Sobotna zapisa na družbenem omrežju (klik za povečavo). Foto: Twitter
Sobotna zapisa na družbenem omrežju (klik za povečavo). Foto: Twitter

Zapis generalnega sekretarja vlade in predsednika koordinacijskega odbora za državne proslave na družbenem omrežju za zdaj številnejših odzivov ni bil deležen. Med redkimi je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki se sprašuje, ali "je treba tako nizko? Mnogi vas nato posnemajo, bere vas namreč veliko ljudi. Prosim vas za malo več spoštljivosti."

Evropsko sodišče je konec junija odločilo, da mora Slovenija šestim tožnikom (t. i. izbrisanim) plačati po 20 tisoč evrov odškodnine za nematerialno škodo in skupaj 30 tisoč evrov za stroške.

Tožbo je vložilo osem izbrisanih, odškodnino pa je zaradi psiholoških travm prisodilo šestim. V dveh primerih odškodnine za psihološko škodo ni prisodilo. Sodišče je za razrešitev vprašanja premoženjske škode oziroma odškodnin državi in tožnikom dalo leto dni časa za dogovor. Slovenija mora v letu dni torej pripraviti sistem odškodnin za izbrisane, sodišče pa v tem času podobnih vlog, ki so že prispele na sodišče, ne bo obravnavalo, je zapisano v razsodbi.