Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

DZ bo o njej predvidoma odločal na četrtkovi izredni seji. Iz opozicijskih vrst letijo na predlog kritike, med drugim zaradi večanja pooblastil zdravniški zbornici.

Vlada z novelo predlaga prenos izvajanja strokovnih izpitov na zdravniško zbornico, preizkus znanja "slovenskega strokovnega jezika" pri zbornici za tuje zdravnike pa bi prilagodili potrebam zdravniškega dela. Predlagajo tudi možnost pridobitve certifikata o osvojenih posebnih znanjih z določenega področja, tudi tistega, na katerem bi zdravnik lahko samostojno opravljal zdravniško službo, tako kot že na področju, za katero je pridobil zdravniško licenco, je nekaj ključnih rešitev v uvodu nanizal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Novela predlaga tudi novo, t. i. osnovno licenco zdravnika, ki bi jo zdravniku po opravljenem strokovnem izpitu podelili po uradni dolžnosti z namenom takojšnje vključitve v samostojno opravljanje zdravniške službe. Z njo bi po besedah Vindišarja lahko opravljal dejavnosti, za katero je ustrezno usposobljenost pridobil med izobraževanjem in pripravništvom. Tako bo na primer lahko predpisoval zdravila in medicinske pripomočke na področju urgentne dejavnosti.

Predstavnica parlamentarne zakonodajnopravne službe (ZPS) Saša Bricelj Podgornik je opozorila na nekaj pomanjkljivosti predlaganih novosti, ki bi posegle v sistemsko ureditev. Med drugim so v ZPS-ju izpostavili vprašanje razmerja med specialistično licenco, kot jo poznamo zdaj, osnovno licenco in certifikatom o posebnih znanjih. Prav tako so opozorili, da bi bilo predlagano stopnjo znanja slovenskega jezika treba utemeljiti z vidika načela enakosti glede na druge poklicne profile v zdravstvu.

V poslanski razpravi so sodelovali predvsem poslanci opozicijskih strank, ki so noveli namenili nekaj kritičnih besed. Poslanec LMŠ-ja Jani Möderndorfer se z nekaterimi predlogi sicer strinja, ne podpira pa tistih, ki "koncentracijo moči ponovno valijo nazaj na zdravniško zbornico". Ob tem je spomnil, da so v preteklosti zbornici že vzeli določena pooblastila "zaradi nesposobnosti ali ozkih interesov zdravnikov".

Tako poslanec SD-ja Franc Trček kot poslanec SAB-a Vojko Starović sta bila kritična do hitrega sprejemanja sistemskih sprememb. Trček se tudi sprašuje, ali je zdravniška zbornica tista, ki bo določala politiko slovenskega zdravstva, ali je to resorno ministrstvo. Pozval je tudi k razmisleku, kako preprečiti odhod mladih zdravnikov v tujino.

Medtem poslanec Levice Miha Kordiš ne verjame, da lahko to vladno intervencijo razumejo kot ukrep, ki bo v državo pripeljal več zdravnikov. "Stvar mi deluje precej očitno kot tipičen lobistični zakon zdravniško-zavarovalniškega lobija," je dejal.

Od koalicijskih poslancev je v razpravi sodelovala le poslanka NSi-ja Iva Dimic. Po njenem mnenju so pripravljene rešitve prave za dvig kakovosti zdravstvene oskrbe. "Dostop do oskrbe ne sme biti samo črka na papirju, ampak mora biti realnost. Zdravje ne sme biti vprašanja prihodka," je poudarila. Po njenem mnenju je prav, da se izvedba strokovnih izpitov prenese na zdravniško zbornico, prav tako se je zdi smiselno, da se mlade zdravnike čim prej vključi v delo.

Člani odbora so nato na glasovanju zavrnili vsa dopolnila opozicijskih LMŠ-ja, SD-ja, Levice in SAB-a. Podprli pa so koalicijska dopolnila, s katerimi po oceni ZPS-ja delno odgovarjajo na njihove pomisleke. Predlog novele, o kateri bo DZ po nujnem postopku predvidoma glasoval v četrtek, je odbor podprl z desetimi glasovi za in petimi proti.

Odbor bi sicer moral zakonsko novelo obravnavati že na ponedeljkovi seji, a so v Levici temu nasprotovali in zahtevali preložitev obravnave do končne odločitve o upravičenosti nujnosti postopka. Poslanci so nato na današnji izredni seji potrdili, da bo DZ predlog novele obravnaval po nujnem postopku.