Preiskovalna sodnica v primeru Tovšak ni storila velike strokovne napake in izpolnjuje pogoje za napredovanje, je ocenil personalni svet mariborskega višjega sodišča. Foto: BoBo
Preiskovalna sodnica v primeru Tovšak ni storila velike strokovne napake in izpolnjuje pogoje za napredovanje, je ocenil personalni svet mariborskega višjega sodišča. Foto: BoBo

Kot se je izkazalo v aferi Tovšak, je bila nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak 35 dni neupravičeno priprta, preiskovalna sodnica pa bi morala pripor odpraviti po službeni dolžnosti. Oceno je 29. maja sicer zahteval predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, ki je ocenil, da kaže, da naj bi bila v zadevi storjena velika strokovna napaka. Oceno je personalni svet izdelal 12. junija, odločba pa je postala dokončna 16. julija.

Masleša zoper oceno nima nobenih pravnih sredstev, prav tako pa je ne more dodatno komentirati. Po že sprejeti noveli zakona o sodniški službi, ki pa še ni začela veljati, bo imel predlagatelj, torej tudi predsednik vrhovnega sodišča, možnost zahtevati presojo utemeljenosti posamične ocene. To sicer ne bo veljalo za primere oziroma ocene za nazaj.

Predolg pripor
Nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak so priprli konec februarja zaradi suma kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril, za kar je predvidena zaporna kazen do petih let. A ker je tožilstvo 12. aprila spremenilo pravno kvalifikacijo v zahtevi za preiskavo v milejšo obliko kaznivega dejanja, je zadeva prešla v pristojnost okrajnega sodišča, v teh primerih pa pripor lahko traja največ 15 dni.

Hilda Tovšak je bila ob prekvalifikaciji v priporu že več kot 15 dni, zato bi moralo tožilstvo za njegovo nadaljevanje vložiti obtožni akt, česar pa ni storilo. Zato je senat mariborskega sodišča Tovšakovi 17. maja pripor odpravil. Zaradi neupravičenega pripora pa je Hilda Tovšak na državno pravobranilstvo že naslovila odškodninski zahtevek za plačilo 16.350 evrov.

Pod drobnogledom tudi delo tožilca Harija Furlana
Tudi generalni državni tožilec Zvonko Fišer je po aferi državnotožilskemu svetu podal zahtevo za izdelavo ocene za tožilca Harija Furlana, ki vodi specializirano tožilstvo. A ta priprava ocene bo verjetno trajala bistveno dlje, so navedli na tožilstvu, saj je državnotožilski svet oddelku za izobraževanje in strokovni nadzor naložil pregled Furlanovega celotnega dela. Koliko časa bo trajalo, da bo ta ocena izdelana, na tožilstvu niso mogli napovedati.