Teme pogovora bodo odnosi Slovenije s Svetim sedežem, stališča pa bosta sogovornika izmenjala tudi o razmerah v svetu, in sicer s poudarkom na kriznih žariščih na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki, ki odpirajo predvsem številna težka humanitarna vprašanja, vključno z migracijami. Foto: Reuters
Teme pogovora bodo odnosi Slovenije s Svetim sedežem, stališča pa bosta sogovornika izmenjala tudi o razmerah v svetu, in sicer s poudarkom na kriznih žariščih na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki, ki odpirajo predvsem številna težka humanitarna vprašanja, vključno z migracijami. Foto: Reuters
Premier Miro Cerar, papež Frančišek
Predsednik vlade je papežu podaril slovensko orehovo potico, pletersko hruško in slovenski nogometni dres z napisom Frančišek 1. Foto: Reuters
Cerar papeža povabil v Slovenijo
Studio ob 17h: Vatikanska diplomacija in Cerarjev obisk
Cerar pri papežu potrdil dobre odnose
Papež sprejel Cerarja

Na zasebni avdienci pri papežu sta sogovornika potrdila prijateljske odnose med Slovenijo in Svetim sedežem. S tiskovnega urada Svetega sedeža so še sporočili, da sta papež in slovenski premier v pogovorih izrazila pripravljenost za nadaljevanje konstruktivnega dialoga o dvostranskih vprašanjih, ki se dotikajo odnosov med državo in Cerkvijo. Poseben poudarek sta dala procesu narodne sprave, človeškim in verskim vrednotam in skupnemu sodelovanju v dobro družbe in najrevnejših.

Premier Cerar je glede pogovora o narodni spravi povedal: "Dotaknil sem se pravice do dostojnega pokopa in pietete do vseh mrtvih iz vojn in povojnih časov in tu sem dobil podporo, da je smiselno in prav, da gremo v tej smeri."

"Ne dopustiti, da se, ko gre za pieteto, odnos država-Cerkev, med verujočimi in neverujočimi, zlorablja v politično-ideološke namene," pa je opozoril na zlorabe dotičnih tem v domači politiki.

Cerar je med pogovori, na katerih sta največ pozornosti posvetila izmenjavi stališč o perečih razmerah po svetu, papeža tudi povabil na obisk v Slovenijo. Najdlje sta se ustavila pri kriznih žariščih na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki, ki odpirajo številna zahtevna humanitarna vprašanja, povezana z migracijami.

Po poročanju TV Slovenija je Cerar z njim govoril še o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerij, za katerega je premier pojasnil, da je v rokah ustavnega sodišča. V zvezi z ustanovitvijo vojaškega ordinariata v Sloveniji pa je Cerar dejal, da večjih težav ni.

Potica, pleterska hruška in nogometni dres
Premier je izrazil tudi navdušenje nad nedavno razglašeno papeško bulo, ki daje več poudarka tematiki usmiljenja in sprave. V Sloveniji, kjer na srečo ni konfliktov, je sprava med prioritetnimi usmeritvami za nadaljnji razvoj države, je še dodal.

Predsednik vlade je papežu ob obisku predal tudi tradicionalne slovenske dobrote, in sicer slovensko orehovo potico ter pletersko hruško. Ker je papež znan nogometni navdušenec, mu je podaril tudi posebej zanj oblikovan slovenski nogometni reprezentančni dres z napisom Frančišek 1.

"Zanimivo, spominja se prav vseh krajev, kjer je bil, ima izjemen spomin, ponovil je vsa imena, tudi nekaterih ljudi, ki jih je srečal," je o pogovoru s papežem dejal Cerar.

V nagovoru je Cerar poudaril, da je Sveti sedež v novejši slovenski zgodovini zapisan z zlatimi črkami, saj je bil med prvimi, ki so priznali samostojno Slovenijo. Papež Janez Pavel II. je Slovenijo obiskal dvakrat, je spomnil in izrazil upanje, da bo sveti oče kmalu ponovno obiskal Slovenijo.

Migracijska kriza in sprejem beguncev
Premier se je med obiskom v Vatikanu sešel tudi z vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom, s katerim sta izmenjala podrobnejša stališča do razmer in možnosti delovanja na Zahodnem Balkanu in v Ukrajini. Dotaknila sta se tudi odnosov med Slovenijo in Svetim sedežem ter potrdila zavezo za nadaljnji dialog. Glede migracijske problematike, s katero se sooča Evropa, sta govorila o zmožnostih Slovenije za sprejem beguncev. Strinjala sta se, da je treba pokazati solidarnost.

Prefektu Vatikanske knjižnice Cesaru Pasiniju pa je predsednik slovenske vlade predal Iconotheco Valvasoriano, faksimile zbirke 7.752 grafik, ki jih je zbral Janez Vajkard Valvasor. Premier je izpostavil, da gre za zgodovinski in umetnostni spomenik svetovnega merila, ki ga lahko označimo za enciklopedijo tistega časa.

Poglabljanje in krepitev odnosov
Cerarjev obisk pri papežu je bil v prvi vrsti namenjen poglabljanju in krepitvi odnosov ter dialoga med Slovenijo in Svetim sedežem, so pred obiskom pojasnili v kabinetu premierja.

Cerar in predstavniki Slovenske škofovske konference (SŠK) so na ponedeljkovem srečanju ugotovili, da so odnosi med državo in Cerkvijo dobri, dogovorili pa so se tudi za nadaljnji dialog med vlado in SŠK-jem.

Dolga zgodovina obiskov pri papežu
Cerar prihaja k papežu skoraj natanko dve leti po tem, ko je papež Frančišek junija 2013 v avdienco sprejel takratno premierko Alenko Bratušek.

Pred Bratuškovo so bili pri papežu tudi nekateri drugi slovenski premierji - Janez Janša, Anton Rop, Andrej Bajuk in Janez Drnovšek.

Cerar papeža povabil v Slovenijo
Studio ob 17h: Vatikanska diplomacija in Cerarjev obisk
Cerar pri papežu potrdil dobre odnose
Papež sprejel Cerarja