Slovenija
Predsednica vlade Alenka Bratušek je predstavnike slovenskih "upornikov" povabila na sestanek, saj se po njenem mnenju lahko le za mizo doseže neki dogovor.
       Reševanje bančnega sistema je prioriteta številka ena za to vlado. Zakon o slabi banki ima kar nekaj pomanjkljivosti. Glavna kritika je na račun tega, da je bila zakon sprejet brez finančnih učinkov.       
 Premierka Bratuškova o slabi banki
Premierka Bratuškova je povedala, da mora vlada narediti program reform do poletja, tudi zaradi obljub, ki jih dala v Bruslju. Foto: cc.europa.eu
       Zoran Janković niti ne zna niti ne more biti stric iz ozadja.       
 Vodja PS-ja o nekdanjem predsedniku stranke

Predsednica vlade: Potrebujemo čas, vendar govorimo o dneh in tednih, ne mesecih

Intervju na TVS 1
15. april 2013 ob 18:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

Prva slovenska predsednica vlade in vodja PS-ja Alenka Bratušek je v intervju na TVS 1 spregovorila o ukrepih za konsolidacijo javnih financ, o špekulacijah iz tujine, da bo Slovenija zaprosila za finančno pomoč, kot tudi o Zoranu Jankoviću in njenem magisteriju.

Iz tujine nenehno prihajajo opozorila, da mora Slovenija začeti reforme, če se želi izogniti bankrotu. Na očitke, da ob tem nova slovenska vlada še kar naprej čaka na izračune, Alenka Bratušek pravi, da so se začela pojavljati po dogodkih na Cipru. "Prepričana sem, da če bi bila kakšna druga vlada na oblasti, bi bila opozorila ista," je dejala. Slovenija pa po njenem mnenju ne potrebuje pomoči, "potrebujemo pa še nekaj časa", vendar so to dnevi in tedni, in ne meseci.

Za špekulacije, ali bo Slovenija potrebovala pomoč ali ne, je kriva tudi predhodna vlada, ki bi se lahko januarja zadolžila v večji meri po ugodnih obrestnih merah. Finančni trgi pa bi vedeli, da ima Slovenija na razpolago dovolj finančnih sredstev.

Premierka je povedala, da mora vlada do poletja pripraviti seznam ukrepov in reform tako za Bruselj kot za sebe, tudi zato, da popravimo stanje javnih financ. Ob tem je spomnila tudi na trenutni proračun, ki naj bi bil v slabšem stanju, kot ga je prikazovala prejšnja vlada.

"Gradivo je interno, ker nočemo vzbujati dodatnega strahu," je povedala premierka in opozorila, da so v proračunu velika razhajanja. Razmišlja tudi, da bi o stanju obvestila DZ ali vsaj odbor za finance.

Dvig DDV-ja trenutno zgolj razmislek
Med ukrepi za izboljšanje javnih financ se omenja dvig DDV-ja. Vendar po besedah Bratuškove ni rečeno, da bo končal v okviru ukrepov, ki bodo pripravljeni. "Eden izmed mogočih ukrepov na prihodkovni strani je tudi dvig DDV-ja. Vendar bomo videli, ko bomo imeli celoten nabor ukrepov," je povedala. Nabor ukrepov pa bi moral najmanj negativno vplivati na gospodarsko rast.

"Bila sem kritična do ukrepov prejšnje vlade. Povedala sem, da nas bodo pripeljali tja, kamor so nas pripeljali," je dejala in dodala, da je zdaj gospodarska rast še nižja. Med drugim je bila zelo kritična do slabe banke. Njena vlada pa bo obdržala tovrstni koncept reševanja slovenskega bančnega sistema.

"Reševanje bančnega sistema je prioriteta številka ena za to vlado. Zakon o slabi banki ima kar nekaj pomanjkljivosti. Glavna kritika je na račun tega, da je bila zakon sprejet brez finančnih učinkov," je dejala premierka in opozorila, da ni nobenih izračunov.

