Na spletni strani nekdanji predsednik zavrača očitke Predanove. Foto: EPA
Na spletni strani nekdanji predsednik zavrača očitke Predanove. Foto: EPA
Neva Miklavčič Predan
Predsednica Helsinškega monitorja meni, da je linija objektivne odgovornosti za dogodke na Holmcu jasna, zato bi moral Kučan v Haagu zamenjati pokojnega Miloševića. Foto: RTV SLO

V intervjuju za srbski Kurir je Predanova ponovila očitke na račun slovenskega tožilstva, ki po njenem mnenju odlaša z začetkom postopkov za ugotovitev okoliščin dogodkov na Holmcu leta 1991.

Zaradi zadnjih izjav srbskih oblasti je premier Janez Janša poklical srbskega kolega Vojislava Koštunico in protestiral ter dejal, da je obsežna preiskava o dogodkih na mejnem prehodu Holmec že pred leti vse sume v celoti zavrgla. Slovensko tožilstvo je namreč že dvakrat ovrglo sume, da se je na Holmcu zgodil vojni zločin.
Demantija nekdanjega predsednika Milana Kučana na obtožbe Predanove o njegovem lažnem pričanju pred haaškim sodiščem pa beograjski Blic, ki je "afero Holmec" prvi načel, še ni objavil.

Kučan v njem očitke o tem, da je ob gledanju posnetkov avstrijske televizije priznal obstoj vojnega zločina, v celoti zavrača. Posnetki na sodišču sploh niso bili predvajani, piše Kučan. Ko je bil med soočenjem s Slobodanom Miloševićem govor o Holmcu, pa Kučan ni govoril o nikakršnih ubitih ujetih vojakih ali civilistih, ampak o žrtvah vojaških spopadov na obeh straneh.

Predanova v Beogradu
Predanova je medtem obiskala Beograd, kjer se je sešla s predstavniki pristojnega tožilstva in jim izročila svojo dokumentacijo. Hkrati naj bi svojo obtožnico razširila na vsa slovenska bojišča med desetdnevno vojno, še posebej pa omenja domnevni zločin na Škofijah pri Kopru. Tam naj bi tri vojake ustrelili v tilnik, nato pa jim na glavo namestili čelade, da se strelna rana ne bi videla.

Kurir v svoji izdaji 12. aprila piše tudi, da srbsko tožilstvo računa na sodelovanje in pomoč slovenskih kolegov, postopek pa je še vedno na stopnji preiskovanja.

V MMC-ju smo vas v spletni anketi povprašali, ali bi lahko smrt treh vojakov JLA na Holmcu obravnavali kot vojni zločin Slovenije. Velika večina, 63 odstotkov vprašanih, temu nasprotuje. 21 odstotkov je odgovorilo pritrdilno, 11 odstotkov sodelujočih odgovora ne ve, petim odstotkom pa je vseeno. V anketi je sodelovalo 1.613 obiskovalcev portala.
"V Sloveniji grožnje s smrtjo"
Neva Miklavčič Predan je srbskim medijem dejala, da ji v Sloveniji zaradi njenih pričevanj grozijo celo s smrtjo. Neki upokojeni policist naj bi ji že pred leti dejal, da jo bo ubil, trdi. Poznala naj bi tudi dva človeka, ki naj bi po njenem prepričanju zagrešila "zločin" na Holmcu, vendar imen noče javno objaviti. "Če imeni razodenem, me je strah, da me bodo zaradi klevetanja obsodili na dosmrtno globo," je srbskemu novinarju dejala Miklavčič Predanova. Dosmrten zapor v Sloveniji sicer ni možen, saj je najvišja predvidena zaporna kazen 30 let.

Vlada o navedbah The Independenta
Na navedbe časopisa The Independent se je odzvala tudi slovenka vlada, ki trditve novinarke Vesne Perič Zimonjič zanika. Slovensko notranje ministrstvo in državno tožilstvo sta od leta 1990 do leta 1999 v dveh ločenih preiskavah ugotavljala sum storitve vojnega zločina s strani slovenskih oboroženih sil, a sta vsakršen sum ovrgla.