"Vlada je šla do minimuma, pod ta minimum ne more iti," je prepričan Pličanič. Foto: BoBo
Sindikati javnega sektorja
Na očitek Pličaniča, da sindikati pri pogajanjih o plačah zahtevajo še umik normativov, o čemer se bodo pogajali v drugi pogajalski podskupini, je Štrukelj odgovoril, da se vlada do njihove zahteve o umiku standardov in normativov v šolstvu ni želela opredeliti. "To je manevriranje, ki ima na koncu en sam razlog, da bi vlada razloge za neuspeh pogajanj potisnila na sindikalno stran," je ponovil. Foto: MMC RTV SLO
Evri
Vlada želi z rebalansom proračuna prihraniti 800 milijonov evrov. Foto: EPA
Pogajanja s sindikati
Pogajanja brez sadov

Po besedah ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča je vlada popustila na vseh ključnih točkah - pri plačah, pri odpravi plačnih nesorazmerij in pri regresu. "Pripravljeni smo skleniti kompromis tudi pri ostalih ukrepih, ki se nanašajo na zaposlene v javnem sektorju, sindikati pa trmasto vztrajajo pri svojem," poudarja minister za pravosodje in javno upravo.

Koliko in kako bi varčevali?
Sindikati soglašajo s sedemodstotnim znižanjem plač ob hkratni odpravi obeh četrtin plačnih nesorazmerij, ob tem pa so zapisali tudi pogoje za leto 2013. Dodana so napredovanja v nazive, ki so ustavljena že dve leti, in pa pogoj, da se umaknejo standardi in normativi v šolstvu. Vlada pa predlaga odpravo obeh četrtin plačnih nesorazmerij in 10-odstotno znižanje plač, pri regresu pa 50-odstotno znižanje mase sredstev za regres javnih uslužbencev. Že od vsega začetka pa je pripravljena tudi na odmrznitev napredovanj v letu 2013.

S sindikalnim predlogom bi pri plačah na letni ravni prihranili okoli 80 milijonov evrov, z vladnim pa okoli 200 milijonov evrov, kažejo izračuni vlade. Državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič je po pogajanjih dejal, da so upali, da se bo sindikalna stran danes odzvala razumno. "Vlada nižje s svojimi pogajalskimi predlogi ne more in skrajni čas je, da sindikati javnega sektorja sprevidijo, da moramo tudi zaposleni v javnem sektorju deliti usodo vseh zaposlenih v državi," pa je dodal minister Pličanič.

S terena dobivajo pozive po zaostritvi
Vodja koordinacije stavkovnih odborov Branimir Štrukelj je po pogajanjih podvomil v zainteresiranost vlade za sklenitev kompromisa s sindikati. "Ministri pridejo toliko, da zajamejo zrak, vržejo dvakrat oči naokrog po dvorani in odidejo. Tega ne razumem kot neko voljo in pripravljenost, da bi se resno pogajali," je bil kritičen.

Po njegovih besedah pa sindikati s terena dobivajo zahteve, da zaostrijo konflikt z vlado na točki javnih storitev in socialne države, tako bi se stavka lahko zaostrila prej, kot je sam predvideval. To pomeni, da zaostrovanje ni izključeno tudi v prihodnjih tednih.

Razprave o varčevalnem zakonu še ne bo na začetku maja
DZ o rebalansu letošnjega proračuna in zakonu za uravnoteženje javnih financ še ne bo odločal na izredni seji 7. maja, kot je bilo sprva predvideno, saj so koalicijski poslanci umaknili zahtevo za sklic izredne seje. So pa na seji kolegija predsednika DZ-ja sklenili, da bodo zakon za uravnoteženje javnih financ obravnavali po nujnem postopku, čemur so nasprotovali v opoziciji. Kljub temu pa se bodo predvidoma do rebalansa opredelila delovna telesa, ki so že sklicana za ta in prihodnji teden.

Težava so tudi normativi
Sindikati opozarjajo, da bi zvišanje standardov in normativov na eni strani prineslo odpuščanja, na drugi pa zmanjšanje kakovosti javnega šolstva. Vladna stran pa trditve o zmanjšanju kakovosti javnih šol zavrača, glede odpuščanj pa odgovarja, da jih od 1.450 odvečnih delavcev v šolstvu 700 izpolnjuje pogoje za upokojitev, 750 pa bi se jih zaposlilo pri evropskem projektu za znižanje izobrazbenega primanjkljaja, je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec.

Policisti nadaljujejo stavko
Medtem pa policisti nadaljujejo stavko z neizrekanjem glob in napovedujejo zaostrovanje stavke, če pogajanja z vlado ne bodo obrodila sadov, varčevalnemu zakonu pa referendum, če ukrepi ne bodo omiljeni.

Pogajanja s sindikati
Pogajanja brez sadov