Policija le lani za volanom ujela 9.000 ljudi, ki so vozili z alkoholom v krvi. Foto: BoBo
Policija le lani za volanom ujela 9.000 ljudi, ki so vozili z alkoholom v krvi. Foto: BoBo

"Ozavestiti skušamo vse voznike, da je vožnja pod vplivom alkohola tvegana," je na novinarski konferenci dejal direktor agencije Igor Velov.

Policisti bodo v času martinovega pri večini ustavljenih voznikov opravili preizkus alkoholiziranosti. Navzoči bodo v bližini gostinskih lokalov in prireditev ter nadzirali upoštevanje zakona o omejevanju uporabe alkohola, je povedal vodja sektorja za promet Generalne policijske uprave Ivan Kapun.

Med lanskim martinovim koncem tedna so navzočnost alkohola ugotavljali pri približno 9.000 voznikih, približno 250 jih je bilo pijanih, brez vozniškega dovoljenja pa je ostalo 200 voznikov.

Ne zmorete objektivno presoditi lastne pijanosti
Na agenciji so opozorili tudi na številne stereotipe. Ljudje namreč ne moremo dobro oceniti svoje alkoholiziranosti, saj se nam pod vplivom alkohola presoja in tudi nadzor nad našim ravnanjem spremenita in postaneta manj kritična, so pojasnili.

Poleg tega po njihovih besedah svojo alkoholiziranost presojamo, ko se nam začne zapletati govor ali hoja. "A to se zgodi pri že zelo visoki alkoholiziranosti. Veliko prej pa alkohol vpliva na manj avtomatizirana ravnanja, ki so v kritičnih trenutkih ključna," so opozorili.

Do 15. oktobra letos se je sicer zgodilo več kot 1.100 prometnih nesreč zaradi alkoholizirane vožnje, pri čemer je umrlo 27 ljudi. Največ smrtnih prometnih nesreč so povzročili mladi med 18. in 24. letom starosti.