Finančni minister Uroš Čufer pa po njenih besedah zdaj sedi s predstavniki Banke Slovenije in bank ter pripravlja zelo operativen načrt, kako reševati terjatve. Ena izmed možnosti naj bi bila slaba banka, druga pa garancijske sheme. "Ne znam govoriti na pamet, brez številk. Toda sama dokapitalizacija bank ne bo dovolj," je še dodala.

Želja je prodaja banke
Glede novega kroga privatizacije oziroma glede prodaje večjih podjetij v državni lasti je premierka povedala, da ne želi špekulirati, saj se morajo o tem dogovoriti v koaliciji. Vendar bi se lažje poenotili pri enem ali dveh podjetjih kot pa pri celotnem seznamu podjetij za prodajo.

Po njenem mnenju bi bil zelo dober signal finančnim trgom, da bi to bila ena izmed večjih slovenskih bank. Ob tem je poudarila, da je v koalicijskem dogovoru zapisano, da bi morala biti kupnina namenjena za gospodarske spodbude, za pomoč dobrim podjetjem, ki lahko preživijo.

Trenutna vlada ne namerava prodajati podjetij v državni lasti vse povprek, temveč obstajajo stvari, ki pa jih država ne bi smela prodajati, kot denimo Luke Koper ter panog, ki bi jih lahko razvijali, denimo energetiko.

Država mora po njenem prepričanju prodati tista podjetja, ki jim lahko novi lastniki omogočijo razvoj, ki ga država kot lastnica ne more zagotoviti. Morebitni kupci pa bi morali obljubiti, da bodo obdržali delovna mesta, v nasprotnem bi morali plačati neko kazen ali odškodnino. "Slovenija mora biti odprta družba, ki mora pokazati, da se ne boji tujega kapitala," je poudarila.

Nad javno upravo na mehek način
Med ukrepi za konsolidacijo javnih financ se omenjajo tudi plače javnih uslužbencev. Pogajanj glede plač v javnem sektorju ni želela komentirati, vendar naj bi kvečjemu posegali v dodatke, in ne v osnovne plače. "Upam, da bomo pri tem uspešni," je dejala in opozorila, da so bile v preteklosti marsikatere zadeve slabo zastavljene, zato je treba radikalneje ukrepati.

Davčna reforma je tako šla v pravo smer, vendar bi morali v času gospodarske rasti posegati tudi na odhodkovno rast. Vlada bo nadaljevala racionalizacijo javnega sektorja, vendar ne z odpuščanji po političnih kriterijih, temveč na mehkejši način, kot je npr. upokojevanje.

Zoran Janković ni stric iz ozadja
Bratuškova je spregovorila tudi o odnosih znotraj stranke in z nekdanjim predsednikom stranke PS Zoranom Jankovićem, ki mu pripisujejo, da je v ozadju njenih odločitev. Tako je povedala, da se o vseh zadevah odloča samostojno ali pa se posvetuje s člani stranke. "Zoran Janković niti ne zna niti ne more biti stric iz ozadja," je poudarila.

Premierka je na koncu spregovorila tudi o svojem domnevno spornem magisteriju, katerega pristnost bodo preverjali. Povedala je, da ima čisto vest in da si želi, da bi bila ta zgodba čim prej končana.

Izrazila pa je tudi željo po sestanku s protestniki in ob tem poudarila, da je zadeve primerno reševati za mizo, in ne na ulici. Vsekakor pa je po njenem mnenju nekatere stvari treba spremeniti.

V torek je na Prvem programu Televizije Slovenija ob 20. uri na vrsti opozicija.

VIDEO
Pogovor s predsednico vlade
G. C.
Prijavi napako
Komentarji
grozny
# 15.04.2013 ob 18:32
dont be so harš. pipl mast trast as. ol vi nid is tajm. end of kors mani.
Hephaestus
# 15.04.2013 ob 18:24
Uff, intervju v stilu:

mi mislimo, mi nameravamo, mi menimo, čez 1 teden začnemo delati, mi smo za pravice istospolnih partnerjev, za kulturnike in za civilno družbo, čez 1 mesec začnemo delati, mi smo za nove paradigme, smo proti ustrahovanju, smo proti razprodaji državnega premoženja, čez 3 mesece začnemo delati, mi smo za pregled stanja, za socialo in za pravice zaposlenih v javnem sektorju, čez 6 mesecev začnemo delati, bla, bla, bla...

