"Nasprotoval bom političnim praksam, ki bi želele v Sloveniji spodbujati občutke strahu in ogroženosti," pravi Cerar. Foto: BoBo
Primož Hainz, Milan Brglez, Janko Veber
Novo predsedstvo DZ-ja. Foto: BoBo

Novi mandatar Miro Cerar je poslancem v državnem zboru obljubil, da si bo prizadeval za vrnitev vrednosti in spoštovanja pravne države. Prioritete vlade pa bodo tudi gospodarska rast, finančna stabilnost, nova delovna mesta, spoštovanje človekovih pravic, kakovostno javno zdravstvo in druge javne storitve, ohranitev in razvoj socialne države ter povrnitev zaupanja v državo.

To naj bi dosegel s koalicijo, v kateri bosta ob njegovi stranki še najverjetneje DeSUS in SD. Pogajanja potekajo zadnja dva meseca in so v sklepni fazi. Vsebinsko naj bi bili že usklajeni, zato se zdaj ukvarjajo še s kadrovsko zasedbo. Cerar mora namreč kandidate za nove ministre predlagati v 15 dneh.

Ministrstva: SMC-ju osem, DeSUS-u štiri, SD-ju tri
Ministrstev bo več kot v zadnjih dveh vladah, bilo naj bi jih 15, pri čemer bi jih SMC-ju pripadlo osem, DeSUS-u štiri in SD-ju tri. Vnovič naj bi imeli ministrstvo za okolje in prostor, ponovno bi zaživelo samostojno ministrstvo za javno upravo.

Izredna seja DZ-ja, na kateri bi obravnavali potrebne spremembe zakona o vladi, je predvidena za četrtek, danes bo o tem razpravljal kolegij predsednika DZ-ja.

Kandidati za ministre
In kdo bodo novi ministri? Omenja se, da bo iz kvote DeSUS-a Karl Erjavec še naprej zunanji minister, Gorazd Žmavc minister za zamejce in Slovence po svetu, Tomaž Gantar bi se po odstopu z ministrstva za zdravje zdaj podal na ministrstvo za okolje, Julijana Bizjak Mlakar naj bi prevzela kulturo.

Tudi SD-jeva Dejan Židan in Anja Kopač Mrak bosta nadaljevala delo na ministrstvu za kmetijstvo in ministrstvu za delo. Tretje ime je Janko Veber in je kandidat za obrambnega ministra.

Iz kvote SMC-ja se kot ministrski kandidati omenjajo Milojka Kolar za zdravje, Bojan Dobovšek za notranje zadeve, Vesna Gerkeš Žnidar za pravosodje in Jurij Kač za infrastrukturo. Neznanke pa so kandidati za vodenje resorjev za javno upravo, gospodarstvo in šolstvo.