Predsednica vlade Alenka Bratušek je slovenski javnosti pojasnjevala aktualne politične dogodke. Foto: BoBo
Predsednica vlade Alenka Bratušek je slovenski javnosti pojasnjevala aktualne politične dogodke. Foto: BoBo
SDS
"Primite se za denarnice, vsak nastop predsednice vlade je napad na naše denarnice," sporočajo v SDS-u. Foto: BoBo
Alenka Bratušek: Rebalans proračuna nujen

"V treh tednih se ne da popraviti vsega, kar je narobe. To, da ne stojimo vsak dan pred kamerami, ne pomeni, da ne delamo stvari, ki so nujno potrebne," je povedala Bratuškova, ki je pozitivno ocenila obisk v Bruslju, še posebej pogovor s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barossom.

NAPOVEDUJEMO
Predsednica vlade bo v ponedeljek ob 20. uri gostovala v studiu 1. programa TV Slovenija.

Razložila mu je, da potrebujemo čas in da bodo reformni ukrepi zamujali za nekaj tednov. Trenutno se ukvarjajo s posledicami reformnih ukrepov, ki jih bo vlada predstavila šele, ko bo imela vse številke na mizi. Kot so sporočili z vladnega urada za komuniciranje (Ukom), je premierka Barrosu zagotovila, da "vlada nadaljuje reforme in da ves svoj čas usmerja v sprejetje nacionalnega reformnega programa in programa stabilnosti".

Bratuškova je tudi povedala, da bo vlada nadaljevala privatizacijo in da nameravajo prodati eno ali dve večji slovenski gospodarski družbi v državni lasti. Glede na želje naj bi bila to tudi ena izmed bank, kar bi bil dober signal za finančne trge.

V 14 dneh pa nameravajo poslati v DZ predloge o odprodaji podjetij, ki so v posredni ali neposredni lasti države, kot predvideva zakon o državnem holdingu. Napovedala pa je tudi noveliranje omenjenega zakona. Po novem se državno premoženje ne bo preneslo na holding.

Glede zapisa fiskalnega pravila v ustavo je povedala, da ne gre za koncept, ki bi konsolidiral javne finance, bi pa najbrž pomiril finančne trge. Premierka pa meni, da je najprej treba ob konkretnih številkah ugotoviti, kaj je realno za Slovenijo.

Bratuškova je opozorila, da so tudi bistveno uspešnejše države, kot denimo Nemčija, konsolidacijo javnih financ razvlekle za šest, sedem let. Slovenija pa bi to rada dosegla v zgolj dveh letih. "Nikoli se nisem znala odločati brez številk," je dejala premierka in dodala, da bo po vpisu fiskalnega pravila v ustavo to treba spoštovati.

"Zakon o slabi banki slab"
Glede slabe banke je premierka dejala, da je bil zakon "sprejet brez ocene finančnih posledic in da je bil slabo operativno pripravljen". Dokumenti namreč niso vsebovali napovedi glede višine terjatev, podatkov o tem, za katere vrste terjatev gre, in niso vključevali podatkov glede garancijskih shem ter vrste dokapitalizacij, so sporočili z Ukoma.

Vlada se je tudi seznanila s stanjem proračuna, vendar je poročilo za zdaj pod oznako interno. Stanje pa je po njenih besedah prej kot dobro, proračun pa naj ne bi bil sprejet realno. "Ne glede na to smo tu, da rešujemo težave," je poudarila Bratuškova. Vendar se ji ob tem zdi prav, da s stanjem proračuna oz. številkami seznani DZ. Po njenem mnenju pa je bila letos januarja, ko so bile ugodne obrestne mere, storjena napaka, da se finančno ministrstvo ni zadolžilo v večji meri.

Premierka Bratuškova je spregovorila tudi o odzivih tujine, saj večina tujih medijev Slovenijo neprestano uvršča med države, ki naj bi kmalu zaprosile za finančno pomoč. To naj bi se dogajalo zaradi medlih odzivov slovenske politike.

Bratuškova je ob tem omenila, da postavitev roka za izpolnitev fiskalnega pravila do leta 2015 ne bi nič izboljšala položaja Sloveniji, še posebej dokler ni znano, ali je to sploh izvedljivo.

"Vsaka beseda, ki jo izrečemo, je pomembna," je poudarila premierka in kot primer navedla prav poročilo o stanju proračuna, ki je zaupne narave. Toda ker so se v javnosti pojavile nekatere številke, je povedala, da je v proračunu, ki je bil sprejet pod prejšnjo vlado, razkorak tako na prihodkovni in odhodkovni strani.

Za izboljšanje stanja javnih financ pa bo po njenih besedah potreben dvig kakšnega davka. Ali bo to dvig DDV-ja za odstotno točko, Bratuškova ni pojasnila. "Noben dvig davka ne vpliva pozitivno na gospodarstvo," je dejala in opozorila, da naj bi številni ekonomisti menili, da bi imel dvig DDV-ja najmanj posledic.

Premierka je tudi potrdila, da se je sešla s svojim predhodnikom Janezom Janšo, pogovor pa je po njenem pojasnilu potekal predvsem na temo fiskalnega pravila oziroma o tem, kakšne so možnosti za dogovor.

SDS: Primite se za denarnice
V nekdaj vladajoči stranki SDS so se odzvali na današnje premierkine izjave. Dejali so, da časa za ukrepanje zmanjkuje. "Zapitek Virant-Praprotnik-Klemenčičevega dogovora bomo tako na žalost plačali vsi."

V SDS-u so premierki predlagali, da se najprej udeleži kakšne seje Evropskega sveta, "preden poda kakšno pomembno izjavo, s katero lahko ogrozi finančno suverenost države".

V SDS-u so predsednici vlade sporočili, da so slabo banko, državni holding in umik države iz gospodarstva podprli Evropski svet, Evropska komisija, Evropska centralna banka, Mednarodni denarni sklad, OECD in evroskupina.

V največji opozicijski stranki so sklenili: "Davkoplačevalcem pa ponovno sporočamo: primite se za denarnice, vsak nastop predsednice vlade je napad na naše denarnice."

Alenka Bratušek: Rebalans proračuna nujen