Troika takoj!
tajkun08
# 15.04.2013 ob 18:34
A bo imela plonk ceglc skrit za cvetličnim aranžmajem?
Breathe
# 15.04.2013 ob 18:29
A bo v angleščini?
DamonDash
# 15.04.2013 ob 19:33
a se morda sprašujete zakaj se nič ne govori čez sedanjo vlado pa čez Jankovića?!!!

lepo mediji ne upajo govoriti, ..........
Bärli
# 15.04.2013 ob 19:07
...in lazi...
Bärli
# 15.04.2013 ob 19:06
spet ena ura pravljic...
toni66
# 15.04.2013 ob 20:15
Ah, škoda elektrike za ta performans. Menjam kanal.
toni66
# 15.04.2013 ob 20:09
Še dobro, da je bila ena vlada pred njo in ta je kriva za vse.
DamonDash
# 15.04.2013 ob 19:03
na koncu ko ji ne bo uspelo se bo izgovarjala da je prejšnja vlada vse zafurala!!

ITQ da bo pod njeno komando le še slabše!!
GD
# 15.04.2013 ob 18:43
mora popraviti blamažo ki jo je naredila na CNN...
Robaus
# 15.04.2013 ob 19:37
Bedno...naj rajš dela kot da zapravlja čas pa neki govori (3 stavke bo obračala - to kar zna)
Breathe
# 15.04.2013 ob 21:14
Ja, na veliko veselje murgeljčkov je bil intervju v studiu.
Kaj je povedala? Am..ja, da nobena vlada v tako kratkem času ne more nič narediti.
Seveda je potem novinarka ni pobarala, zakaj je bilo pa treba rušiti vlado, ki je delala v isti smeri, kot bo ta zdaj..
Samo v Sloveniji.
infostriker
# 15.04.2013 ob 18:37
Dvig DDV-ja ni potreben, ker je že itak DURS vse narobe zračunal!
GD
# 15.04.2013 ob 20:55
no, a zna kdo povedat kaj je plagiatorškova sploh povedala???
Insider
# 15.04.2013 ob 20:23
Vsakič, ko nastopi nam zrase donos na obveznice za 0,5%.
GD
# 15.04.2013 ob 19:25
el cartel
ni problem ker ni Janše več na oblasti, problem je ker je bila prejšnja vlada uspešna, ker je imela program, vizijo pa so jo zamenjali z plagiatom vlade iz let 2009-2011 s to razliko da je tista vlada imela vsaj program... sedaj pa imamo vlada ki nima ne programa vodenja ne idej. Imamo vlado ki drugega kot kadrovanje zaenkrat še ni pokazala, no, pa katastrofalni nastop plagiatorškove na CNN, ter napovedala višanje davkov...

Nekateri se pač ne zavedajo da je Janševa vlada v samo letu dni uspelo znižanti primanjkljaj za milijardo, sprejeti pokojninsko reformo, sprejeti celovit sistem rešitve bančnega sektorja ki je predpogoj za gospodarsko rast, sprejeti delovno pravno zakonodajo, dogovor o Ljubljanski banki , znatno povečanje za to leto finančna sredstva za investicije za dvig gospodarske rasti, to ni vse, vendar pa izredno veliko za samo leto dni vladanja. Tega se še posebno ne zavedajo predvsem ideološki volilci, ki kljub popolnoma jasnemu ne delovanju prejšnje levičarske vlade še vedno podpirajo levičarsko vlado...žalostno...

to bomo težko preboleli, pa ne samo desničarji, ampak celotna Slovenija...
jst28
# 15.04.2013 ob 21:17
Zelo zanimivo bi bilo videti skupaj v studiju na soočenju na eni stani PV in FM(Čuferja) na drugi pa Šušteršiča in Damijana.
To bi bilo smeha!!!!!!!!!:):):):)
no_remorse
# 15.04.2013 ob 20:22
Predsednica vlade v živo: Konsolidacija financ v dveh letih ni uspela niti Nemčiji

