Predsednik KPK-ja Boris Štefanec je dobil nova namestnika. Foto: BoBo
Predsednik KPK-ja Boris Štefanec je dobil nova namestnika. Foto: BoBo
Alma Maruška Sedlar
Alma M. Sedlar je povedala, da je njen cilj doseči ničelno stopnjo tolerance za korupcijo. Foto: BoBo
Igor Lamberger
Igor Lamberger se je deset let ukvarjal s pregonom gospodarske kriminalitete. Foto: BoBo
Predsednik protikorupcijske komisije Boris Štefanec je povedal, da bi bil vesel, če bi dobil na položaju namestnika dve ali vsaj eno žensko. Foto: BoBo

Nova namestnika predsednika protikorupcijske komisije sta postala nekdanja novinarka in urednica revij Jana in Obrazi ter sedanja predstavnica za odnose z javnostmi Alma Maruška Sedlar in predavatelj gospodarske kriminalitete na višji policijski šoli Igor Lamberger.

Pri tem je zanimivo, da je bila Alma Maruška Sedlar, ki se je prijavila tudi na prejšnjem razpisu, pri takratni izbirni komisiji ocenjena kot najslabša kandidatka. Med šestimi kandidati le zanjo komisija ni bila prepričana, da je primerna kandidatka za namestnika. Tokratna komisija pa jo je ocenila kot najboljšo kandidatko. Vodja komisije Helena Kamnar je za Odmeve dejala, da o delu prejšnje komisije ne more govoriti, trdno pa stoji za oceno zdajšnje komisije. Prepričana je, da je ocena prava.

Predsednik Pahor je glede tokratnega izbora povedal, da je bil tokratni postopek izbora namestnikov predsednika KPK-ja veliko jasnejši in preglednejši kot prejšnji ter da se mu je precej bolj posvetil kot v prvem izboru namestnikov.

"Po prejemu poročila izbirne komisije sem opravil več poglobljenih posvetovanj. Moja vprašanja so bila bistveno bolj povezana z dilemami, ki jih je postavljala javnost," je povedal Pahor.

Glede dela začetka dela novega senata KPK-ja je povedal, da je bil obveščen, da nameravata nova pomočnika svoje mesto v senatu zasesti sredi junija, tako da se začne boj proti korupciji že pred parlamentarnimi počitnicami, najverjetneje tudi pred volitvami.

Ničelna stopnja tolerance do korupcije
"Dokler se ne bomo začeli zavedati, da je vsak odgovoren za vse, kar stori v življenju, si ne moremo pomagati s sto zakoni," je povedala Sedlarjeva in dodal, da ima zelo ambiciozne cilje glede dela v KPK-ju in da si bo na podlagi svojega znanja in izkušenj prizadevala doseči ničelno stopnjo tolerance do korupcije.

Lamberger pa je sredi 90. let prejšnjega stoletja postal gospodarski kriminalist in je med letoma 2002 in 2005 vodil sektor za gospodarsko kriminaliteto. "Od leta 1995 se ukvarjam z gospodarskim kriminalom, zadnja leta kot predavatelj. Gospodarska kriminaliteta in korupcija sta povezana pojma, zato me je predsednik verjetno ocenil kot primernega kandidata," je dejal Lamberger.

Predsednik KPK-ja Boris Štefanec je poudaril, da dejstvo, da KPK vse od marca ni imel podpredsednikov, ni zmanjševalo njenih pristojnosti in obremenitev. V tem času so po njegovih besedah končali okoli 170 postopkov in odgovorili na več 100 vprašanj ter tudi opravili raziskavo o etičnosti v sodstvu. S popolnitvijo senata pa bodo lahko opravljali še 20 odstotkov del in nalog, za katere je potrebna sklepčnost senata.

Nov zagon
Društvu Integriteta - Transparency International Slovenia, predstavnikom globalne protikorupcijske koalicije, se zdi pomembno, da bodo KPK zastopali ljudje, ki imajo različna strokovna ozadja in bodo na področje preprečevanja korupcije prinesle nov zagon.

"Korupcija predstavlja enega izmed najbolj uničujočih pojavov v vseh državah sveta, ki se mu je treba zoperstaviti na celosten način. Pri tem gre predvsem izpostaviti preventivne dejavnosti in izobraževanje o negativnih učinkih korupcije. KPK pooseblja izjemno pomemben, če ne ključen organ na področju preprečevanja korupcija v Republiki Sloveniji, zato celotnemu senatu želimo veliko uspeha pri uresničevanju poslanstva KPK-ja," pravijo v Integriteti.

Pet kandidatov v ožjem izboru
Izbirna komisija je predsedniku države Pahorju kot primerne kandidatke oziroma kandidate za položaj namestnikov predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) predlagala doktorico znanosti iz poslovnih ved in doktorico znanosti s področja zdravstvenih ved Heleno Blažun, doktorja ekonomskih znanosti s področja informacijsko-upravljavskih ved Igorja Lambergerja, profesorico filozofije in pedagogike Almo Maruško Sedlar, magistra znanosti s področja menedžmenta Borislava Snedca in magistrico znanosti s področja bančništva in financ Jožico Vavpotič Srakar.

Predsednik KPK-ja Boris Štefanec, na ta položaj je bil imenovan konec marca, pa je pred ponovnim izborom njegovih namestnikov povedal, da bi bil vesel, če bi bila vsaj ena izmed namestnic ali pa obe ženski.

Drugi postopek izbire je bilo treba izvesti, ker sta se imenovana namestnika Jurij Ferme in Darko Stare odpovedala funkciji, še preden sta jo nastopila.

Na ponovni javni poziv se je prijavilo 23 kandidatov. Izbirna komisija, sestavljali so jo Goran Forbici, Milan Petek, Mojca Prelesnik, Janez Stare in Helena Kamnar, je ugotovila, da je formalne pogoje za funkcijo namestnika predsednika KPK-ja izpolnjevalo 18 kandidatov, izmed katerih so nato izbrali omenjeno peterico.