Na Morsu so natančneje pojasnili novosti, ki jeseni čakajo naše vojake. Foto: MMC RTV SLO
Na Morsu so natančneje pojasnili novosti, ki jeseni čakajo naše vojake. Foto: MMC RTV SLO
Vojaki
Slovenski vojaki so ustrezno opremljeni - v okviru zmogljivosti obrambnega proračuna, pravijo na Morsu. Foto: EPA

Na pisanje medijev tako na ministrstvu za obrambo med drugim odgovarjajo, da so glavne naloge OMLT-skupine urjenje, učenje in usmerjanje enote afganistanske vojske, zagotavljanje možnosti za povezavo ter neposredna podpora pri vodenju in poveljevanju. Če je potrebno, je OMLT-skupina vključena tudi v operativno načrtovanje, navajajo.

Pripadniki 14. kontingenta Slovenske vojske, ki bo prevzel lastno OMLT-skupino, bodo po zagotvitvah Morsa kot doslej delovali na območju Regionalnega poveljstva Zahod in v poveljstvu Isafa v Kabulu. Kot še poudarjajo na ministrstvu, bo urjenje potekalo v vseh oblikah vojaškega delovanja in torej ne gre zgolj za bojno delovanje, kot naj bi izpostavljali nekateri slovenski mediji.

Sprememba glede na dosedanje delo je predsvem pri usposabljanju enote afganistanske vojske v tretji fazi, kar pomeni urjenje na ravni bataljona in tudi zunaj vojašnic, česar pa slovenski inštruktorji še niso počeli.

Junija letos je v Afganistanu delovalo 67 skupin OMLT, v prihodnjih mesecih se pričakuje še prihod 25 dodatnih skupin, njihovo število pa se bo še povečevalo. Na Morsu opominjajo, da je Varnostni svet Združenih narodov oktobra lani države pozval, naj okrepijo sodelovanje pri urjenju afganistanskih sil.

Na Morsu priznavajo še, da je usposabljanje afganistanskih sil povezano s tveganji, a zagotavljajo, da so slovenski vojaki dobro pripravljeni in poznajo razmere. Prav tako bodo ustrezno opremljeni, "seveda v okviru možnosti obrambnega proračuna".

Pojasnjujejo tudi, da so nekateri deli Aganistana varnostno bolj ogroženi kot drugi, a zahod spada med manj ogrožena območja. Seveda pa se razmere lahko tudi hitro spremenijo, priznavajo.