Na tak način, s takšno sposobnostjo in s takim pristopom nam ne bo uspelo niti v dvajsetih.
Razen če je cilj konsolidirati javne finance v vaše žepe.
viljam_s
# 15.04.2013 ob 18:50
Alenka Bratušek je vodenje vlade prevzela pred slabim mesecem, 20. marca. Tokrat pa se v televizijskem intervjuju prvič predstavlja slovenskim gledalcem, ....
Torej kaj to pomeni - ljudje so volili PS zaradi Jankovića. Nova vlada dela že en mesec in ljudje očitno sploh ne vejo kdo ta oseba, ki naj bi vodila Slovenijo sploh je??? Resnično demokratično ni kaj.
No sicer si pa bom z veseljem ogledal in hkrati navijal za potop komunistične barke. Kaj pa je lahko še lepšega kot propad še ene od socialističnih držav??? In najlepše je to, da se bo spet zgodilo vse pod vodstvom komunistov.
Za vse skupaj bo tako spet kriv zlobni JJ, ki je vladal Sloveniji zadnjih 60 let. Slovenčki bodo dalje volili komuniste - SD, LDS, ZARES, (K)PS in sanjali mokre sanje o severnjaški urejenosti in prosperiteti. Dream on!
lenka
# 15.04.2013 ob 20:22
ojej, jutri bo donos na obveznico že 7+
tomaz2
# 15.04.2013 ob 20:22
Prvič v zgodovini imamo predsednika vlade, ki ne zna govoriti kot se spodobi. pa ne samo angleško ampak tudi slovenski ni kaj prida bolje...
miran78
# 15.04.2013 ob 20:21
Žalosti me gledati to ubogo žensko. Domet nekje nivoja krajevne skupnosti Stražišče.. :(
Insider
# 15.04.2013 ob 20:19
Že je začela, leta 2006, Janša kriv itd. Daj omeni še Demos in Bajukovo vlado.
Insider
# 15.04.2013 ob 20:43
Kdaj bo srečanje Hollande-Bratušek? To je Duo za "rešitev" Evrope.
pačapoča
# 15.04.2013 ob 20:28
Končno imamo predsednico vlade, ki združuje (vsi smo proti njej press).
mercator666
# 15.04.2013 ob 20:14
Potem pa ni treba, če Nemčiji ni uspelo. Kar odnehajte, adio.
generusus
# 15.04.2013 ob 21:27
"Prejšnja vlada je letela iz dveh razlogov.
1. Zaradi sovražne retorike (trenerkarji, izbrisani, zombiji....)
2. Zato, ker ni bilo nič od gospodarskega preboja, ki so ga napovedali za začetek mandata. Namesto tega smo dobili -2% gospodarsko rast in še višjo brezposelnost."


Prejšnja vlada je letela zaradi tega, ker je bila na dobri poti, da izvede še manjkajoče ukrepe, veliko pa jih je tako ali tako že. Letela je zato, ker je bila v danih okoliščinah uspešna, ne pa zato, ker bi bila neuspešna. Letela je tudi zato, da bi se pridobljeni privilegiji nekaterih ohranili. Letela bi tudi, če bi namesto bedastih tvitov objavljala vrhunsko literaturo.
bistri08
# 15.04.2013 ob 21:23
Janša je jemal tistim, ki krize še niso čutili.
Socialno naravnana PS pa v enaki meri revežem, brezposelnim in bogatašem.

Zakaj ste "neodvisni" in "spontani" demonstranti sedaj doma pred tv-ji?
toni66
# 15.04.2013 ob 21:13
@GD
Janša slab, jaz oz. mi dobri. To je nakazovala, kar sem spremljal.
Črnibog
# 15.04.2013 ob 21:12
En mesec in še vedno en ve nič.
Glavno da so vedli, da bojo "ta pravi" izpeljali zadnji val privatizacije, ker če bi tu izpadli, potem bi pa res bila kriza. Naj kuga vzame slovence, samo da še pokradejo tisto kar je ostalo.
Nič presenetljivega, pričakovan razplet!
valiant
# 15.04.2013 ob 20:17
Sramota, kako blefira tale ženska.

In to bi naj rešilo Slovenijo????

