Predlog rebalansa proračuna prinaša nekaterim več, drugim manj sredstev. Foto: EPA
Predlog rebalansa proračuna prinaša nekaterim več, drugim manj sredstev. Foto: EPA
Predlog rebalansa področju zdravstva jemlje 10 milijonov evrov. Foto: BoBo

Predlog rebalansa proračuna za letos področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane namenja 65 milijonov evrov več. Sredstev bo tako 762 milijonov. A kot je pojasnil pristojni minister Dejan Židan, realno gledano vlada s predlogom rebalansa bistveno ne posega v sam proračun za kmetijstvo. Nekatere spremembe so bile zaradi pospešenega črpanja evropskih sredstev dosežene že čez leto. Več sredstev v predlogu rebalansa za letošnje leto gre tako predvsem na račun uspešnega izvajanja kmetijske kohezije.

Večjih pripomb na predlog rebalansa na odboru ni bilo. Tomaž Lisec (SDS) pa je ministra vprašal, zakaj se s predlogom znižujejo sredstva za ureditev kmetijskih trgov. Židan je pojasnil, da 14 milijonov evrov, za kolikor se zmanjšuje postavka za ureditev kmetijskih trgov, ni izgubljen denar. "Za letos je v proračunu navedenih slabih 150 milijonov evrov in izkoriščenost je zelo velika," je pojasnil minister. Sredstva bodo tako uporabljena v prihodnje.

Policiji dodatna sredstva, a potrebuje jih še več
Predlog rebalansa tudi policiji izkazuje nekoliko višja sredstva od veljavnega poračuna. Če bi želeli ustaviti nazadovanje pri opremljenosti, pa bi po besedah državnega sekretarja Boštjana Šefica prihodnje leto glede na letošnji rebalans potrebovali vsaj od šest do sedem odstotkov sredstev več.

Na odboru DZ-ja za notranjo politiko javno upravo in lokalno samoupravo je Boštjan Mrak s finančnega ministrstva pojasnil, da se notranjemu ministrstvu z rebalansom povečuje integralna sredstva za 8,1 milijona evra, sredstva EU-ja pa za 1,6 milijona. Upravnim enotam se integralna sredstva povečuje za 4,3 milijona evra, predvsem zaradi uveljavitve zakona o odškodninah za izbrisane.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Šefic je dejal, da je bil v letu 2014 njihov ključni cilj, da zagotovijo normalno delovanje ministrstva in policije. Prioriteta je bilo zagotavljanje rednih izplačil za stroške dela. Največji izziv pa so predstavljali materialni stroški, zlasti pri policiji, a tudi v preostalih delih ministrstva.

A sredstva za investicije so kljub nekaj več denarja še vedno premajhna. Zato upajo, da bodo gibanje v prihodnjem letu lahko zaustavili, zapolnili nastali primanjkljaj, v prihodnjih letih pa sledili nujno potrebnemu razvoju na tem področju.

Gorenak: Policistov je manj, učiteljev pa več
Poslanec SDS-a Vinko Gorenak je bil do razmer v policiji kritičen. Kot je opozoril, se je število policistov od leta 2007 zmanjšalo za 1.500, varnostna problematika pa je večja. Po drugi strani je učiteljev ob manjšem številu otrok več, je dejal in dodal, da bi morali porabo ustaviti tam, kamor se daje preveč.

Za zdravje 10 milijonov evrov manj
Rebalans pa jemlje ministrstvu za zdravje, in sicer 10,3 milijona evrov. Ker se 6,9 milijona evrov od skupnih desetih nanaša na vlaganja, je poslanec ZL-ja Miha Kordiš izpostavil pomen vlaganj za gospodarstvo v Sloveniji, saj je letošnja gospodarska rast temeljila ravno na javnih vlaganjih.

Poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec in poslanka SDS-a Jelka Godec sta spraševala o zamudah pri gradnji urgenc in že začetih projektih gradenj. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je pojasnila, da zaradi odvzema tega denarja iz letošnjega proračuna ne bo ogrožena gradnja nobene urgence.

Kot je pojasnila, gre pri teh skoraj sedmih milijonih evrov za delež, ki ga mora država zagotoviti pri projektih, ki se financirajo iz evropskega kohezijskega sklada. Ta denar so lahko umaknili iz letošnjega proračuna, saj so se začetki gradnje nekaterih urgentnih centrov zamaknili v prihodnje leto. Ta denar, ki se zdaj izvzema iz proračuna ministrstva, bo v prihodnjem letu zagotovljen, je zatrdila ministrica. Mreža urgentnih centrov naj bi bila zgrajena do konca prihodnjega leta, je dejala.

2,7 milijona evrov bo manj tudi za zdravstveno varstvo nezavarovanih in socialno ogroženih. A kot je dejala ministrica, gre le za zamik plačila teh sredstev na prihodnje leto. Ta sredstva so namenjena za kritje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja socialno šibkim. Ti bodo še vedno imeli državno krito zavarovanje, a bo ministrstvo zamaknilo plačilo Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenija (ZZZS).