julijanskega koledarja praznujejo 13 dni pozneje kot drugi kristjani, je praznik Jezusovega rojstva. Na današnji badnji dan, ki pomeni bedenje oziroma pričakovanje, bodo verniki po svojih domovih potresli slamo in tako simbolično poustvarili skromen prostor, v kakršnem se je pred dvema tisočletjema rodil Jezus.

Pri večernem bogoslužju bodo zažigali in posvetili hrastova polena, ki jih imenujejo badnjak, nato jih bodo razdelili vernikom, ki jih bodo kot znamenje novorojenega Jezusa odnesli domov. Na božično jutro bodo po pravoslavnih cerkvah jutranja bogoslužja, ki jih ponekod pripravljajo že opolnoči, drugod pa po tradiciji v zgodnjih jutranjih urah. Priprave na božič potekajo šest tednov, ko za vernike velja tudi post.

Verniki naj očistijo srca z Jezusovo ljubeznijo
Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Tomo Ćirković je v voščilu poudaril, da sveto božično noč pričakujejo radostnih src in objeti s prazničnim razpoloženjem. Ob tem pa vernike poziva, naj očistijo srca s Kristusovo ljubeznijo, ki svetu pred Njegovim prihodom še ni bila znana. "Čisto srce, izpolnjeno z ljubeznijo, je vedno pripravljeno nahraniti lačnega, napojiti žejnega ter je pripravljeno pomagati in spremljati sirote in onemogle, ki so prepuščeni sami sebi," poudarja Ćirković.

Paroh v upanju na boljši jutri posebej pozdravlja tudi bolne, po nedolžnem obsojene, zapornike, vdove, sirote, onemogle, ostarele in zapuščene. Vsem vernim in vsem ljudem dobre volje, ki v sebi in okoli sebe gradijo mir, pa privošči, da bi bilo novo leto "izpolnjeno z milostjo, dobroto in Gospodovim blagoslovom".

Sočasno s Srbsko pravoslavno cerkvijo božič praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji in Gruziji, pa tudi v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, Romunska, Bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že praznovale.

Pravoslavno cerkev je obiskal tudi predsednik Pahor
V prizadevanjih za ohranitev dobrih odnosov z vsemi visokimi verskimi dostojanstveniki v Sloveniji je tudi predsednik republike Borut Pahor na predvečer pravoslavnega božiča obiskal cerkev svetega Cirila in Metoda v Ljubljani ter se tam sešel s predstavniki Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji.

Pahor je po srečanju poudaril, da je po slovenski ustavi država ločena od verskih skupnosti, kljub temu in prav zaradi tega pa meni, da si velja prizadevati za dobre in urejene odnose tako med institucijami kot osebno med ljudmi. "Kot sem povedal svojim sogovornikom, si želim, da bi skupaj razumeli Slovenijo kot domovino, v kateri imamo različne identitete, ampak je to naša domovina, ki se sooča danes z velikimi problemi, in če nam bo skupaj, ne glede na razlike med nami, uspelo krepiti tisto, kar nam je skupno, bomo te probleme tudi premagali," je dejal Pahor.