O jej, good bye pamet, adijo razum, okusa pa že itak dolgo ni...
Danger_Mouse
# 15.04.2013 ob 20:09
Ksenija Petrovčič? No, lahko bi ji bilo še bolj postlano z rožicami in bi ji nasproti postavili Mojco Pašek Šetinc.
TineB
# 15.04.2013 ob 19:55
V živo ob 20. uri: Pogovor s predsednico vlade Alenko Bratušek

Preview:

generusus
# 15.04.2013 ob 22:32
A kdo kaj ve, kam je poniknila civilna družba in kritični neodvisni protesniki, ki so se udeleževali spontanih protestov pred meseci? A sedaj ni več razloga za proteste proti političnim elitam? Kaj je sedaj z revolucijo in predrugačenjem družbenih razmerij, ki so jih napovedovali? Ali se ježe kaj zgodilo? Jaz nisem nič opazil. :-) Vi?
johc
# 15.04.2013 ob 21:32
tako slabega intervjuja in tako slabih vprašanj že dolgo ne, Alenčico je novinarja tako gladila in tako vjludno spraševala, da se prav vidi , da nič ne upajo reči, ker potem bo došao Zoki...
tily
# 15.04.2013 ob 20:25
Predsednica vlade v živo: Konsolidacija financ v dveh letih ni uspela niti Nemčiji

A ni to malo ironično, glede na to da so prejšnega premiera odstranili po 1 letu?
Afnogunc-de lux
# 15.04.2013 ob 18:52
Bo potekal pogovor????????

Podatek vreden severne koreje. V normalnem svetu se napiše kdo bo voditelj pogovora. Verjetno bo to taka šleva, da jih je sram povedat.
Peacemaker
# 15.04.2013 ob 21:51
K-ris...

Sicer pišeš argumentirano.... ampak, če za trenutek pustimo programe in ukrepe (ki jih še ni)...in se osredotočimo na edino kar lahko ocenjujemo...to je PR in odnos ter nastop (zaradi katerega je JJ baje letel...torej ni nepomembno)... je jasno, da Alenka ne bi prepričala ali pomirila niti kmeta v krajevni skupnosti...kaj šele mednarodnih institucij... To je en velik nič od nič...en velik blef...in to grozno slab blef... Žal se ji vidi na čelu, da nima pojma... Žal.... In res upam, da se motim ali pa da ima za sabo neke ljudi ki vsaj približno vedo kaj delajo...ker če ne smo res gotovi...
da funk
# 15.04.2013 ob 21:31
Alenka 'znamo in zmoremo' Bratušek.
Pahor je bil isto nesposoben, a pri njemu si imel vsaj tist topli občutek pri srcu, ah - sej vem, da ga biksa, ampak to tako lepo zavije v meglo.

Tole je pa očitno brez znanja, brez karizme..
Mater levaki, če se že greste neke pseudo državne udare pod krinko 'vsesplošnih vstaj', dajte nam vsaj za predsednika vlade sposobnega človeka!

Kakšna sramota ljudje, kakšna sramota...
bert1
# 15.04.2013 ob 21:19
koga mamo pa mi za pm.. žalostno
Danger_Mouse
# 15.04.2013 ob 20:43
"Jaz osebno ne vidim nobene ovire, da tudi gospod Janković v poslansko skupino pride."

No comment!
Insider
# 15.04.2013 ob 20:34
Novinarka je že začela zavajati ljudstvo. JJ ni pomiril rasti obveznic? Aja, Horvat Petrovčič.
prešern
# 15.04.2013 ob 20:22
oz je, samo plagiat
red_max
# 15.04.2013 ob 20:13
OMG..

Tole pa tko zgleda kot bi prvošolček odgovarjal..
raven_
# 15.04.2013 ob 20:06
aha, preventivno jokanje, kul.
mikec123
# 15.04.2013 ob 19:58
Šivilja bo zopet nekaj nakladala...
CC
# 15.04.2013 ob 19:29
Če bi jedel kokice, bi si jih sedaj absolutno privoščil!
sinko
# 15.04.2013 ob 22:05
Nič se bat.

Gašper na kvadrat nas bo rešil.
kralj matjaž
# 15.04.2013 ob 21:32
So pa ja obljubljali med in mleko.
Kaj je sedaj?
Kazalo