Infrastrukturni minister Samo Omerzel je s podaljševanjem poslov njegovega zasebnega podjetja z Darsom ter z neprijavo podjetja KPK-ju poskrbel za nove zaplete znotraj vladne koalicije. Foto: BoBo
Infrastrukturni minister Samo Omerzel je s podaljševanjem poslov njegovega zasebnega podjetja z Darsom ter z neprijavo podjetja KPK-ju poskrbel za nove zaplete znotraj vladne koalicije. Foto: BoBo
Omerzel odredil izredni nadzor nad vsemi organi in agencijami

Minister Omerzel je sicer v zadnjih dneh požel veliko pozornosti zaradi poslov njegovega zasebnega podjetja Lastinski z Darsom. Dars je namreč nameraval obnoviti eno izmed pogodb z njegovim zasebnim podjetjem, ki za Dars od leta 2008 vzdržuje cestne vremenske postaje, vendar se je minister temu formalno odpovedal. Vrednost pogodbe je bila brez DDV-ja vredna 177.080 evrov oz. 212.496 evrov z DDV-jem.

Ne namerava odstopiti
"Če smo zelo natančni, ne gre za novo pogodbo. Kompletna narava dela z Darsom je takšna, da se je pogodba vedno obnavljala. Formalno govorimo o poslu, ki smo ga opravljali za to podjetje davno, preden sem jaz postal minister. Ne govorimo o nikakršnih novih poslih. Ne glede na to - da ne bi pustili kakršnih koli dvomov odprtih - sem se odločil, da te pogodbe ne bomo podpisali," je pred dnevi pojasnjeval minister Omerzel. Tokrat pa je še enkrat ponovil, da ne namerava odstopiti.

Drugi zaplet s svojim zasebnim podjetjem pa je minister Omerzel povzročil, ko je moral spomladi v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije sporočiti podatke o svojem premoženjskem stanju. Protikorupcijska komisija (KPK) od infrastrukturnega ministrstva ni prejela seznama zavezancev, za katere veljajo omejitve poslovanja.

Ministrovega podjetja Lastinski tako ni na seznamu subjektov, s katerimi veljajo omejitve poslovanja pri KPK-ju ni. Omerzel pa je sicer lastniški delež v omenjenem podjetju vpisal v obrazec za prijavo premoženjskega stanja.

Pregledal bo delo vseh "svojih" organov in agencij
Minister Omerzel se je medtem zaradi razkritih nepravilnosti v avtošolah odločil, da bo pregledal delo organov v sestavi ministrstva in na agencijah, ki sodijo pod ministrstvo. "V Sloveniji se nam je zgodila samotna zgodba o izpitih v avtošolah in postavilo se mi je vprašanje, kaj se dogaja v državi v zadnjih 20 letih," je povedal minister Omerzel in dodal, da se je odločil, da bo uvedel izredni nadzor na tremi organi v sestavi ministrstva, in sicer na geodetski upravi, v državnih cestah in na upravi za pomorstvo.

Hkrati bo izredni nadzor potekal v agenciji za varnost v prometu, agenciji za energijo, agenciji za železniški promet in agenciji za letalstvo.

V tej agenciji je bil zaradi nepravilnosti pred časom razrešen direktor Žiga Kotnik. Toda sodišče je zaradi procesne napake razveljavilo postopek in tako zdaj po Omerzelovih besedah ponovno poteka postopek razrešitve. Hkrati so naredili tudi poizvedbe na KPK-ju in na policiji, kjer tečejo postopki glede domnevnih nepravilnosti v agenciji za letalstvo.

Omerzel odredil izredni nadzor nad vsemi organi in agencijami